Holokost istismarı yetmeyince İsrail Hasbara'ya sarılıyor

img
Holokost istismarı yetmeyince İsrail Hasbara'ya sarılıyor YDH

Haaretz'de yazan Hagai el-Ad, Gazze'deki soykırım nedeniyle uluslararası eleştirilere maruz kalan İsrail'in 'itibarını' korumada Hasbara makinesinin rolünü inceliyor.




YDH- İsrailli insan hakları aktivisti Hagai el-Ad, Haaretz'de ''What Will Happen When the Holocaust No Longer Prevents the World From Seeing Israel as It Is?'' başlığıyla yayınlanan makalesi İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerinden dolayı hesap vermekten kaçınmak için Holokost'u tarihsel olarak istismar ettiğinin altını çiziyor. Holokost anlatısını kullanma girişimlerine rağmen, dünya İsrail'in Filistinlilere yönelik muamelesini sorgulamaya başlıyor ve bu da küresel algıda potansiyel bir değişimin sinyallerini veriyor. Metinde Filistinlileri eşit insanlar olarak görme hassasiyeti, Holokost'tan çıkarılması gereken önemli bir ders olarak vurgulanırken ve İsrail'in politika ve eylemlerinin kesin bir değerlendirilmesi çağrısında bulunuluyor.

                                                                                             ***

1955 yılında Alman-Amerikan tarihçi ve filozof Hannah Arendt, Filistin topraklarında İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere ve Araplara yönelik muamelelerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bu tür eylemlerin İsrail işgaline karşı uluslararası tepkiye yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Geçtiğimiz günlerde, İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem'in eski icra direktörü Hagai el-Ad, Arendt'in açıklamasını yeniden ele aldı ve dünyanın Arendt'in sözlerini nihayet kabul edip yankılamasının yaklaşık 70 yıl aldığını vurguladı. Haaretz'de yayınlanan bir yazısında Hagai, İsrail rejiminin Holokost anısını nasıl istismar ettiğini, soykırım eylemlerini meşrulaştırmak ve gerçekleştirmek için bir kalkan olarak kullandığını ve Nazi antisemitik suçlar kitabından ilham aldığını anlattı.

İsrail işgalinin kamuoyunu manipüle etmeye yönelik tekrarlayan ve yıpranmış Hasbara PR taktikleri, Filistinlilerin sarsılmaz kararlılığı ve ahlaki meşruiyeti karşısında etkisini yitirmeye başladı.

Bu gerçek, Benjamin Netanyahu'nun neredeyse 1996 yılında göreve gelmesiyle daha da hızlandı. Netanyahu yönetimindeki İsrail, Filistinlileri sadece kademeli olarak değil, Yahudi halkının Ulus-Devleti olarak İsrail hakkında 2018 Temel Yasası'nın ilan edilmesiyle alenen yok etmeye devam ediyordu; bu yasa yerleşimcilere Filistin topraklarının her santimetrekaresinde yaşama hakkı veriyor ve Filistinlileri evlerinden ve topraklarından yasal olarak uzaklaştırmak için yargı yetkisini genişletiyordu. 

Hagai, yasayı hayata geçirenin sadece Netanyahu'ya verilen destek değil, özellikle Suudi Arabistan'la normalleşme anlaşmasında olumlu gelişmeler kaydedildikten sonra Filistin halkını yenildiklerine inandırmayı amaçlayan genel yerleşimci konsensüsü olduğunu savunuyor.  Bununla birlikte, Filistinliler hem geçmişte hem de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden olaylarda büyük acı ve yıkımlara katlanmalarına rağmen vatanlarını terk etmeyi reddederek direnç gösterdikleri için varsayımlarının yanlış olduğu kanıtlandı. İsrail işgalinin kamuoyunu manipüle etmeye yönelik tekrarlayan ve yıpranmış Hasbara PR taktikleri, Filistinlilerin sarsılmaz kararlılığı ve ahlaki meşruiyeti karşısında etkisini yitirmeye başladı.

Hasbara hizmette

Dünya artık İsrail'in ne olduğu gerçeğini düşünmeye başladı ve Gazze'deki soykırımı Uluslararası Adalet Divanı'na taşındı. Netanyahu, İsrail'in işlediği suçların uluslararası alanda kınanmasının doğuracağı sonuçlara karşı koymak için Hasbara çığlığını tekrarladı ve "suçlarını aklamak” ve kovuşturmadan kaçınmak için herkesi ve her şeyi antisemitik olmakla suçladı. Bu yıllardır doğruydu ama özellikle de Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından İsrail Başbakanı hakkında soruşturma başlatıldığında tekrar değerlendirildi.

Şu ana kadar Netanyahu ya da başka bir İsrailli savaş suçlusu hakkında herhangi bir tutuklama emri çıkarılmadı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'i Gazze'deki eylemlerinden dolayı etkili bir şekilde yargılayamadığı için eleştiriliyor. el-Ad, bunun nedeninin bu suçları görmezden gelen avukatların ve askeri yetkililerin etkisi olduğunu iddia ediyor. Yasal korumalara rağmen, İsrail'in itibarı dünya sahnesinde yavaş yavaş kötüleşiyor ve Holokost'a yapılan atıflar bile imajını kurtaramıyor. el-Ad, Hasbara'nın bir kez daha devreye girerek Arap ve Filistin karşıtı duyguları körükleyeceğine ve gördükleri eşitsiz muameleyi vurgulayarak kamuoyu desteği toplayacağına inanıyor.

Çeviri: YDH



Makaleler

Güncel