İsrailli ihracatçılara Güney Afrika uyarısı

img
İsrailli ihracatçılara Güney Afrika uyarısı YDH

İsrail Dış Ticaret Riskleri Sigorta Kurumu (Aşra), Güney Afrika'daki siyasi istikrarsızlık nedeniyle İsrail'e yapılacak ödemelerin askıya alınabileceği uyarısını yaptı.




YDH - İsrail'in devlete ait Dış Ticaret Riskleri Sigorta Kurumu (Aşra), Güney Afrika'da seçimlerin yaklaşması nedeniyle ülkeye İsrail'den satış yapan ihracatçılara yönelik bir uyarı yayımladı.

İsrailli ekonomi gazetesi Globes'un haberine göre uyarı metninde, "Ülkede ay sonunda yapılacak seçimler, Türkiye'dekine benzer bir şekilde, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere zarar verebilir," ifadelerine yer verildi.

Kurum, ihracatçıları bu doğrultuda adımlar atmaya, 'nabız yoklamaya' ve 'Güney Afrika'daki müşterilere aşırı maruz kalmadıklarından ve halihazırda onlardan kaynaklanan ödemelerde gecikmeler yaşamadıklarından emin olmaya' çağırdı.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde inşaat ürünlerinin İsrail'e ihracatını geçici olarak onaylayacağını açıklarken, şimdi de İsrail'in Güney Afrika'ya ihracatında sorun çıkmasından endişe ediliyor.

İsrail'in Güney Afrika ile ticareti Türkiye ile ticaretinden çok daha az hacimde, ancak ihracat, sanayi, kimyasallar ve tarım gibi belirli alanlarda yoğunlaşıyor.

Siyonist rejimin Güney Afrika ile ticaret, Türkiye ile milyarlarca dolarlık ticarete kıyasla yıllık 200 milyon dolarlık ihracat ve 150 milyon dolarlık ithalat hacminde.

Güney Afrika'da 29 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin önemli ölçüde zayıflaması ve hatta belki de iktidarı muhalefete kaptırması bekleniyor.

Son anketler ANC'nin mutlak parlamento çoğunluğunu kaybedeceğini ancak en büyük tek parti olarak kalacağını ve bunun da siyasi istikrarsızlığa yol açabileceğini gösteriyor.

Aşra, "Çeşitli kaynaklar, Güney Afrika hükümetinin İsrail'e yönelik düşmanca tavrının, özellikle de Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine Gazze Şeridi'nde soykırım iddiasıyla açılan davanın, bu sonuçtan duyulan korkudan ve dikkatleri ülkedeki iktisadi ve sosyal durumdan başka yöne çekme arzusundan kaynaklandığını tahmin ediyor," iddiasında bulundu.