Siyonist lobi örgütleri Biden'a öfke kustu

img
Siyonist lobi örgütleri Biden'a öfke kustu YDH

ABD'deki büyük Siyonist lobi örgütleri, Refah'ı işgal etmesi halinde İsrail'e askeri yardımı durduracağını açıklamasının ardından Biden yönetimine öfke kusmaya başladı.




YDH - ABD'deki büyük Siyonist lobi örgütleri, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırması halinde askeri yardımı durduracağını açıklayan ABD Başkanı Joe Biden yönetimine karşı öfke dolu açıklamalar yaptı.

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Başkanı ve Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ted Deutch, "Bu savaşı başlatan Hamas'tır. Esirlerin serbest bırakılması ve çatışmaların durdurulması önerilerini her ay reddeden Hamas'tır. İsrail ve Filistinlilerin hayatlarını tehlikeye atmaya devam eden Hamas'tır. Başkan Biden, İsrail'in Hamas'ın kendisine tekrar tekrar saldırmasını engelleme kabiliyetini zayıflatacak adımlar atmamalıdır," dedi.

ABD'nin Filistin direnişinin yenilgisinin İsrail'in uzun vadeli 'güvenliği' ve İran'ın yarattığı 'küresel tehdidin' bertaraf edilmesi açısından kritik önem taşıdığını bildiğini kaydeden Deutch, "Binlerce Hamas mensubu hala Refah'tayken, İsrail 7 Ekim olayının tekrarlanmasını engelleyebilmelidir. Çatışma sırasında sivillerin korunması hayati önem taşıyor ve ABD'yi sivillerin güvenliğini sağlamak üzere İsrail'le birlikte çalışmaya devam etmeye teşvik ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Bununla beraber Biden'ın seçim kampanyasını destekleyen ve finanse eden İsrail için Demokratik Çoğunluk (DMFI) lobi örgütü de şu yazılı açıklamayı yaptı:

"Başkan Biden'ın İsrail'e ve İsrail'in güvenliğine verdiği eşi benzeri görülmemiş destek için derin minnettarlık duyuyoruz. Başkan, Hamas'ın başlattığı savaş sırasında İsrail'e 100'den fazla silah transferini onaylamak da dahil olmak üzere, bu desteğini söz ve eylemleriyle göstermişti. Aynı zamanda, yönetimin şu anda silahları durdurma ve potansiyel olarak daha fazla kısıtlama getirme kararından derin endişe duyuyoruz. Başkan Biden'ın kurduğu gibi güçlü bir Amerikan-İsrail ittifakı, yeni savaşların önlenmesinde ve nihai barışa giden yolun mümkün kılınmasında merkezi bir rol oynuyor. Bu ittifakın gücünün sorgulanması tehlikeli."

AJC, ABD'deki en büyük ve en etkili Siyonist lobi örgütlerinden biri ve Deutch da Demokrat Parti'de Biden'a yakın olan etkili bir figür olarak kabul ediliyor.

Diğer yandan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) de eleştirilere katılarak "Müttefikimizi Hamas'ı iktidardan uzaklaştırmak ve İsrail'e bir daha saldırmasını önlemek için gerekli silahlardan mahrum bırakmak tehlikeli ve Amerikan çıkarlarına aykırıdır," diye yazdı.

Açıklamada, "Kongre kısa süre önce İsrail'e yardımı ezici bir çoğunlukla onayladı. Şimdi Biden yönetimine, Amerika'nın İsrail'in yanında durmaya devam etmesi ve bu orduyu yenmek için ihtiyaç duyduğu şeyleri tedarik etmesi gerektiği yönünde açık bir mesaj göndermeli," denildi.

Amerika Ortodoks Yahudi Cemaatleri Birliği de konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. 

Örgütün Kamu Politikaları Direktörü ve Demokrat Nathan Diament, "Dün Başkan Biden'ı konuşmasından dolayı takdir ettim; bu savaşı başlatanın Hamas olduğunu vurguladı. Ancak bugün İsrail'e silah vermeme tehdidi bu gerçeğe ihanet ediyor. İsrail'in Hamas'ı yenme kabiliyetini zayıflatıyor ve Hamas'a hayatta kalması için koz ve umut veriyor," diye kaydetti.

Söz konusu isim ve kurumların bugüne dek Biden'ı destekliyor olması dikkat çekti.



Makaleler

Güncel