Yemen Amerika'nın zaafı oldu

img
Yemen Amerika'nın zaafı oldu YDH

Ensarullah'a bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonları Amerika'nın Batı Asya'daki zaafiyetini artırırken ABD'nin artık atacağı her adımda Ensarullah tehdidini göz önünde bulundurması gerektiği açıklık kazanıyor.




YDH- Ensarullah'a bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri 1 Haziran'da Kızıldeniz'deki ABD uçak gemisi Eisenhower'ı 24 saat içinde iki kez hedef aldı.

Bu hareket, Gazze merkezli geniş bölgesel çatışmanın haricinde Yemen için önemli bir tırmanış demek.

Geçtiğimiz dönem boyunca Sana sürekli olarak füze ve insansız hava araçlarıyla savaş gemilerini ve destroyerleri hedef aldı. 

The Cradle'dan Halil Nasrallah'a göre ise, Eisenhower'ın vurulması, ABD'nin bu saldırıyı kabul edip etmemesinden bağımsız olarak, çatışmada niteliksel bir sıçrama anlamına geliyor.

Sana'dan hızlı yanıt 

30 Mayıs Cuma günü, Yemen askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri açıklama yaptı. 

Seri, tırmanışın dördüncü aşaması kapsamında bir dizi askeri operasyonu listeledi.

Duyurudan sonra, Ensarullah, “Al-Fatih el-Mübin” operasyonu sırasında altıncısı olmak üzere 30 milyon dolarlık bir Amerikan MQ-9 insansız hava aracını düşürdü. 

ABD misilleme olarak şafak vakti başkent Sana'nın yanı sıra Hudeyde ve Taiz vilayetlerindeki sivil tesisleri hedef alan bir dizi hava saldırısı başlattı. 

Bu yıl 12 Ocak'ta başlayan ABD-İngiltere saldırılarından bu yana en ağır saldırılar olan bu saldırılarda 16 Yemenli öldü, asker ve sivil 41 kişi de yaralandı.

Hava saldırılarının büyüklüğü ve bunun sonucunda meydana gelen kayıplar Sana'dan hızlı ve sert bir yanıt gelmesine yol açtı. 

Yemenliler hızlı ve beklenmedik bir şekilde Kızıldeniz'in kuzeyinde bulunan USS Eisenhower'ı hedef aldı.

Yemen'e yönelik saldırılar için bir fırlatma rampası görevi gören ve İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına destek sağlayan uçak gemisi 24 saat içinde yeniden vuruldu.  

Bu hedefleme, Yemenliler için, Filistin direnişini desteklemek ve hedeflerini Akdeniz'e doğru genişletmek için savaşın dördüncü tırmanış aşamasının bir parçasıydı. 

Ayrıca bir destroyer de birkaç füze ve insansız hava aracıyla hedef alınarak başka isabetler de teyit edildi.

Eisenhower'ın önemi

1977 yılında hizmete giren USS Eisenhower'ın inşasının yaklaşık 5,3 milyar dolara (enflasyona göre ayarlanmış) mal oluğu biliniyor.

114 bin ton ağırlığında, 332,8 metre uzunluğundaki bir uçak gemisi olan Eisenhower nükleer enerji ile çalışıyor.

Donanma gemisi mobil bir hava üssü ve Batı Asya'da saldırı operasyonları yürütmekle görevli ABD Hava Kuvvetleri'nin zorlu bir kolu olarak hizmet veriyor.

Gemide yaklaşık 90 sabit kanatlı uçak ve helikopter ile entegre bir hastaneyi işleten ve bakımını yapan pilotlar ve denizciler de dahil olmak üzere beş bin personel bulunuyor.

Uçak gemisine aralarında Filipinler Denizi güdümlü füze kruvazörü ile Graffley ve Mason güdümlü füze destroyerlerinin de bulunduğu çok sayıda gemi eşlik ediyor.

Yemenliler stratejik hedeflerini genişleterek sadece ticari gemileri ve savaş gemilerini değil, hem denizde hem de karada çeşitli saldırı kaynaklarını hedef aldılar. 

The Cradle'a göre bu, uçak gemilerini hedef alma planlarının bilinçli bir plan olduğunu ve ülkelerine yönelik saldırının yoğunluğuna bağlı olarak uygulandığını gösteriyor.

Elbette, Eisenhower'ın vurulmasının önemli sonuçları olacak.

Sana, saldırabileceği hedeflerin giderek artmasından çekinmiyor ve tereddüt etmeden cesur adımlar atmaya istekli olduğunu gösteriyor. 

Washington'un kırmızı çizgileri olarak gördüğü, uçak gemileri ve ileriki aşamalarda potansiyel kara üsleri de dahil olmak üzere hedefleri vurma cüretini gösteriyor. 

ABD inkar ediyor 

Yemen ordusunun Eisenhower'ın hedef alındığını doğrulayan açıklamasının ardından ABD başlangıçta olayı küçümseyerek yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak Suudi yayın organı el-Arabiya, ABD'li bir savunma yetkilisine dayanarak “İran destekli grubun” iddialarının yanlış olduğunu bildirdi.

The Cradle'a göre, ABD'nin doğrudan, resmi, kaynaklı bir yorum yapmaması, bir yalanlama olarak bile olsa yorum yapmaktan kaçınması, uçak gemisinin hasar görüp görmediğinden bağımsız olarak hedef alındığının bir göstergesi.

1 Ocak'ta ABD, Yemen donanmasına ait birkaç tekneye ateş açarak on denizcinin ölümüne neden oldu. 

Bu olayı 12 Ocak'ta Yemen'e yönelik ilk saldırı dalgası takip etti. 

O gün Yemen Silahlı Kuvvetleri karşılık verme sözü verdi ve saldırının “cezasız kalmayacağını” vurguladı.

Sana yavaş yavaş bölgedeki ABD ve İngiliz gemilerini vurmaya başladı ve nihayetinde kabiliyetlerine göre savaş gemilerini ve destroyerleri hedef aldı. 

Yemen silahlı kuvvetlerinin stratejilerini dikkatle geliştirdiklerini gösteren bu karşılıklar anlık olmayıp aşamalı olarak gerçekleşti.

Yemen'in farklı bölgelerine düzenlenen bir dizi saldırının ve ardından yaşanan can kayıplarının hemen ardından Yemenliler Eisenhower uçak gemisini hedef alan kanatlı ve balistik füzelerle misillemede bulundu. 

Yemen'in farklı bölgelerine düzenlenen bir dizi saldırı ve ardından gelen can kayıplarından kısa bir süre sonra Yemenliler, Eisenhower uçak gemisini hedef alan kanatlı ve balistik füzelerle derhal misillemede bulundu. 

Halil Nasrallah'a göre, bu karşılık iki açıdan önemli: hedefin büyüklüğü - bir uçak gemisi - ve cevabın hızı ve tekrarı. 

Bu da gelecekteki saldırıların, Cuma günü şafak vakti yapılan hızlı eyleme benzer şekilde daha da şaşırtıcı misillemeleri tetikleyebileceğini gösteriyor.

Yemen'in cesareti ve ABD'nin gelecek hesapları

Halil Nasrallah, Sana'daki karar alıcılar tarafından hiçbir şeyin göz ardı edilemeyeceğini gösterdiğini belirtiyor. 

The Cradle'dan Nasrallah, ABD'nin, ister İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş isterse Suudi-Emirlikler'in Yemen'e karşı devam eden savaşı bağlamında olsun, Yemen'e karşı gelecekte atılacak düşmanca adımlarda bu öngörülemezliği hesaba katması gerektiğini savunuyor. 

Sana'nın amacının, Yemen topraklarının tamamında kara ve deniz egemenliğini yeniden tesis etmek olduğu biliniyor. 

ABD uçak gemisinin hedef alınması aynı zamanda çatışmanın geleceğine dair üst düzey mesajlar göndererek Yemen'in vereceği cevabın kapsamı ve yoğunluğu konusunda bir sınır olmadığını gösteriyor. 

Sana kendisini Batı Asya'nın Direniş Ekseni'nin önde gelen ülkeleri ve güçleri arasında konumlandırarak göz ardı edilemeyecek bir bölgesel oyuncu haline getiriyor. 

Halil Nasrallah'a göre, bu operasyonun en kritik yönü ABD'nin caydırıcılığı üzerindeki etkisi.

Saldırı, ABD askeri gücünün yenilmezliği algısını zayıflatarak Washington'un çıkarlarını, bölgedeki güçlerinin varlığını ve müttefikleriyle ilişkilerini etkileyebilir. 

ABD caydırıcı gücündeki erozyonun tamamen farkında ve bunu kaybetmenin geniş kapsamlı sonuçları olabileceğinin bilincinde.

Buna karşılık Amerikalılar, İsrail ve Arap ülkeleri arasında normalleşme yoluyla bölgesel ittifaklar kurmak ve muhtemelen daha fazla çatışmayı teşvik etmek gibi engelleme politikaları uygulamaya çalışıyor.

Ancak Yemen'in geçtiğimiz yılki eylemleri Tel Aviv ile normalleşmeyi maliyetli bir çabaya dönüştürdü çünkü bölgedeki Arap müttefikler Yemen'deki duruma nasıl yaklaşacakları konusunda bölünmüş durumda.