BM yetkilisi ABD iskelesinin faydasız olduğunu düşünüyor

img
BM yetkilisi ABD iskelesinin faydasız olduğunu düşünüyor YDH

Gazze'de ABD tarafından finanse edilen iskele, bölgedeki Filistinli nüfus için anlamlı bir değişim yaratamadığını savunan eski bir üst düzey BM yetkilisi tarafından mercek altına alındı.




YDH- İran televizyonu Press TV'ye göre, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi eski Direktörü Craig Mokhiber, Cumartesi günü X'te bir yazı yayınladı.

Craig Mokhiber, Gazze'ye yardım ulaştırmak için inşa edilen iskelenin büyük ölçüde etkisiz kaldığını ve hatta denizden zarar gördüğünü belirtti. 

BM yetkilisi, Gazze'de ABD tarafından finanse edilen iskeleyi eleştirerek, bölgedeki Filistinli nüfus üzerinde önemli bir etki yaratmadığını iddia etti. 

Mokhiber, yazısında, “ABD'nin soykırımdaki suç ortaklığını ve UNRWA'nın yok edilmesini örtbas etmek için göstermelik tasarlanan Gazze'deki ABD vergi mükellefleri tarafından finanse edilen iskele, anlamlı bir etkiye sahip olamadı ve şimdi büyük ölçüde deniz tarafından yıkandı” dedi.

Mokhiber, ABD iskelesinin yetersizliğinin, Tel Aviv rejiminin Gazze'ye açılan tüm sınır kapılarına sıkı bir abluka uyguladığı bir dönemde ortaya çıktığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından inşa edilen Gazze iskelesinin bir bölümü Cumartesi günü çöktü ve denize sürüklendi. Dalgalar enkazı İsrail'in 1948'de işgal ettiği topraklarda, Tel Aviv'in yaklaşık 40 kilometre güneyinde yer alan Aşdod kentinin kıyılarına doğru taşıdı.

Gazze Şeridi'ne yardım sağlayacağı iddia edilen 320 milyon dolarlık yüzer iskelenin inşası Mayıs ayı ortasında tamamlandı. İskele, dikkatleri çok daha basit bir çözüm talebinden saptırmaya çalışan karmaşık ve maliyetli bir alternatif olarak eleştiriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden Mart ayındaki Ulusa Sesleniş konuşmasında iskelenin “gıda, su, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük sevkiyatlar alacağını” iddia etmişti.

BM Başkanı Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric ise Cuma günü yaptığı açıklamada Dünya Gıda Programı'nın (WFP) “yüzer iskelenin faaliyete geçmesinden bu yana 97 kamyonu teslim aldığını” söyledi.

İsrail, Hamas liderliğindeki Filistinli direniş gruplarının Filistin halkına yönelik yoğun zulümlerine misilleme olarak işgalci varlığa karşı Aksa Tufanı Operasyonu'nu gerçekleştirmesinin ardından 7 Ekim'de Gazze saldırısını başlattı.

Gazze merkezli sağlık bakanlığına göre Tel Aviv rejimi bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin Filistinliyi öldürdü ve 80 bin 420 kişiyi de yaraladı. 

İşgalci varlık ayrıca bölgede yaşayan iki milyondan fazla Filistinlinin yakıt, elektrik, gıda ve suyunu keserek bölgeye “tam bir kuşatma” uyguladı.