Hizbullah'ın şehit lideri Talib Sami Abdullah kimdir?

img
Hizbullah'ın şehit lideri Talib Sami Abdullah kimdir? YDH

Lübnan İslami Direnişi, şehit Talib Sami Abdullah'ın İsrail'in Güney Lübnan'ı işgalinden başlayarak Aksa Tufanı operasyonuna kadar direnişin operasyonlarında kilit rol oynayan bir lider olduğunu açıkladı.




YDH - Hizbullah, yaptığı açıklamada, İsrail'in salı günü güneydeki Cuveyye kasabasında bir binayı hedef alan hava saldırısında direnişin liderlerinden birinin katledildiğini duyurdu.

Açıklamada, liderin kimliğinin direniş görevini yerine getirirken Kudüs yolunda şehit olan Talib Sami Abdullah (Ebu Talib) olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada, şehit liderin onurlu geçmişine dair bilgilere yer verildi. Ebu Talib, 20 Mart 1969'da Lübnan'ın güneyindeki Adçit kasabasında doğdu. İslami Direniş saflarına 1984 yılında katıldı ve 1992-1994 yılları arasında Bosna'da Müslümanları savunan savaşçılar arasında yer aldı.

Kıdemli bir direniş savaşçısı ve komutanı olan Ebu Talib, İsrail'in Güney Lübnan'ı işgaline karşı direnişin kilit liderlerinden biriydi ve Mayıs 2000'deki kurtuluşa kadar önemli operasyonlara katıldı.

Temmuz 2006'da İsrail'in Lübnan'a açtığı savaş sırasında Marun el-Ras, Bint Cubeyl ve Marun el-Ras, Aynata ve Aytaroun arasındaki kavşak noktası olan Kurtuluş Meydanı cephelerinde işgal ordusuna karşı kahramanca çatışmalara liderlik etti.

Suriye savaşı başladıktan sonra Ebu Talib, Lübnan-Suriye sınırı boyunca terör örgütlerine karşı Lübnan'ı savunan direniş komutanları arasında yer aldı.

Aksa Tufanı Operasyonu sırasında Ebu Talib, Lübnan-Filistin sınırının doğu kesimindeki İsrail mevzilerine, tesislerine ve konuşlanma alanlarına karşı askeri operasyonları yönetti ve işgal altındaki Suriye Golan'ına ulaştı.

Direniş yolculuğu boyunca Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'tan üstün hizmetlerinden dolayı çok sayıda takdirname aldı.

Dün erken saatlerde Beyrut'un güney banliyösünde binlerce kişi şehit lider Ebu Talib'i anmak için bir araya geldi.

Tören sırasında bir konuşma yapan Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Seyyid Haşim Safiyeddin, işgal varlığının Hizbullah'a karşı savaşta geçmişte yaşananlardan ders almadığını vurguladı.

Safiyeddin, "İsrail aptallığında ısrar ediyor... Şiderlerini öldürmenin direnişi zayıflatacağına inanıyor" diyerek, tecrübelerin direnişin ancak liderlerinin şehit edilmesinin ardından güçlendiğini ve daha kararlı hale geldiğini gösterdiğine işaret etti.

Safiyeddin, Hizbullah'ın kaçınılmaz yanıtının Gazze'ye destek operasyonlarını 'hem tür hem de miktar olarak' artırmak olacağını 'İsrail'in anlaması gerektiğini' vurguladı.

İşgale karşı açık bir tehditte bulunan Safiyeddin, Hizbullah'ın operasyonlarının etkisine atıfta bulunarak, "(İsrailliler) şimdi işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde başlarına gelenlerden dolayı sızlanıp inliyorlarsa, kendilerini ağlamaya ve feryat etmeye hazırlasınlar," dedi.

Aynı zamanda şehit Ebu Talib'in onurlu geçmişini ve başarılarını hatırlatan Safiyeddin, onun 'Temmuz 2006 savaşının kahramanlarından biri olduğunu ve işgal için her zaman bir hedef olmasının doğal olduğunu' söyledi.



Makaleler

Güncel