İsrail basını, Obama ve Biden'ı bile 'antisemitizme destekle' suçladı

img
İsrail basını, Obama ve Biden'ı bile 'antisemitizme destekle' suçladı YDH

Israel Hayom gazetesi, ABD'deki üniversite kampüslerinde çığ gibi büyüyen Filistin'e destek eylemlerini 'antisemitizmin' tezahürü olarak görerek, buna en büyük desteğin eski Başkan Barack Obama, şimdiki Başkan Joe Biden ve Yahudi Senatör Chuck Schumer'den geldiğini iddia etti.




YDH - Israel Hayom gazetesinde Amnon Lord imzasıyla yer alan makalede, ABD'de üniversite kampüslerinde başlayan ve son günlerde hızla yayılan Filistin'e destek eylemlerine değinildi.

Makalede, "Avrupa ve ABD'de Filistin yanlısı dizginler gevşetildi, bu da kentlerde ve kampüslerde protesto dalgasına yol açtı. Bize söylenenin aksine, Polonya ve Macaristan gibi sağcıların hakim olduğu ülkelerde Yahudi olmak, bugünlerde ABD gibi liberal bir demokraside Yahudi olmaktan daha güvenli," iddiasında bulunuldu.

"ABD'yi kasıp kavuran yaygın antisemitizme üç isim katkıda bulunmuştur: Eski Başkan Barack Obama, şimdiki Başkan Joe Biden ve Yahudi Senatör Chuck Schumer," denilen makalede, şu ifadelere yer verildi:

"Yıllardır İsrail devletine karşı dizginleri gevşeterek bir çığ etkisi yarattılar. ABD'de antisemitik nefretin savunucuları, futbol sahasının açık olduğunu ve kalede kalecinin bulunmadığını anladılar.

Başkan Obama, Chicago'daki papaz Jeremiah Wright'ın toksik antisemit vaazlarını yıllarca benimsedi ve görünüşe göre bazı mesajları içselleştirdi. Bir noktada, öğrencilik günlerinde kız arkadaşı onu siyah aktivist akranları arasındaki antisemitizme karşı açıkça konuşmaya ve hareket etmeye çağırdı ama o bunu yapmadı ve bu da onların ayrılmasına yol açtı.

Obama, Beyaz Saray'a girdiğinden beri İslam ülkelerine, özellikle de Müslüman Kardeşler hareketine karşı yatıştırıcı bir politika izledi. Buna karşılık, ABD ile İsrail arasında mesafe yaratmaya ve Yahudi örgütlerini zayıflatmaya odaklandı. Eş zamanlı olarak, Filistin davasıyla özdeşleşen Yahudi ve Yahudi sol örgütleri, Street J, Jewish Voice for Peace (JVP) ve daha fazlası gibi Demokrat Parti'nin kenarlarında ortaya çıktı. Ona göre, İsrail İşçi Hareketi tarafından yönetilen tek bir meşru İsrail var. Özellikle Netanyahu'nun liderliğindeki sağcı İsrail gayri meşru.

Bir noktada, mevcut Başkan Biden İsrail'in Gazze'deki operasyonlarını gayri meşrulaştırmaya başladı ve ABD'deki kamuoyu algısını değiştirdi; 7 Ekim saldırısından sadece birkaç hafta sonra, insani konularla ilgili eleştiriler başladı. Aralık ve ocak ayından bu yana Başkan ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya karşı darbelerini yoğunlaştırdı. Biden bir yandan İsrail'e silah ve mühimmat sağlarken, diğer yandan da Amerika'ya akın eden Hamas yanlısı protestocuların gözüne girmeye çalıştı.

Bu hafta Columbia Üniversitesi'nde ve diğer birçok kampüste yaşananlar antisemitizmin tırmanışıdır. İsrail'in elit kesimi uzun yıllar boyunca solun, akademik ve medya elitlerinin içindeki nefret yuvalarını görmezden gelmiştir.

Bugün, Macaristan, Polonya, Ukrayna ve hatta Vladimir Putin'in Rusya'sı gibi nefret edilen devletlerde Yahudi olmak, ABD'nin liberal demokrasisinden daha güvenli. İngiltere ve Fransa'da da Yahudi olmak son derece güvensiz. Yakında İsveç'in Malmö kentinde yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda Greta Thunberg'in yoldaşlarının maskaralıklarına tanık olacağız."



Makaleler

Güncel