ABD’li subay İsrail'e 'koşulsuz destek' nedeniyle istifa etti

img
ABD’li subay İsrail'e 'koşulsuz destek' nedeniyle istifa etti YDH

ABD'li Binbaşı Harrison Mann'ın istifa mektubu, Gazze savaşı sırasında ABD'nin İsrail’e verdiği destek konusunda yaşadığı ahlaki ikilemi ortaya koymakta.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Savunma İstihbarat Teşkilatı'nda görevli bir subay, ABD'nin Filistinli sivillerin öldürülmesini “mümkün kılan ve güçlendiren” İsrail'e verdiği desteği protesto etmek amacıyla istifa etti.

İstifasını duyuran Binbaşı Harrison Mann bugün LinkedIn'de yaptığı bir paylaşımla görevinden ayrılma nedenlerini açıkladı.

“Geçtiğimiz aylar bize hayal edilebilecek en korkunç ve yürek parçalayıcı görüntüleri sundu -bazen kendi alanlarımızdaki haberlerde oynadı- ve bu görüntülerle buradaki görevlerim arasındaki bağlantıyı görmezden gelemedim. Bu bende inanılmaz bir utanç ve suçluluk duygusu yarattı,” diye yazdı Binbaşı Harrison Mann.

Bugün kişisel LinkedIn hesabında yayınladığı istifa mektubuna göre Mann, ABD'nin Gazze Şeridi'nde devam eden soykırıma neden olan İsrail'e verdiği koşulsuz desteği protesto etmek için istifa etti.

ABD'nin Ortadoğu politikalarına yabancı olmayan Mann'ın biyografisinde 13 yıllık kariyerinin yaklaşık yarısında Ortadoğu ve Afrika'ya odaklandığı ve daha önce Tunus'taki ABD Büyükelçiliği'nde çalıştığı belirtiliyor.

Mann mektubunda ayrıca, “Son altı aydır aklımdan hiç çıkmayan politika, on binlerce masum Filistinlinin öldürülmesine ve açlığa mahkûm edilmesine imkân ve güç veren İsrail hükümetine neredeyse kayıtsız şartsız verilen destektir” dedi ve “bu kayıtsız şartsız destek aynı zamanda daha geniş çaplı savaş riskleri doğuran pervasız tırmanışı da teşvik etmektedir” diye ekledi.

Mann'ın mektubunda, yorumlarını 16 Nisan'da meslektaşlarına e-posta ile gönderdiğini belirtmesi de dikkat çekicidir.

Mann daha önce, savaşın yakında sona ereceğini düşünerek endişelerini dile getirmeden Savunma İstihbarat Teşkilatı'ndaki sorumluluklarını yerine getirmeye devam ettiğini belirtti.

“Kendi kendime bireysel katkımın asgari düzeyde olduğunu ve ben işimi yapmazsam başkasının yapacağını söyledim, öyleyse neden boş yere heyecan yaratayım?” diye yazan Binbaşı, “Buradaki çalışmalarım -ne kadar idari ya da marjinal görünürse görünsün- bu desteğe tartışmasız bir şekilde katkıda bulundu” diye ekledi.

Binbaşı daha sonra “bir noktada -gerekçesi ne olursa olsun- ya çocukların kitlesel olarak açlıktan ölmesini sağlayan bir politikayı destekliyorsunuzdur ya da desteklemiyorsunuzdur” iddiasında bulundu.

İstifa mektubunda “Küçük bir şekilde de olsa bu politikayı bilerek desteklediğimi biliyorum” ifadelerine yer verilirken, “Avrupalı Yahudilerin soyundan gelen biri olarak, etnik temizliğin sorumluluğunu taşıma konusunda özellikle affetmeyen bir ahlaki ortamda yetiştiğimi açıklığa kavuşturmak istiyorum” denildi.

Mann ordudan “bir noktada” ayrılmayı planladığını ancak Gazze savaşı nedeniyle 1 Kasım'da istifasını sunduğunu ve Savunma İstihbarat Teşkilatı'ndaki (DIA) görevinden erken ayrıldığını belirtti. Mann'ın ordudan ne zaman ayrılacağı halen belirsizliğini koruyor.

İstifa eden tek kişi Mann değil, Ekim ayında Dışişleri Bakanlığı'nın silah transferlerini denetleyen bürosunda görevli Josh Paul da yönetimin İsrail'e silah göndermeye devam etmesine itiraz ederek istifa etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın “Gazze'de bir soykırıma” olanak sağlayan İsrail'e yönelik “korkunç politikasının” bir sonucu olarak 29 Mart'ta açıklanan bir istifaya daha tanık olmuştu.

Dr. Annelle Sheline'in Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu'ndan istifası, Siyasi-Askeri İşler Bürosu'nda üst düzey bir yetkili olan Josh Paul'un görevi bırakmasından bu yana bakanlıktan gerçekleşen en önemli ayrılık olmuştu.

Dışişleri Bakanlığı'nda 18 yılı aşkın süredir görev yapan Hala Rharrit, geçtiğimiz ay “Artık dayanacak bir zeminimiz kalmadı” diyerek istifa etmiş ve ABD'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını durdurma çabalarının “başarısız bir politika” olduğunu söylemişti.

Ocak ayında istifa eden eski politika danışmanı Tariq Habash da Biden'ı İsrail politikasını değiştirmeye çağıran isimsiz mektupların “artık yeterli olmadığını” belirtmiş ve diğer yetkilileri kamuoyu önünde olsun ya da olmasın istifa etmeye çağırmıştı.

Bir de ABD'nin Gazze'deki rolünü ve politikasını protesto etmek için kendini yakan ABD'li havacı Aaron Bushnell var.

Daha sonra Bushnell için düzenlenen nöbette bir dizi ABD'li gazi, ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki politikalarını ve hükümetin İsrail’e verdiği koşulsuz desteği protesto etmek için üniformalarını yakmıştı.

 



Makaleler

Güncel