Blinken ateşkes için Orta Doğu'ya gidiyor

img
Blinken ateşkes için Orta Doğu'ya gidiyor YDH

ABD ateşkes planını kabul ettirmek için BMGK'da oylama yapılması yönünde baskı yaparken İsrail Gazze'de katliamlara devam ediyor.




YDH- El-Cezire’nin bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze savaşında ateşkes için en son öneriyi “desteklemek” üzere Orta Doğu'ya gidecek.

Haberde, Antony Blinken’ın bugün Mısır ve İsrail'i ziyaret edeceği ve Ürdün ve Katar'a geçmeden önce bölgede sekizinci turuna başlayacağı bildirildi.

Blinken’ın, ABD Başkanı Joe Biden tarafından 10 gün önce sunulan ve ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylamaya sunmayı umduğu ateşkes anlaşmasının “son taslağı” için destek arayacağı belirtildi.

Ancak bir taraftan ABD’li yetkililerin ateşkesle ilgili “girişimleri” devam ederken İsrail rejimi de Gazze Şeridi'nin dört bir yanında yine ABD’nin onay ve desteğiyle katliamlarına devam ediyor.

El-Cezire, ateşkes önerisini gündeme getirecek olan Blinken’ın, İsrail'in geçen ay Gazze'nin güneyine yönelik kara harekâtı sırasında el koyduğu ve Gazze'ye yardım sevkiyatı için hayati önem taşıyan Mısır ile Refah sınır kapısının yeniden açılması konusunu da ele alacağını kaydetti.

El-Cezire ayrıca, üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Sami Ebu Zuhri’nin, bugün bir açıklama yaparak, ABD'yi savaşı sona erdirmesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdığını iddia etti.  

Haberde Zuhri’nin, “ABD yönetimini Gazze'ye yönelik savaşı durdurması için işgale baskı yapmaya çağırıyoruz. Hamas hareketi savaşın sona ermesini sağlayacak her türlü girişime olumlu yaklaşmaya hazırdır.” dediği ifade edildi.