Zamanın siyasi sahnesi: Batı'nın palyaçoları, Doğu'nun devrimcileri

img
Zamanın siyasi sahnesi: Batı'nın palyaçoları, Doğu'nun devrimcileri YDH

Bilişsel gerileme yaşayan Amerika başkanı, etiği hiçe sayan Donald Trump ve kelimenin ilk anlamıyla soytarı bir Ukrayna başkanının yetiştiği Batı siyasetinin karşısında, tarihsel devrimi varlık sebebi olarak kendilerinde somutlaştıran Doğu'nun rehberleri ile karşılaşıyoruz.




YDH- ABD emperyalizminin Batı Asya'daki rolüne odaklanan akademik araştırmacı Matteo Gladio, el-Meyadin'de ''Beyond the legacy of Sadatism'' başlığıyla yayınlanan makalesinde Batılı siyasi ve entelektüel aygıtların emperyalizmin yanılsamalarından faydalanırken Doğu'daki Filistin Direnişi ile sıçrayan gerçek devrimcilikten uzak kalışlarının bir yapısökümünü sunuyor. 

***

Genel olarak, siyasi bir analizi yalnızca siyasi liderlerin kişisel özelliklerinden yola çıkarak yapmanın, bir ulusun maddi ve ideolojik manzarasını şekillendiren temel koşullar üzerinde düşünmekten kaçınmak için sıklıkla başvurulan bir saptırma taktiği olarak hizmet edebileceğini ileri sürmek tavsiye edilir.

Bu strateji, Batılı siyasi ve entelektüel kuruluşlar tarafından küresel Güney ülkelerinin karmaşık siyasi tarihlerini aşırı basitleştirmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun en iyi örneği, Batı medyasının kırk yılı aşkın bir süre boyunca ülkedeki tüm siyasi çelişkileri durmaksızın Muammer Kaddafi'nin eylemlerine ve arzularına bağladığı Libya Arap Cemahiriyesi örneğinde gözlemlenebilir. Onu “habis bir güç ya da Ortadoğu'nun kontrol edilemez gücü” olarak tanımlamak, Libya'yı kendi halkına acımasızca zulmeden otoriter ve güce aç bir lider tarafından yönetilen bir ülke olarak gösterme amacına hizmet eden retorik bir manevra olmuştur. 

Bu stratejinin amacı, siyaseti korkunç Arap figürleriyle çerçeveleyerek dikkatleri Libya'nın 1969'daki el-Fetih devriminden bu yana uyguladığı ilerici politikalardan uzaklaştırmak ve uluslararası yaptırımlar, muhalif gruplara destek ve doğrudan askeri saldırılar yoluyla ülkeye yönelik uzun süreli emperyalist saldırganlığı göz ardı etmekti. 

Bu stratejinin son derece etkili olduğu söylenebilir, zira 2011 yılına gelindiğinde NATO, “demokrasiyi” teşvik etme kisvesi altında Libya'ya yönelik yıkıcı bir bombardıman kampanyası başlatmak için gerekli zemini çoktan hazırlamıştı. Kaddafi'nin durumu, Suriye, Yugoslavya, Irak ve diğer pek çok ülkeyi de kapsayan NATO öncülüğündeki uzun bombardıman kataloğunun sadece bir örneğidir.

 

Mevcut Batılı siyasi liderlerin nitelikleri ile Siyonist varlığa karşı mücadelenin ön saflarında yer alanların nitelikleri yan yana getirildiğinde, Arap ve Müslüman dünyasında siyasi ve kültürel güçte açık bir diriliş ortaya çıkmaktadır.

 

Siyasi liderlerin özellikleri daha yakından incelendiğinde, tarihsel ve yapısal arka planlarının kapsamlı bir analizi ile birlikte, bu tür bir incelemenin bir ulusun ve toplumun siyasi sağlığını değerlendirmede değerli bir araç olarak hizmet edebileceği açıktır. 

Mevcut Batılı siyasi liderlerin nitelikleri ile Siyonist varlığa karşı mücadelenin ön saflarında yer alanların nitelikleri yan yana getirildiğinde, Arap ve Müslüman dünyasında siyasi ve kültürel güçte açık bir diriliş ortaya çıkmaktadır.

Bu müstesna liderlerin stratejik öngörüleriyle yönlendirilen bu diriliş, Filistin davasını kurtuluşa doğru itmiştir. Teslimiyet ve ihanetin damgasını vurduğu, Camp David sonrası Arap yöneticiler tarafından benimsenen Sedatizm mirasına artık meydan okunmaktadır.

Batı'nın palyaçoları, Batı'nın kuklaları 

Yaklaşan 2024 başkanlık seçimlerinde Amerika Birleşik Devletleri, iki ana siyasi figürünün sunduğu seçenekleri düşünürken kendisini oldukça cesaret kırıcı bir durumla karşı karşıya buluyor. Yelpazenin bir tarafında, basın toplantıları sırasında odaklanmakta zorlanan, kameralar önünde sık sık tutarsız veya şaşkın görünen olgun bir erkek olan mevcut ABD Başkanı Joe Biden var. 

Şubat 2024'te, eski bir ABD danışmanı olan Robert Hur, Biden'ı “hafızası zayıflayan iyi niyetli yaşlı biri” olarak değerlendiren 388 sayfalık kapsamlı bir rapor hazırladı. Sosyal medyada dolaşan ve Biden'ın amaçsızca dolaştığı anları yakalayan videoların bolluğu yadsınamaz. Bununla birlikte, “İsrail'in” Gazze'de soykırım yaptığını iddia etmeye cüret etmek bazı Batı ülkelerinde hapis cezasına yol açabilirken, Amerikan yargı sisteminin Biden'ın bunaklığının ötesinde bir şeye ikna olmadığını belirtmek gerekir.

 

Demokrasi ve özgürlük değerlerini bu kadar yücelttiğini iddia eden bir toplum nasıl oluyor da halkına “bunak bir insan” ile “soytarı bir haydut” arasında bir seçim yapma şansı tanıyabiliyor?

 

Öte yandan, Amerikan liberallerinin kötülüğün cisimleşmiş hali olarak gördükleri Donald Trump'ı bulabiliriz. Bununla birlikte, eğer Trump bir şeyi cisimleştirecek olsaydı, bu tam olarak Amerikan “değerleri” olurdu. Uzun yıllar boyunca çeşitli yasadışı faaliyetlerle zenginleşmeyi başarmış ve daha sonra “The Apprentice” adlı bir TV dizisi sayesinde ünlü bir figür haline gelmiştir; başka bir deyişle, kişisel kazançlar için toplumu kandırmak için gereken pratik yeteneklere ve etik değerlere sahip iyi bir iletişimcidir. Eğer Batılı kitleler kapitalizmin sınırlarını sorgulayacak kadar sağduyulu olsalardı, ondan en iyi ihtimalle bir düzenbaz ya da palyaço olarak söz ederlerdi. Oysa burada Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayından bahsediyoruz. 

Bunlar Amerika'ya özgü özellikler değildir. Batılı siyasi sınıfların ve onların sözde stratejistlerinin ahlaksızlığını anlamak için dünyanın en çekişmeli bölgelerinden biri olan Ukrayna'ya bakmamız yeterli. Bir zamanlar insanları şakalarıyla eğlendiren bir komedyen olan Volodomyr Zelensky, şimdi “mutlak özgürlük savaşçısı” haline geldi. Nasıl oluyor da hayatının en verimli yıllarını halka şaka yapmayı öğrenerek geçiren bir adam şimdi bir ülkeyi Rusya'ya karşı savaşa sürüklüyor? Benzer şekilde, nasıl oluyor da Batı medeniyeti, özellikle de ABD, bu tür siyasi figürleri ancak son on yılda üretebildi? Demokrasi ve özgürlük değerlerini bu kadar yücelttiğini iddia eden bir toplum nasıl oluyor da halkına “bunak bir insan” ile “soytarı bir haydut” arasında bir seçim yapma şansı tanıyabiliyor? Bu sorunun cevabı Batı'nın kültürel ve siyasi çöküşünde yatmaktadır.

Çöküşün belirtileri

Ernesto Che Guevara'nın Marksizmi benimsemesi kişisel bir karar değil, Tarihin ruhuna bir bağlılıktı. Kübalı devrimciler bağlamında, Yankee emperyalizmine karşı mücadele, Marksist ideoloji ve pratiğin benimsenmesini gerektiriyordu. Filistinlilerin ezilmesini aktif olarak destekleyen ve Siyonistlere tereddütsüz destek veren şüpheli figürlerin ve etik dışı liderlerin Batı siyasi ortamındaki yaygınlığı, faşizme doğru daha geniş bir eğilimi yansıtmaktadır. Bu eğilim, Rusya'ya karşı bir direniş biçimi olarak sunulan Nazizmin Ukrayna'da yeniden canlanmasıyla örneklendirilmektedir. Giorgia Meloni ve Emmanuel Macron gibi Avrupalı liderler, kendi halkları ve ulusları pahasına da olsa ABD'ye bağlılıklarını göstermek için yarışıyorlar.

Batı'nın siyasi ve seçim ortamında ilerici partilerin varlığı önemli ölçüde azalmış, bu da öğrenci protestolarının somut siyasi taleplere dönüşmesi için mücadele verilmesine neden olmuştur. Siyasi yelpaze ağırlıklı olarak merkez sağ (liberaller), sağcı ve aşırı sağcı güçlerden oluşmaktadır.

Avrupa'daki sol, özellikle Gladio Operasyonu gibi askeri operasyonlar yoluyla ABD'nin ideolojik hakimiyetinden büyük ölçüde etkilenmiş ve bu da Avrupalı egemen sınıfların Amerikan gündemine tamamen tabi olmasına yol açmıştır. Entelektüel düzeyde, Batı'da kendini ilerici ilan eden entelektüellerin çoğunun (Naomi Klein, Judith Butler, Slavoj Zizek) Filistin Direnişi'nin askeri eylemlerine verdiği tepki anlamlı bir örnek teşkil etmektedir.  Bu kişiler şiddet eylemlerini hızlıca kınamış ya da sömürgecilerin sözde “kendilerini savunma” hakkını açıkça desteklemişlerdir ki bu da esasen soykırımı desteklemek anlamına gelmektedir. 

Filistin Direnişi'ne bir ulusal kurtuluş hareketinin nasıl yürütüleceği konusunda talimat verdiklerini varsayarak, uygun şiddet düzeyi ve türü hakkında tartışmalara girdiler. Bu figürler, başarıları Küresel Güney'deki ötekileştirilmiş halkların acılarıyla iç içe geçmiş olan Amerikan emperyalizminin ajanları olarak hizmet ederek kendi dönemlerinin somutlaşmış halini temsil etmektedirler. Güney yarımküredeki ilerici hareketlerin atması gereken adımlar konusunda ahkam keserken emperyalist avantajlarının tadını rahatça çıkarıyorlar.

İran İslam Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Küba ve diğerleri gibi emperyalist savaşın hakimiyetine meydan okumak için ortaya çıkan somut siyasi çabalardan kasıtlı olarak uzak durarak, sürekli olarak çeşitli teorik 'taban enternasyonalizmi' kavramlarını savunuyorlar. Paradoksal olarak, kendi çıkarlarına hizmet ettiği için Amerikan gündeminin sadık destekçileri haline geldiler. Ancak 2006'dan bu yana Arap ve Müslüman dünyası Siyonist varlığın konumunun zayıflamasına yol açan bir diriliş yaşadı. Bu dönüştürücü dönem boyunca, bize yeni bir yolda rehberlik eden gerçek liderler ortaya çıktı.

Arap devrimci liderlerinin yeniden dirilişi

Siyonist gaspçılara karşı Aksa Tufanı'nın başlatılması, başta Arap ve Müslüman topluluklar olmak üzere dünya çapındaki devrimci kitlelerin mücadeleye rehberlik eden liderliği yeniden değerlendirmesine yol açtı. Bu operasyonun tarihi olarak 7 Ekim'in seçilmesi, 6 Ekim 1981'de Mısırlı kitleler tarafından öldürülen Enver Sedat'ın temsil ettiği teslimiyetçi mirastan bir kopuşa işaret ettiği ve Arap rejimlerinin emperyalist ve Siyonist çıkarlara boyun eğmesini reddettiği için önemli bir sembolik değer taşıyordu. Dolayısıyla 7 Ekim, Arap ve Müslüman siyasi liderliğinde bir dönüm noktasını temsil etmekte ve uzun süredir bölgeye musallat olan Sadatçılık ve ihanet söylemine meydan okumaktadır.

Gazze'de, bu büyük çabanın düzenleyicileri arasında, tarihsel devrimin gerçek özünü somutlaştıran rehberlerle ve devrimcilerle karşılaşıyoruz. Ebu Ubeyde, Yahya Sinvar ve Muhammet Dayf, Che Guevara'nın çağdaş muadilleri olarak sarsılmaz bir kararlılık ve vizyon örneği sergiliyorlar. Batı medyasında sürekli olarak kötü niyetli figürler olarak tasvir edilmelerine rağmen, Sinvar'ın yaklaşık yirmi yıl boyunca Siyonist hapishanelerde geçirdiği zaman, düşmanın dilini kavramasını ve onların kibirli ve üstün zihniyetini tam olarak anlamasını sağladı. Siyonistlerin Filistinlileri “cahil yaratıklar” olarak küçümseyen algısının farkındaydı ve Arap rejimlerinin Filistin'i Siyonistlere teslim etme eğilimini anlıyordu. Gazze'nin şehitlerine ve kahramanlarına saygı duyan Sinvar, bu içgörüleri doğrultusunda hareket etti. Onun rehberliğinde Gazze'de ihaneti kabul edilemez bir siyasi seçenek haline getiren güçlü bir ordu kuruldu.

Seyyid Hasan Nasrallah'ın 2006'daki zaferine benzer şekilde, “İsrail'in” bütünlüğünü etkili bir şekilde zayıflatan, titizlikle planlanmış bir operasyon yürütüldü. El-Sinvar'ın, Dayf, Ebu Ubeyde ve diğerleriyle birlikte süper kahraman olmadıklarını belirtmek önemlidir, zira bunlar yalnızca Amerikan kültür endüstrisi Hollywood'un ürünleridir.

Bu insanlar zamanımızın rehberidir; Batı dünyasının çöküşünü kavradılar ve hayatlarını korkusuzca Siyonist işgalcilere karşı çıkmaya adadılar. En uygun koşulları dikkatle analiz ettiler ve emperyalist vekillere karşı bir darbe vurmayı seçtiler. Bu insanlar, dünyanın devrimci kitlelerinin, özellikle de Arap ve Müslüman kitlelerin kendi Tarihlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmeleri için gerekli koşulları hazırlayan insanlardır. Arap Amerikalıların ne söylediğinin bir ehemmiyeti yok, silahlı direnişi savunsunlar ya da karşı çıksınlar, devrim liderlerini çoktan seçti. Şimdi bize düşen görev onlara desteğimizi sunmaktır.

***

Çeviri: YDH