Suudiler Yemen’e yeniden cephe mi açıyor?

img
Suudiler Yemen’e yeniden cephe mi açıyor? YDH

Suudi Arabistan’ın Yemen sınırındaki tahrikleri 3 Suudi askerinin ölümüne sebep oldu.




YDH- Yemen News’in haberine göre Aralık 2023’ten beri devam eden ateşkesin ardından bugün ilk kez Yemen-Suudi Arabistan sınırında çatışmalar yaşandı.

Yaşanan çatışmada üç Suudi askeri ölürken, Sanaa ile Riyad arasında artan gerilimden dolayı bu olayın savaşın geri dönüşünün habercisi olduğu yorumları yapıldı.

Suudi Arabistan, Mart 2015’te 10’dan fazla ülkenin dahil olduğu bir koalisyonla Yemen’e savaş açmış, Suudilerle müttefikleri yılar süren savaşın ardından hiçbir hedefine ulaşamamış ve 2023’te ateşkes yapmak zorunda kalmıştı.

Suudi medyası, Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusunu kastederek rejimin askerlerinin "Husiler”le yaşanan çatışmalar sırasında öldürüldüğünü bildirdi.

Yemen’in İsrail rejimine abluka uygulamaya başlamasının ardından Suudi rejimi ile Yemen arasındaki gerilimler yeniden artmaya başlamıştı.

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonundan önce Suudi Arabistan ile İsrail rejimi arasında normalleşme görüşmeleri yapılıyordu. 

Suudiler, Amerikan rejiminin Yemen’in İsrail’e uyguladığı ablukayı kırmak için kurduğu koalisyona katılmadı; ancak Yemen’e karşı düşmanca tutumunu sürdürdü. 

Ateşkes anlaşmasının imzalanmasından bu yana Suudi rejiminin Yemen sınırındaki tahrikleri devam etse de bugün yaşanan çatışmalarda ilk kez Suudi askerleri öldü.

Bu gelişmeler, Suudi koalisyonuna bağlı Aden hükümetinin ekonomik alanda ayrılıkçı tedbirleri güçlendirme kararının ardından Sanaa ile Riyad arasındaki gerilimin zirveye ulaştığı ve Ensarullah liderlerinin bu hareketi Suudilerin savaş ilanı olarak nitelendirdiği bir döneme denk geldi.

 



Makaleler

Güncel