ABD yeni “önerisine” destek arıyor

img
ABD yeni “önerisine” destek arıyor YDH

ABD dışişleri bakanının, Joe Biden’ın dün bahsetmiş olduğu yeni “öneriye” destek için Batılı ve bölgesel bazı liderlerle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği açıklandı.




YDH- ABD Başkanı Joe Biden dün, Gazze'de ateşkes sağlanması karşılığında İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını da içeren yeni bir öneri sunmuştu.

Biden, sunmuş olduğu 3 aşamalı önerinin, devam eden savaşı “yatıştırmaya yönelik en etkili adım” olduğunu iddia ederek, “Ateşkesle birlikte bu yardım, ihtiyacı olan herkese güvenli ve etkili bir şekilde dağıtılabilir” demişti.

El-Meyadin’de bugün yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da söz konusu bu ateşkes önerisini görüşmek üzere Arap liderlerle telefon görüşmeleri yaptığı bildirildi.

Haberde, Aralarında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, AB Başkanı Ursula von der Leyen ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in de bulunduğu diğer küresel liderlerin de ABD'nin girişimine güçlü desteklerini ifade ettikleri belirtildi.

Dün Suudi Arabistan, Türkiye ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Gazze'de derhal ateşkes sağlanması konusunu görüştüğü kaydedildi.

Yapılan bu görüşmelerde, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılmasına yönelik esir takası çerçevesinde Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını amaçlayan bir önerinin de ele alındığı açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller'a göre, Blinken tüm bu görüşmeleri Prag'dan Washington'a dönüş yolunda iken gerçekleştirdi.

Almanya 'İsrail'in teklifinin' arkasında duruyor

Buna karşılık Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da X'te yazdığı bir yazıda “Başkan Biden'ın bugün yineleyip teyit ettiği İsrail'in teklifi bir umut ışığı ve savaşın çıkmazından çıkış için olası bir yol sunuyor” dedi ve ekledi: “ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuk çabalarını tamamen destekliyoruz.”

Ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde Baerbock, Şerit'te bir soykırım gerçekleştirerek uluslararası yasaları ve anlaşmaları ihlal edenin İsrail olmasına rağmen, “çatışmayı sona erdirme konusundaki kararlılıklarını kanıtlamanın artık Hamas'a bağlı olduğunu” belirterek Filistin direnişini işaret etti.

AB Başkanı da arabuluculuk çabalarına destek verdiğini açıkladı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de X'te yaptığı bir paylaşımda Biden tarafından ortaya atılan öneriye destek vererek şunları söyledi: “Biden'ın son önerisinin Gazze'de savaşın ve sivillerin çektiği acıların sona erdirilmesi için önemli bir fırsat olduğu görüşüne tüm kalbimle katılıyorum. Bu üç aşamalı yaklaşım dengeli ve gerçekçidir.”

AB Komisyonu başkanı ayrıca, “Şimdi tüm tarafların desteğine ihtiyaç var” dedi.

BM başkanı da tüm tarafların 'bu fırsatı değerlendirmesi' gerektiğini söyledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, “Gazze'de çok fazla acı ve yıkıma tanık olduk. Artık durma zamanı geldi.” dedi.

Guterres ayrıca, Biden'ın girişimini memnuniyetle karşıladığını ve “tüm tarafları ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması, engelsiz insani erişimin garanti altına alınması ve nihayetinde Orta Doğu'da kalıcı bir barış için bu fırsatı değerlendirmeye teşvik ettiğini” vurguladı.