İsrailli Albay: Orduya inancımı yitirdim

img
İsrailli Albay: Orduya inancımı yitirdim YDH

İsrail ordusundan emekli albay orduyla ilgili hayal kırıklığını dile getirerek şaşırtıcı bir ifşaatta bulundu.




YDH- Yahudi gazetesi Jewish Press'e göre, geçtiğimiz günlerde, Askeri İstihbarat'ın eski araştırma bölümü başkan yardımcısı Ronen Cohen FM94 radyosuna röportaj verdi. 

Sağ eğilimli FM94 radyo kanalında Salı sabahı yayınlanan röportajda, Cohen, sunucu Erez Tadmor'a “Orduya olan inancımı kaybettim.'' dedi.

Röportajın devamında Cohen, Erez Tadmor'a şunları söyledi:

“7 Ekim'deki başarısızlık istihbaratta değildi. İstihbarat başarısızlığı, istihbarat sağlayamadığınız zamandır. Ancak büyük miktarlarda istihbarat sağladığınızda ama herkes susturulduğunda ve ilgili malzemeyi günlerce paylaşmadığınızda bu bir ahlaki ve operasyonel kapasite başarısızlığıdır.”

Cohen, “Sadece istihbarat teşkilatı değil, tüm ordu öyle bir kültürün içine gömülmüştü ki, operasyonel eylemin temel değerlerini kaybetmişlerdi.” dedi. 

Emekli albay, “Yayınlananlar hepsi değil; katliamdan önceki günlerde ve haftalarda gelen daha fazla materyal yavaş yavaş ortaya çıkacak. Susturulma haftasında Birim 8200'de bulunan malzeme, herhangi birinin gelip 'Hiçbir şey olmayacak' diyebileceği türden bir malzeme değildi. Hamas'ın en taktik düzeyde bir saldırıya hazırlandığına dair yüzlerce bilgi içeriyordu ve görmezden gelinemezdi.” diye ekledi.

Erez, “Son birkaç haftadır burada gerçekten ne olduğunu bile bilemeyeceğimizden endişe ediyorum” diye karşılık verdi.

Albay Cohen de, ''Ne yazık ki ben de 30 yıldır bu sistemin içinden biri olarak orduya olan inancımı çok derinden kaybettim.'' diyerek sunucuya katıldı.

''Birçoğu hala görevde olan yedek askerlere güveniyorum ve onlar ayrıldıklarında, savaş işi bittiğinde, konuşacaklar ve gerçeğin en azından bir kısmı ortaya çıkacak.” diye devam eden albay Cohen, Genelkurmayın bir tür isyan halinde olduğunu bildirdi. 

Cohen, şöyle devam etti: “Bugün Genelkurmay isyan ediyor. Ordunun rolü siyasi kademeye operasyonel alternatifler sunmaktır, bugünden bahsedip 'Refah'tan sonra savaşı bitireceğim' demek değil.''

Röportajın devamında konuşan Albay, ''Sahip olmadığınız bir bölgeyi devredemezsiniz, bu her vatandaşın anladığı temel bir şeydir, ancak yine de Hamas'ın bölgede kaldığı berbat çözümlerde ısrar ediyorlar.” diye ekledi. 

Albay Cohen, bariz alternatifin şeridi birkaç bölüme ayırmak olduğunu savunuyor. 

Pazar günü Mida podcast'ine de katılan Albay Cohen İsrail ordusunun başarısızlıklarını bir de orada anlattı. 

Cohen podcast'te şunları söyledi “7 Ekim'de garip olan şey, Genelkurmay Başkanı, Operasyon Başkanı ve Güney Komutanlığı komutanı arasındaki bu görüşmeye istihbarattan hiç kimsenin katılmamış olması...''

Albay, 'Askeri istihbarat şefi, şimdilerde istifa etmiş olan Aharon Haliva'nın araştırma bölümü şefiyle bir görüşme yapma zahmetine katlanmadığının ifşaatında bulundu.

“7 Ekim'deki Halevi'nin performansı son derece hatalıydı.'' diyen Albay Cohen en büyük suçu İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye yüklüyor.

Emekli Albay ''Halevi'nin Gazze'ye girme konusundaki hazırlıksızlığı, tereddütü, korkaklığı, atamaları, açıklamaları ele alışı vesaire...İsrail ordusunun ahlakı, değerleri, komutası ve liderliği ile arasında büyük bir uçurum var.” dedi.