İsrail rejiminde ateşkesten dolayı iç kriz derinleşiyor

img
İsrail rejiminde ateşkesten dolayı iç kriz derinleşiyor YDH

Haziran ayı ortalarında başlaması planlanan üç aşamalı müzakere sürecinin şartları hususunda anlaşamayan Netanyahu koalisyonu bu konuda da bir uzlaşma sağlayamadı.




YDH- İsrail gazetesi Yediot Aharonot'un haberine göre, Başbakan Netanyahu'nun koalisyonu bir belirsizlik kriziyle karşı karşıya kaldı.

Koalisyonun karşı karşıya kaldığı bu kriz, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamasının ardından yaşandı.

Biden, Hamas'ın “yeniden silahlanmasını” önlemek için bölgesel ortaklarla birlikte çalışacaklarını söyledi ve koalisyona göre açıklaması çok anlaşılmazdı. 

Esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'deki savaşın durdurulması için üç aşamalı bir plan içeren anlaşma önerisi üzerine Biden'ın açıklamalarından sonra Netanyahu ve koalisyonu içinde tartışmalar alevlendi.

Koalisyon içinde, aksi yöndeki haberlere rağmen serbest bırakılacak Filistinli esirlerin sayısı ya da kimlikleri konusunda bir anlaşma olmadığı biliniyor.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde hükümetten çekilme tehditlerini savurdu.

Üst düzey bir rejim yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada anlaşmayı desteklediklerini ifade ederek “Bu anlaşmanın hayata geçmesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

Bir yetkili de Biden'ın amacının anlaşmanın sonuçlandırılması için Katar'a baskı yapmak olabileceğini öne sürdü. 

Bu tartışmaların ortasında bir yetkili de, zaman geçtikçe bir anlaşmaya varılması olasılığının azaldığı yönündeki endişelerini dile getirdi. 

Yetkili, “Eğer bunun savaşın bitmesi yönünde bir etkisi olacaksa, biz genel olarak bunu destekliyoruz” dedi. 

Anlaşmanın tamamını belirtmeyen yalnızca ana noktalarından bahseden Biden'ın açıklaması sonrasında Netanyahu koalisyonu içinde tartışmalar büyüyecek gibi görünüyor.

Bir üst düzey yetkili, anlaşmanın ilk aşamasının 42 gün sürmesinin beklendiğini açıkladı. 

İsrailli yetkili, “33 rehine alıyoruz ve canlı rehineler talep ediyoruz. Ayın 16'sında insani yardım aşamasını uygulamaya başladıktan sonra ikinci aşama için müzakereler başlayacak” dedi.

Yetkili şöyle devam etti, ''“Bunu takip eden 28 gün içinde onlar taleplerini yükseltecek, biz de aynısını yapacağız: Gazze artık İsrail'i tehdit eden bir yer olmayacak. Askerden arındırma, Philadelphi Koridoru'nun kapatılması ve askeri teçhizat üretiminin engellenmesini talep edeceğiz.”

Yediot Aharonot'a göre, anlaşmanın sonuçlanmasına İsrail rejiminin çok ihtiyacı var.

Konu hakkında bir yetkili, “Biz bu anlaşmayı istiyoruz. Aslında İsrail'in önerisinin hiçbir detayı henüz Hamas'la görüşülmedi. Eğer Hamas bunu kabul ederse, İsrail müzakere ekibi ayrıntıları tamamlamak üzere Katar ya da Mısır'a gidecek” dedi.

Cumartesi günü Arap haber kaynağı el-Mecelle, Gazze'deki savaşı sona erdireceği iddia edilen anlaşmanın yol haritasını yayınladı.

Metinde tam bir ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve Şeridin ABD, Mısır, Katar ve BM gözetiminde üç ila beş yıl içinde rehabilite edilmesi gibi şartlar yer alıyor.

Altı hafta sürecek ilk aşama “tam ve eksiksiz bir ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'deki tüm yerleşim alanlarından çekilmesi, yüzlerce Filistinli rehinenin serbest bırakılması karşılığında kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere çok sayıda İsrailli tutuklunun serbest bırakılmasını” içerecek.

Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyi de dâhil olmak üzere “evlerine ve mahallelerine” dönmelerine izin verilecek.

İnsani yardım bölgeye giren günlük 600 kamyona çıkarılacak, geçici konut ve barınaklar sağlanacak.

Bu aşamaya İsrail ve Hamas arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması için yapılacak müzakereler eşlik edecek.

Yine altı hafta sürecek olan ikinci aşama ise İsrail askerleri de dahil olmak üzere “kalan tüm canlı tutukluların” serbest bırakılmasını içerecek.

Taraflar koşulları yerine getirmeye devam ederse ateşkes kalıcı hale gelecek.

Bunu takiben üçüncü aşama, ABD ve uluslararası toplumun desteğiyle Gazze'nin yeniden inşasını içerecek.