Haaretz: Netanyahu, İsrail'in yüzüncü yılını tehlikeye atabilir

img
Haaretz: Netanyahu, İsrail'in yüzüncü yılını tehlikeye atabilir YDH

İsrail gazetesi Haaretz, Başbakan Netanyahu'nun iktidara geldiğinden bu yana imza attığı başarısızlıkları ele alarak, bu başarısızlıkların sonuçlarının 'ağır' olduğunu ve 'tüm cephelerde belirginleştiğini' vurguladı.




YDH - Haaretz gazetesi, bugünkü başyazısında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun iktidara gelişinden bu yana yaşadığı başarısızlıklara değinerek Siyonist varlığın 100. kuruluş yıldönümüne kadar varlığını sürdürüp sürdüremeyeceğini gündeme getirdi.

'Netanyahu'nun yedi yıl önce, kuruluşunun yüzüncü yıldönümüne ulaşana kadar İsrail'i korumak için elinden gelen her şeyi yapacağına dair yemin ettiği' belirtilen makalede, "Beklendiği gibi, İsrail'i zayıflatarak ve parçalayarak, varoluşunu tehdit ederek söz verdiğinin tam tersini yaptı," denildi.

Netanyahu'nun Kahanit ve Haredi hükümetinin başı olarak iktidara dönmesinden bu yana misyonunun rejimi parçalamak olduğu, yargı değişikliklerinin rejimi zayıflatması ve çok cepheli bir savaşı beraberinde getirmesi riskini hafife aldığı kaydedilen makalede, "7 Ekim'de Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar tarafından kendisine kurulan tuzağa gözleri açık bir şekilde yürüdü," ifadelerine yer verildi.

Makalede, "Savaşın başladığı andan itibaren Netanyahu en büyük hedef olarak siyasi hayatta kalmaya odaklandı," değerlendirmesine yer verildi.

'Netanyahu'nun politikaları İsrail'i yokuş aşağı itiyor'

Bunun yanı sıra gazete, savaşın patlak vermesinden bu yana Netanyahu'nun siyasi hayatta kalmayı her şeyin üstünde tuttuğunu savundu.

Makalede, Netanyahu'nun başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenmekten ısrarla kaçındığı, bunun yerine halk arasında nifak tohumları ekmeyi, çatışmaları kışkırtmayı, rejime karşı bir darbeyi savunmayı ve herhangi bir siyasi çözümü reddedip Refah'ı işgal etmekte ısrar ederek rejimi ABD ile feci bir çatışmaya sürüklemeyi tercih ettiği kaydedildi.

Dahası, İsrail'in kredi notunun düştüğü ve bütçe açığı ve enflasyon tırmanmanın eşiğine geldiği vurgulanan makalede, aynı zamanda İran'ın yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlattığı sırada kendisini yardım almadan savunamadığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Makalede, "Bugün İsrail soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya ve Netanyahu'nun kendisi de aday olarak inceleme altında," yorumu yapıldı.

Gazete, "Netanyahu'nun İsrail'i kurtarmak için hala çok önemli bir adım atma fırsatı var. İstifa etmeli, 7 Ekim felaketinin ve savaşın eksikliklerinin hesabını vermeyi kabul etmeli ve İsrail'i kurduğu baskıcı hükümetin pençesinden kurtarmalıdır," çağrısını yaptı.



Makaleler

Güncel