Hamas ve İslami Cihad liderleri Doha’da toplantı yaptı

img
Hamas ve İslami Cihad liderleri Doha’da toplantı yaptı YDH

Katar İsrail ile Filistin direnişi arasındaki müzakereler kapsamında görüşme yapmak üzere Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale’yi Doha’ya davet etti.




YDH- Katar İsrail ile Filistin direnişi arasındaki müzakereler kapsamında görüşme yapmak üzere Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale’yi Doha’ya davet etti.

El-Ahbar’ın haberine göre, Nehhale, Katar’ın davetine icabet ederek iki gün önce Doha’ya vardı. Doha’da Hamas ve İslami Cihat liderleri arasında, Katar ve Mısır aracılığıyla ABD tarafından gönderilen teklifler ve müzakereler konusundaki ortak tutumu teyit etmek üzere toplantılar yapıldığı bildirildi.

Nehhale ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye dün bir araya gelirken, her iki tarafın da “diplomatik çabalara olumlu yaklaşmanın netlik olmadan teklifleri kabul etmek anlamına gelmediğini” vurguladığı bildirildi.

El-Ahbar’a konuşan bilgi sahibi kaynaklara göre, “herhangi bir diyalog ya da müzakere için yeni kaideler ortaya kondu. Buna göre, işgal güçlerinin tamamen geri çekilmesi, nihai ateşkes, kuşatmanın kaldırılması ve yeniden inşa sürecinin başlatılması için garantiler içeren açık bir metin sunulmadığı sürece herhangi bir görüşmenin yapılmayacağı” belirtildi.

Bu çerçevede, “esirler takası bu çerçevenin bir parçasıdır, ayrı bir adım değildir” kaidesinin getirildiği ifade edildi.

Buna ek olarak, her iki tarafın da “ABD’nin son birkaç gün içinde müzakerelere ilişkin yaptığı teklifin ikna edici olmadığı” konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Hamas ve İslami Cihat’ın, Gazze’deki sivil durumla ilgili olarak Gazze halkının iradesi dışında bağımsız bir yönetimin dayatılmasını reddettiği belirtildi. Ya da halkı, işgal güçleri tarafından seçilen kişiler aracılığıyla yardım almaya yönelik yeni bir mekanizmayı kabul etmeye zorlayarak bir oldubittiye getirme girişimini reddettiği ifade edildi.

Her iki direniş hareketinin de, Nuseyrat’ta yaşananlardan sonra ABD ve Batı’nın yardım programları konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladığı bildirildi.

İkili, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından Heniyye’ye iletilen, Ankara’nın direnişi “destekleyici” pozisyonunu yeniden teyit etti. Ayrıca, İsrail’e karşı protesto hareketini tırmandırma arzusu ve “savaşın ertesi günü Filistin-Filistin uzlaşısının sağlanmasına yardımcı olabilecek siyasi formüller” geliştirme olasılığı da dahil olmak üzere diğer bazı konuları görüştü.

Habere göre taraflar, Gazze’deki direniş askeri liderliklerinin, düşmanın düşündüğünden daha uzun süre direnme kapasitesine sahip olduklarını ve direnişin çalışma programının mevcut baskılardan bağımsız olarak devam ettiğini vurguladı. Heniyye ve Nehhale’nin, direniş savaşçılarının Nuseyrat operasyonuna yanıtının, işgal güçlerine karşı operasyonları yoğunlaştırmak ve daha fazla İsrail askerini esir almak olacağını belirttiği ifade edildi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistin içinde veya dışında bulunan ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı ya da bağımsız tüm Filistinli güç ve fraksiyonları, 23-24 Haziran tarihlerinde Çin’de yapılacak bir toplantıya davet etti.