İsrailli sözleşmeli askerlerin yarısından fazlası ordudan ayrılmak istiyor

img
İsrailli sözleşmeli askerlerin yarısından fazlası ordudan ayrılmak istiyor YDH

İsrail ordusunda yapılan bir ankete göre sözleşmeli subayların yüzde 60'ı görevde kalmaya niyetli değil.




YDH - Siyonist rejim ordusunun personel dairesi tarafından bu ay gerçekleştirilen ve bulguları Yedioth Ahronoth gazetesiyle paylaşın anket, askerlerin büyük oranda görevden ayrılmak istediğini gösterdi.

Yediot Ahranot tarafından yayımlanan bir ankete göre, İsrail ordusu askerleri artık askerlik hizmetinde bulunmak istemiyor.

Ankete göre, savaştan önce %49 olan daimi subayların sadece %42'si hizmete devam etmek istiyor.

Yediot Ahranot'a göre, aşırı yıpranma, aile hayatının zarar görmesi ve maaş seviyesinden duyulan hayal kırıklığı gibi sebeplerden dolayı askerler bıkkınlık hissediyor. 

Sadece 7 Ekim başarısızlığından ve savaşın aylardır bir karar alınmadan devam ettiğini aktaran İsrail gazetesi, krizlerin arttığını bildirdi.

İsrail ordusunun yaşadığı insani düşüş krizinin, İsrailli vatandaşların hizmetlerini sürdürme isteklerinde de düşüş yaşanmasına sebep olduğu söyleniyor.

İsrail gazetesine göre, sekiz ay süren bir savaş sırasında dokuz ayda böyle bir düşüş yaşanması İsrail ordusunun üst düzey yöneticilerini şaşırttı.

Yetkililerin umduğu gibi gitmeyen süreçte en azından kampanyaya katkının korunması bekleniyordu ancak Yediot Ahranot'a göre, başarısızlık İsrail'in peşini bırakmıyor. 

Öte yandan, savaş sırasında subayların İsrail ordusunun emeklilik departmanına yaptıkları başvuruların sayısında artış gözlemlendi. 

İsrail gazetesinin anketine göre, subaylara maaşlarından memnun olup olmadıkları sorulduğunda dadece yüzde 30'u evet cevabı verdi.

Yediot Ahranot'a göre, uzun savaşın yıpratıcılığı ve uzun çalışma saatleri, eşlerini, çocuklarını ve kızlarını göremeyen kadınlar kadar erkekler için de aile hayatlarının zarar görmesine neden oldu.

Verileri bilen kıdemli bir subaya göre, “hayatın kendisi” dışında ankete yansımayan başka bir neden daha var. 

Subay, “Daimi subaylar savaşın vahim sonuçlarından kendilerini sorumlu hissediyor” diyor. 

Kıdemli subay, “Başarısızlık duygusu subayların da peşini bırakmıyor ve başarısız olmuş bir kurumda görev yapmak istemiyorlar.” diye ekliyor.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot aktardığı haberde, “küçük ve akıllı ordu” döneminin sona erdiğini, İsrail rejiminin karşısında iki kat bir uçurum olduğunu vurguluyor. 

Yediot Ahronot'a göre, İsrail ordusuna duyulan güven 7 Ekim'de zedelendi ve sadece güçten anlayan bir hükümet ile yönetilmekten ötürü halkta yılgınlık başladı. 

İsrail gazetesindeki haber, İsrail ordusunun, vasatlık tüm oluşumlara ve birimlere yayılana kadar gerilemeye devam ettiği itirafı ile sonlanıyor. 

Orduda görev yapmaya devam etmek isteyip istemedikleri yönündeki soruya yanıt veren sözleşmeli subayların sadece yüzde 42'si olumlu yanıt verdi. 2023'ün ağustos ayında bu oran yüzde 49'du.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından sonraki dokuz ay içinde böyle bir düşüş gözlemlenmesi üst düzey İsrail ordusu yetkililerini hayrete düşürdü.

Veriler hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir subay, motivasyonun düşmesinin ankete yansımayan bir nedeninin daha olduğunu ifade ederek "Sözleşmeli subaylar savaşın ağır sonuçlarından kendilerini sorumlu hissediyorlar," ifadesini kullandı.

Yetkili, "Başarısızlık duygusu subayların peşini bırakmıyor ve başarısız bir teşkilatlanmada görev yapmak istemiyorlar," diye ekledi.