İsrail basını: İsrail ve ABD, her şeyin direnişin vereceği karara bağlı olduğunu biliyor

img
İsrail basını: İsrail ve ABD, her şeyin direnişin vereceği karara bağlı olduğunu biliyor YDH

Yedioth Ahronoth gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'ne yönelik son ateşkes ve esir takası önerisini ele aldı.




YDH - Yedioth Ahronoth gazetesinde Itamar Eichner imzasıyla yayımlanan makalede, hem İsrail hem de ABD'nin artık topun Hamas'ta olduğunu ve her şeyin direnişin vereceği karara bağlı olduğunu söylediği aktarıldı.

Makalede, "İsrailli yetkililer şimdilik Hamas'ın tepkisini tahmin etme konusunda temkinli davranıyor ve Hamas'ın teklifi tamamen reddetmeyeceğini ancak muhtemelen ek tavizler koparmaya çalışacağını tahmin ediyor," ifadelerine yer verildi.

Direnişin teklife olumlu yanıt vermesi halinde Siyonist rejimin müzakere heyetinin Doha ya da Kahire'ye giderek anlaşmayla ilgili daha fazla ayrıntıyı görüşeceği anımsatılan makalede, "Ancak İsrail bu ayrıntıların önemsiz olduğunu ve anlaşmanın merkezinde yer almadığını biliyor," denildi.

Gazeteye konuşan ABD Başkanı Biden'a yakın üst düzey yetkililer ise "(Hamas lideri Yahya) Sinvar'ın ne yapacağına ve kendisi için neyin doğru olduğuna karar vermesi gerekiyor. Kazandıklarını düşünüyor ama bunun elde edebileceği en iyi anlaşma olduğu sonucuna varması lazım," iddiasında bulunuldu.

Bir yetkili, "Biz burada serbest çalışan insanlar değiliz; Başkan, İsraillilerle daha önce üzerinde anlaşmaya varılmamış hiçbir şey söylemedi," diye ekledi.

Netanyahu'ya yakın çevrelerin direnişin planı kabul etme şansının zayıf olduğunu düşündüğü kaydedilen makalede, ayrıca bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in anlaşmanın ilk aşamasının onaylanması halinde koalisyondan çekilme tehditlerinin gerçekçi olmadığına işaret edildi.

Makalede, "İkinci aşama farklı ve Netanyahu bu aşamanın nihai onayının ve uygulanmasının hükümetinin sonu anlamına gelebileceğinin farkında. Muhalefet Lideri Yair Lapid anlaşmanın onaylanmasını destekleme sözü vermiş olsa da daha sonra Netanyahu'nun iktidarda kalmasına yardımcı olması beklenmiyor, Bakan Benny Gantz'ın da öyle," denildi.

Biden'a yakın kaynaklar, "Ama Netanyahu akıllı biri. Aşırı sağın gidecek hiçbir yeri olmadığını biliyor. Bu tehdit gerçekte çok daha zayıf," yorumunu yaptı.