Siyonist rejim, Adalet Divanı'nın alacağı karardan endişeli

img
Siyonist rejim, Adalet Divanı'nın alacağı karardan endişeli YDH

İsrail, daha önce Gazze'deki soykırım harekatını durdurma emri vermeyen mahkemenin bu kez daha sert bir tutum takınmasından korkuyor.




YDH - Üst düzey İsrailli yetkililer, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) cuma günü öğleden sonra açıklayacağı kararında İsrail'in Gazze'deki soykırım harekatına karşı daha sert bir tutum takınabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Haaretz'in haberine göre Siyonist rejimin temel kaygısı, birkaç ay önce İsrail'i Gazze'ye giren insani yardımı artırmaya zorlayan ancak harekatı durdurma emri vermeyen mahkemenin bu kez İsrail'e karşı daha sert bir tutum takınabileceği ve uluslararası yaptırımlara maruz kalabileceği yönünde.

Geçtiğimiz hafta UAD, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine başlattığı saldırıyı durdurması talebini iki gün boyunca görüşmüştü.

Mahkeme, perşembe günü yaptığı açıklamada Güney Afrika'nın taleplerine ilişkin kararını cuma günü yerel saatle 16.00'da açıklayacağını duyurdu.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri ayrım gözetmeksizin öldürdüğü ve bölgede insani krize ve kıtlığa yol açtığı için mahkemeden savaşın durdurulmasını talep etmişti.

Ocak ayında yapılan bir önceki görüşmede mahkeme, savaşın durdurulması yönünde emir çıkarılması talebini reddetmiş ve İsrail'in insani yardımı genişletmesini zorunlu kılan emirlerle yetinmişti.

Fakat Refah işgalinin ardından Mısır'ın Refah sınır kapısından yardım aktarımını durdurması Gazze'deki insani durumun daha da kötüleşmesine yol açtı.

İsrailli sağcı örgütler aynı zamanda İsrail'in sınır kapılarından Gazze'ye yapılan yardım transferlerini sabote etmek için polis ve ordu nezaretinde saldırılar gerçekleştiriyor.

Siyonist rejim, bu koşulların mahkemedeki yargıçların çoğunun Gazze'de yaygın açlığı ve insani krizi önlemek için savaşın ya da en azından Refah'taki işgalin durdurulmasını gerekli görmesine yol açmasından endişe ediyor.

Ayrıa İsrail, bu kez mahkemenin doğrudan yardımların ulaştırılmasıyla ilgili ılımlı kararlarla yetinmeyeceğinden korkuyor.

İsrail, bu yönde bir kararın çıkmasını engellemek amacıyla argümanlarını sunmak üzere bir hukuk ekibi gönderdi, ancak diplomatik ve hukuki açıdan cuma günü açıklanacak duruşmanın sonucuna ilişkin görünüm kötümser.

Karara rağmen saldırılara devam etme kararı İsrail'i uluslararası yaptırım riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

ABD hükümetinin böyle bir senaryoda İsrail'i desteklemesi beklenirken, Batılı hükümetlerin çoğu iş birliği yapmayabilir ve sonuç olarak bazıları yaptırım alternatifine başvurabilir.



Makaleler

Güncel