CIA şefi Burns'ten ikna turu

img
CIA şefi Burns'ten ikna turu YDH

CIA Başkanı William Burns ve Biden'ın üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk, ABD Başkanı'nın Gazze'ye yönelik esir takası ve ateşkes planını görüşmek üzere bölge ülkelerini ziyaret edecek.




YDH - Axios portalının Amerikalı bir yetkili ve konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi iki kaynağına göre ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve Başkan Joe Biden'ın üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk, Gazze'ye yönelik esir takası ve ateşkes planını görüşmek üzere bölge ülkelerine gidiyor.

Kaynaklara göre bu seyahat, Biden yönetiminin bir anlaşmaya varılması yönündeki ikna çabaları dahilinde gerçekleşiyor.

Öte yandan iki kaynağa göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, salı günü Gazze'deki Amerikalı esirlerin aileleriyle bir araya geldi.

Kaynaklara göre Sullivan, ailelere Biden yönetiminin, anlaşmayı kabul etmesi için Filistinli direniş örgütlerine 'baskı yapmak üzere tüm araçlarını kullandığını' söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari, dün yaptığı açıklamada Doha'nın 'Başkan Biden'ın konuşmasında ortaya konan ilkeleri yansıtan' bir esir takası anlaşması önerisi aldığını ve bunu Hamas'a ilettiğini bildirdi.

Bununla beraber ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in salı günü Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile görüştüğünü ve Hamas'ın 'daha fazla gecikmeden anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini' yinelediğini kaydetti.

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan ise, el-Cezire'ye yaptığı açıklamada İsrail'in esir takası anlaşmasına ilişkin tutumunun Biden'ın konuşmasıyla örtüşmediğini belirtti.

İsrail'in önerisinin Hamas'ın savaşın sona erdirilmesi ve işgal güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi talebini karşılamadığını vurgulayan Hamdan, Siyonist rejimin sadece bazı esirleri serbest bırakmak ve ardından savaşı yeniden başlatmak adına anlaşmanın ilk aşamasını uygulama niyetinde olduğuna işaret etti.

Hamdan, "İsrail'in savaşı sona erdirme ve Gazze'den çekilme konusunda net bir tutumu olmadan bir anlaşma olmayacaktır," diye ekledi.

Burns'ün salı günü Doha'ya, McGurk'ün ise çarşamba günü Kahire'ye varması bekleniyor.



Makaleler

Güncel