Columbia Üniversitesi nasıl ''Entelektüel İntifada''nın yeni yüzü oldu?

img
Columbia Üniversitesi nasıl ''Entelektüel İntifada''nın yeni yüzü oldu? YDH

Amerika'nın 1960'larda Vietnam'a karşı yürüttüğü savaş sırasında ortaya çıkan savaş karşıtı hareket, Amerika Birleşik Devletleri'nde farklı etnik kökenlerden gelen öğrenciler tarafından yeniden canlandırılıyor.




YDH- Filistin için yükselen sesler örgütlü mücadeleye dönüşürken Batılı yetkililer antisemitizm suçlamalarını bir silah olarak kullanmayı sürdürüyor; el-Meyadin'den Raşel Hamdan ''How Columbia University is the new face of the Intellectual Intifada'' başlıklı makalesinde öğrencilere kalemlerini emperyalist ideolojilere ve sistemik adaletsizliğe karşı bir direniş silahı olarak kullanabileceklerini hatırlatıyor. 

                                                                                                                             ***

Tarih boyunca gençlik isyanının ön saflarında yer alan öğrenciler, günümüzde daha güçlü, daha cesur ve daha gözü pek bir tavır sergiliyor.

Amerikan üniversitelerinde şu anda Filistin'i destekleyen, İsrail'in dahil olduğu ve ABD'nin desteklediği çatışmaya karşı çıkan öğrenci protestoları giderek artan bir eğilim gösteriyor. Aktivizmin bu yeniden canlanışı, tarihin yıllıklarında göz ardı edilmiş olan ve şimdi doğrudan etkilenenler tarafından gün ışığına çıkarılan uzun süredir devam eden bir hareketin yeniden canlanmasıdır.ABD'deki çeşitli etnik kökenlerden ve geçmişlerden gelen öğrenciler, 1960'ların sivil haklar döneminde ortaya çıkan ve daha sonra Amerika'nın Vietnam Savaşı'na katılmasıyla ateşlenen savaş karşıtı hareketi etkileyen bir hareket olan insan hakları aktivizmini yeniden canlandırıyor.

Amerika'nın dört bir yanındaki üniversitelerde Filistin yanlısı protestolar zincirini başlatan Columbia Üniversitesi'ndeki Gazze Dayanışma Kampı, ABD hükümetinin “İsrail'in” Gazze'deki eylemlerine verdiği askeri ve mali desteğe verilen bir yanıttan daha fazlasıdır. Adaletsizliğe karşı sesini yükseltenlerin gücünü yansıtan bir eylem çağrısını sembolize etmektedir.

Ancak domino etkisi ABD hükümetini bir panik sarmalına sürüklüyor. Neden mi?

Öğrenci aktivizmi, akademik kurumları bir sosyal kontrol aracı olarak kullanan, kendi ideolojilerini sürdüren ve tarihsel ve güncel eksikliklerini gizleyen emperyalist sistemle yüzleşmek için sivil itaatsizlik ve barışçıl protestoları kullanarak yeniden canlanıyor.

Ve “uyanık” olmak bir nevi hükümetin öcüsüdür, çünkü bu terimin kendisi hükümete meydan okumakta ve onun gözünün içine bakmaktadır.

'Ne pahasına olursa olsun' ve barışçıl bir şekilde

Öğrenci protestoları, ne kadar barışçıl olursa olsun, 1968 yılında Columbia Üniversitesi'nde Vietnam Savaşı'nı protesto eden gösterilerden bu yana hükümet için sürekli bir sorun teşkil etmiştir. Michigan Üniversitesi ve New York Üniversitesi de bu gösterilere katılarak savaş karşıtı hareketin büyümesine ve Amerikan gençliğinin ilgisini çekmesine yol açmıştır. Geçtiğimiz hafta itibariyle Columbia'nın Morningside kampüsü, öğrenciler tarafından Gazze'de Batılı müttefikler tarafından teşvik edilen kuşatma ve soykırımın sona erdirilmesi çağrısında bulunan posterlerin yer aldığı çadırların kurulduğu Gazze Dayanışma Kampı'na sahne oldu. Kamp alanı, (1960'larda Vietnam protestolarıyla başlayan) öğretme eylemleri, danslar ve şiir okumaları gibi çeşitli protesto biçimlerine sahne olurken, diğer öğrenciler de ödevlerini tamamlarken ve resim yaparken görüldü. 

Columbia öğrencilerinin barışçıl protestolarının ardından, üniversitenin “İsrail” ve işgale karışan kuruluşlarla olan bağlarını tamamen koparması talep edildi. Şaşırtıcı bir şekilde, New York Polis Şefi John Chell, gösteriyi “açık ve mevcut bir tehlike” olarak nitelendirerek polisle temasa geçenin Mısır kökenli Üniversite Başkanı Nemat “Minouche” Shafik olduğunu açıkladı. Sonuç olarak, New York'un en iyi polisi NYPD'nin olaya müdahil olmasıyla durum beklenmedik bir hal aldı.

Chell, “Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, tutuklanan öğrenciler barışçıldı, hiçbir direniş göstermediler ve söylemek istediklerini barışçıl bir şekilde söylüyorlardı” dedi.

Şimdi 235 yıl öncesine, ABD Anayasası'nın oluşturulmasına geri dönelim ve Birinci Değişikliğe odaklanalım. Bu değişiklik, Kongre'nin ifade ve basın özgürlüğünün yanı sıra halkın barışçıl bir şekilde toplanma ve şikayetlerinin giderilmesi için hükümete dilekçe verme hakkını kısıtlayan yasalar çıkarmasını yasaklamaktadır.Dolayısıyla, üniversite yönetimleri öğrencilerinin taleplerini karşılamak yerine, bağışçılarının ve siyasi yandaşlarının taleplerini yerine getirmektedir. İşin hukuk boyutuna inecek olursak, üniversiteler, öğrencilere ABD hükümetinin politikalarına karşı özgürce ifade ve savunma hakkı veren Birinci Değişikliği ihlal ettikleri gerekçesiyle dava edilebilirler. 

Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik, NYPD'yi arayarak 150'den fazla öğrenciyi ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için tutuklama kararı nedeniyle öğrenciler, öğretim üyeleri ve hatta milletvekilleri tarafından istifa etmesi ya da kınama cezasına çarptırılması çağrılarıyla karşı karşıya. İşin komik tarafı da burada: İster polis ister akademisyen olsun yetkililer, öğrencilerin “korkutucu” davranışlarda bulunduğunu iddia ederek antisemitizmi silah olarak kullanıyorlar. Ne de olsa, antisemitizm kartını sallamak ABD'nin oynamakta profesyonel olduğu bir oyun. Gazze'deki kadınların İsrail güçleri tarafından tecavüze uğramasına karşı mı konuşmak istiyorsunuz? Yahudi düşmanısın. Ne yani, “İsrail” tarafından Gazze'ye yardımın engellenmesine karşı mısınız? Yahudi düşmanısın. Siyonizm karşıtı bir insan hakları savunucusu olduğunuzu mu söylemiştiniz? Sanırım bu da sizi anti-semitik yapıyor, yani ABD standartlarına göre... 

Kapitalist savaş

Columbia Barnard College öğrencisi ve Filistin'de Adalet için Öğrenciler (SJP) grubunun organizatörlerinden Maryam Iqbal, Al Mayadeen English'e verdiği röportajda şunları söyledi: “Bir Amerikan kurumunda okuyan öğrenciler olarak Filistin halkının soykırımında doğal bir suç ortaklığımız olduğuna inanıyorum çünkü okul harçlarımız ve vergilerimiz bunun için ödeniyor. Ve bu suç ortaklığımıza karşı içimizdeki her şeyle mücadele etmeliyiz. “

Sadece tutuklanmakla kalmadığını, aynı zamanda Columbia Üniversitesi tarafından “uzaklaştırıldığını ve evinden atıldığını” ortaya koyuyor. Diğer öğrencilere şöyle diyor: “Bizim taktiklerimizden ders almanızı ve binaları işgal etmenizi, alanları işgal etmenizi ve şu anda tüm gözlerimin üzerinde olduğunu söylemenizi istiyoruz. İnsanların Columbia'yı merkeze almasını istemiyorum çünkü bu sadece Columbia ile ilgili olmamalı. Bu bizimle ilgili değil. Bu Filistin'le ilgili.”

Son olarak bugün Shafik, Gazze'deki İsrail soykırımını barışçıl bir şekilde protesto eden öğrencilere bir ültimatom verdi: ya kampı sona erdirmek için yönetimle bir anlaşmaya varın ya da okul kampı dağıtmak için farklı bir yaklaşıma başvuracak - Pazartesi gece yarısına kadar. Bu arada Michigan Üniversitesi de yaşanan olaylar ışığında Mayıs ayındaki mezuniyet töreni sırasında ifade özgürlüğüne ve barışçıl protestolara izin vereceğini ancak “önemli ölçüde kesintiye” son vereceğini açıkladı.Temel olarak şöyle bir durum söz konusu: bizim istediğimiz şekilde konuşabilirsiniz ve biz söylediğimizde “rahatsızlık” sona erer. 

Ne kitaptan ne de yazarından, ne kalemden ne de kalem sahibinden, ne silahtan ne de silahı yapandan korkanların zihnine gözdağı ve tehdit ne zaman korku salmıştır? Öğrenci olmanın ayrıcalığı bir sese sahip olmak ve para ve nüfuz için siyasi gündemler tarafından susturulanların sesi olmaktır. Öğrenci olmanın ayrıcalığı, kalemi emperyalist ideolojilere ve sistemik adaletsizliğe karşı bir direniş silahı olarak tutmaktır. Üniversite ya da kolej kampüsü, özgürlüğü öğrenme, onu savunma ve dolayısıyla bu alanı toplumu bu konuda eğitmek için kullanma alanını temsil eder.  

ABD'nin dört bir yanındaki öğrenciler, tıpkı onlarca yıl önce kendilerinden önce gelenler gibi tarihi yeniden yazıyorlar. Bu öğrenciler, sömürgeci retorikten kurtulmak ve Gazze'deki savaşa karşı kalemleri ve sesleriyle mücadele etmek için tarihi yeniden yazıyorlar. Savaş meydanları yerine kampüslerinde Gazze'nin özgürlüğü için mücadele ediyorlar. 



Makaleler

Güncel