İsrail'in düşürdüğü İHA'ların yüzde 40'ı kendine ait

img
İsrail'in düşürdüğü İHA'ların yüzde 40'ı kendine ait YDH

ABD'li bir askeri yetkili, İsrail'in düşürdüğü insansız hava araçlarının önemli bir kısmının kendine ait olduğunu söyledi.




YDH - Amerikan Deniz Kuvvetleri Yarbayı Michael Pruden, İsrail ordusunun Gazze'deki soykırım harekatında düşürdüğü insansız hava araçlarının (İHA) kayda değer bir kısmının kendine ait olduğunu belirtti.

Geçen günlerde The War Zone'a ve Washington DC'de her yıl düzenlenen Modern Day Marine fuarının diğer katılımcılarına verdiği demeçte Pruden, "İsrail'den gelen ilginç bir bilgi, İsrail ordusu tarafından 'düşürülen' insansız hava araçlarının yüzde 40'ının 'dost ateşi' olduğu yönünde," dedi.

Pruden, "İsrail Gazze'de çatışırken ve ön cephedeyken küçük bir İHA gördüklerinde, tanımlayamamaları halinde yapacakları şey onu vurmak olur," ifadlerini kullandı.

Bunu 'varsayılan eylem biçimi olarak nitelendiren Pruden, bir İHA'nın tespit edilmesi ile bir saldırı gerçekleştirmesi arasında geçen süre genellikle 'saniyeler' olduğunu dile getirdi.

Pruden'e göre bu sayı İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki yürüttüğü soykırım harekatına dair sunulan rakamlardan yola çıkılarak tespit edildi.

Düşman ve dost insansız hava araçlarını hızla ayırt etme meselesi, İsrail ordusu açısından büyük bir sorun teşkil ediyor ve bu, Amerikan ordusunun da gözettiği bir durum.

Bir diğer önemli zorluk ise ABD ve İsrail tarafından kullanılan mürettebatsız hava sistemleri (UAS) ve başıboş mühimmatların koordinasyonsuz ve merkezi olmayan bir şekilde, genelde daha küçük birimler tarafından fırlatılması ve dost ateşi ihtimalinin artması.

İsrail ordusu, Gazze'de devam eden ve İsrail'e karşı başka cephelerin de açıldığı savaşın son aylarında İHA'lar nedeniyle ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldı.

6 Mayıs'ta iki İsrail askerinin Hizbullah tarafından düzenlenen bir İHA saldırısında öldürülmesinin ardından Lübnan direnişi, son günlerde İsrail mevzilerine karşı İHA kullanımını arttırdı.

Aynı şekilde Irak direnişi de İsrail'deki mevzileri hedef almak için İHA kullanıyor.