New York Times: İsrail'e silah sevkiyatı durduruldu

img
New York Times: İsrail'e silah sevkiyatı durduruldu YDH

New York times gazetesi ABD rejiminin Gazze'nin güneyine yönelik önemli bir saldırıda kullanılabileceği endişesiyle İsrail'e 3 bin 500 bombayı vermeme kararı aldığını bildirdi.




YDH- New York Times'da yer alan bir makaleye göre, ABD Başkanı Biden, İsrail'e yapılan silah sevkiyatını geçici olarak durdurarak önemli bir adım attı.

Devam etmekte olan çatışmaya ilişkin olarak ABD ile İsrail rejimleri arasında derinleşmekte olan görüş ayrılığının altını çizen karar, ABD'de üretilen silahların Refah kentine yönelik olası bir saldırıya katkıda bulunmamasını sağlamak amacıyla alındı.

Rejim yetkilileri, Joe Biden'ın bir milyondan fazla Gazzelinin sığındığı Refah'ta kullanılma ihtimalini önlemek için 1.800 adet 2 bin kiloluk ve 1.700 adet 500 kiloluk bombayı saklamayı tercih ettiğini açıkladı. 

New York Times'ın haberine göre rejim şimdi, standart bombaları hassas güdümlü mühimmatlara dönüştürebilen güdüm kitleri de dahil olmak üzere gelecekteki transferleri durdurup durdurmamayı değerlendiriyor.

Demokrat milletvekilleri haftalardır Biden'a İsrail'e silah satışını kısıtlaması için baskı yapıyordu ki Biden daha önce Hamas'a karşı yürütülen kampanyaya verdiği sarsılmaz destek nedeniyle buna direnmişti.

Üç bin 500 bombanın sevkiyatının ertelenmesi, Biden'ın 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde gerçekleştirilen saldırı sonrasında İsrail'in stratejisini etkilemeye yönelik yaklaşımında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

İsrailli yetkililer bu hafta başında Axios'a silah satışına ara verildiğini açıklamış, ancak ABD'li yetkililer Salı gecesine kadar bunu ne brifinglerde ne de özel olarak doğrulamayı reddetmişti.

Sonunda bunu yapmaları, yönetim yetkilileri arasında İsrailli muhataplarının Refah'ta büyük sivil kayıplara yol açabilecek büyük bir operasyona karşı ABD'nin uyarılarını dikkate almamasından duyulan hayal kırıklığının ne kadar arttığının açık bir göstergesiydi.

Silahların durdurulduğunun teyidi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki şehre tanklar göndermesinden birkaç saat sonra geldi.

ABD'li bir yetkiliye göre hükümet, İsrail'in Refah operasyonuna yönelik belirgin eğilimi nedeniyle geçen aydan bu yana silah sevkiyatlarını yakından inceliyordu.

Başlangıçta Başkan Biden, sivillerin zarar görmesini en aza indirecek kapsamlı bir strateji olmaksızın Refah'a yönelik bir saldırıya karşı çıkmıştı. Ancak son haftalarda Beyaz Saray böyle bir planın başarılı bir şekilde uygulanabileceğine dair artan şüphelerini dile getirdi.

İsrail Salı günü tankların Refah'a girmesini ve şehrin Mısır'la olan sınır kapısını ele geçirmesini Hamas savaşçılarını ve roket saldırısıyla bağlantılı altyapıyı ortadan kaldırmak için sınırlı bir operasyon olarak nitelendirdi. Bu eylemler İsrail'in söz verdiği daha büyük bir saldırının öncüsü gibi görünmüyordu. Ancak tahliye emri ve sınırlı askeri hamleler, müzakereciler olası bir ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere Kahire'de bir araya gelirken Hamas üzerindeki baskıyı sürdürmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Biden, Salı günü Kongre Binası'nda düzenlenen Holokost anma töreninde yaptığı konuşmada bombaları durdurma kararından bahsetmedi ancak İsrail'e olan desteğini tekrarladı.

“Yahudi halkının güvenliğine, İsrail'in güvenliğine ve bağımsız bir Yahudi devleti olarak var olma hakkına olan bağlılığım, aynı fikirde olmasak bile sarsılmazdır” dedi.

Yönetim İsrail'e verilen tüm silahları durdurmuyor ve bu noktada geçen hafta alıkonulan bombalarla ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda nihai bir karar vermiş değil.

Aslında yetkililer, yönetimin 827 milyon dolar değerinde silah ve teçhizat içeren son yardım dilimini henüz onayladığını belirtti. Yetkililer, yönetimin Kongre tarafından henüz tahsis edilen paranın “her dolarını” gönderme niyetinde olduğunu söyledi.

 Refah gibi yoğun bir kentsel alanda, yerinden edilmiş çok sayıda sivilin bulunduğu bir bölgede 2 bin kiloluk bombaların verebileceği zarar konusunda özellikle endişeli olduklarını söyleyen yetkililer, hala Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatları ya da JDAM kılavuz kitlerinin gönderilip gönderilmeyeceğine karar veriyorlar.

Biden yönetimi yetkilileri Salı günü özellikle İsrail'in Mısır'la olan Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirerek insani yardım gönderme çabalarını engellemesinden dolayı üzgün görünüyordu. Bu hamle, ABD'li yetkililerin geçici bir ateşkes karşılığında Hamas'ın elindeki bazı rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmayı müzakere etmeye çalıştıkları bir sırada geldi.

El koyma ve gıda, ilaç ve diğer malzemeler için güneydeki tek iki büyük giriş noktası olan Kerem Şalom geçişinin kapatılması, uluslararası kuruluşların Gazze'de zaten ciddi olan insani krizin hızla kötüleşebileceği konusunda uyarılarda bulunmasına neden oldu.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada geçişlerin kapatılmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasındaki gerilim son aylarda giderek arttı

Bir ay önceki bir telefon görüşmesinde Biden ilk kez, Netanyahu'nun rotasını değiştirmemesi halinde ABD'nin savaşa verdiği desteği yeniden gözden geçireceği tehdidinde bulundu. Biden telefon görüşmesi sırasında açıkça silahları sınırlayacağını ya da keseceğini söylemese de, bu ima edilen bir olasılıktı.

Beyaz Saray, Başkan'ın insani yardımların arttırılması yönündeki taleplerine yanıt veren İsrail'in çabalarını takdirle karşıladı. Ancak olası Refah operasyonuna ilişkin anlaşmazlıklar devam ediyor. İsrailli yetkililer saldırı planlarını sunmak üzere Washington'u ziyaret etti ancak olası sivil kayıplar konusunda endişeli olan ABD'li yetkililerin kaygılarını tam olarak gideremedi.

Yönetim yetkilileri İsrailli muhataplarını Gazze'nin kuzeyinde kullanılan ve önemli kayıplara ve geniş çaplı yıkıma yol açan taktiklerin aynısını kullanmamaları konusunda uyardı.

Gazze'de devam etmekte olan çatışma, son yedi ay içinde hem savaşçılar hem de siviller dahil olmak üzere 34 binden fazla kişinin hayatına mal oldu.

İsrail, ordusunun silahlandırılmasında, özellikle de geçen ay İran tarafından kendisine atılan 300'den fazla füze ve insansız hava aracının neredeyse tamamını düşürmek için Amerikan kuvvetleriyle birlikte kullanılan hava savunma bataryaları için büyük ölçüde ABD'ye bağımlı.

14 Nisan'daki savunma, Amerikan yardımının İsrail'in güvenliği için ne kadar kritik olduğunun altını çizdi.

Rejim yetkilileri uzun zamandır savunma silahlarını durdurmayacaklarını açıkça ifade ediyorlardı. Ancak geçen hafta bombalara verilen ara, Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken'in bu hafta Kongre'ye İsrail'in Amerikan silahlarını ABD ve uluslararası hukuka uygun olarak kullanıp kullanmadığını değerlendiren bir rapor sunacağı döneme denk geldi.

Merakla beklenen rapor, daha şimdiden üniversite kampüslerinde geniş çaplı protestolara yol açan İsrail'in savaşında Amerika'nın sorumluluğu konusunda şiddetli bir tartışmaya zemin hazırlayabilir.

New York Times'daki makaleye göre, İsrail'in yasaları ihlal ettiğine dair bir bulgu, silah sevkiyatını daha da kısıtlaması için Biden üzerindeki baskıyı katlanarak arttırırken, İsrail'in savaşını yasal olarak yürüttüğüne dair bir bulgu ise kesinlikle protestoları körükleyecek ve Kongre'deki Demokratların daha fazla şikayetine yol açacaktır.