Gantz'ın istifasına İsrail'den tepkiler

img
Gantz'ın istifasına İsrail'den tepkiler YDH

İsrail savaş kabinesinin eski üyesi Benny Gantz'ın pazar günü istifa ettiğini açıklamasının ardından pek çok siyasetçi ve milletvekilinden tepki geldi.




YDH - Muhalefet lideri ve Yeş Atid Başkanı Yair Lapid, X'e (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada Gantz'ın kararına tepki gösterdi.

Lapid, "Gantz ve Eisenkot'un başarısız hükümetten ayrılma kararı önemli ve haklı. Bu aşırıcı hükümetin yerine İsrail vatandaşlarının güvenliğini, esirlerin iadesini, İsrail ekonomisinin ve uluslararası statüsünün yeniden tesis edilmesini sağlayacak aklı başında bir hükümetin kurulmasının zamanı geldi," dedi.

ההחלטה של גנץ ואיזנקוט לעזוב את ממשלת הכשלון היא חשובה וצודקת.

הגיע הזמן להחליף את הממשלה הקיצונית והמופקרת הזו בממשלה שפויה שתוביל להחזרת הבטחון לאזרחי ישראל, להשבת החטופים, לשיקום הכלכלה והמעמד הבינלאומי של ישראל.

— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) June 9, 2024

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Benny, sekiz ay önce sedyenin altına girdiğinde cesur ve doğru bir şey yaptın ve bunun için takdir edilmeyi hak ediyorsun," ifadelerini kullandı.

Smotrich, "Bugün attığın adım, siyasi nedenlerle bu bütünlüğü ortadan kaldırmaya yönelik ve sorumsuzca," diye ekledi.

Ayrıca Smotrich, "Savaş esnasında hükümetten istifa etmekten daha az görkemli bir davranış olamaz. Sinvar, Nasrallah ve İran tam da bunu amaçlıyordu ve ne yazık ki sen de onların isteklerini yerine getiriyorsun," yorumunu yaptı.

Yisrael Beiteinu Başkanı Avigdor Liberman da X'e yaptığı açıklamada, "Geç olsun güç olmasın, Siyonist bir koalisyonun zamanı geldi," dedi.

מוטב מאוחר מאשר אף פעם, הגיעה העת לקואליציה ציונית.

— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) June 9, 2024

Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de kararı değerlendirrek savaş kabinesine dahil edilmeyi talep etti.

Ben-Gvir, "Şimdi, Gantz'ın emekliliği gelmişken, Başbakan'dan savaş kabinesine beni almasını talep ettim. Cesur kararlar almanın, gerçek bir caydırıcılık sağlamanın ve güneyde, kuzeyde ve tüm İsrail'de yaşayanlara güvenlik getirmenin zamanı geldi," dedi.

העובדה שבקבינט הקטן לא היה עד כה אף חבר ממאתגרי הקונספציה, היא המשך שלטון הקונספציה, חלק מרכזי בבעיה בה אנו נמצאים, והקלקול שהביא אותנו ל-7.10.
כעת, לאור פרישת גנץ שיגרתי דרישה לראש הממשלה בדרישה להצטרף לקבינט המצומצם. הגיע הזמן לקבל החלטות אמיצות, להשיג הרתעה אמיתית ולהביא… pic.twitter.com/sUaWyGGRs2

— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) June 9, 2024

Yeni seçilen İşçi Partisi lideri Yair Golan, Gantz'ın çıkışının zamanlamasını 'çok geç' olarak nitelendirerek eleştirdi.

Golan, "Benny Gantz'ın kişisel olarak iyi niyetli olduğundan şüpheliyim. O da tıpkı bizim gibi bu ülkenin kaderi için endişelenen bir vatansever. Hükümetten istifa etme kararı ülke tarihindeki en büyük başarısızlıktı; gerekli, yerinde ama geç. Çok geç," diye yazdı.

חייבים לעצור 8 חודשי נפילה חופשית לתהום.

אין לי ספק כי ברמה האישית היו לבני גנץ כוונות טובות. הוא פטריוט שחרד לגורלה של הארץ הזו – בדיוק כמונו. החלטתו לפרוש מממשלת המחדל הגדול בתולדות המדינה – הכרחית, ראויה, אבל מאוחרת. מאוחרת מדי.

לבני גנץ ולמחנה הממלכתי יש אחריות ישירה לכל…

— Yair Golan - יאיר גולן (@YairGolan1) June 9, 2024



Makaleler

Güncel