İsrail yönetiminde krizler bitmiyor

img
İsrail yönetiminde krizler bitmiyor YDH

Netanyahu dün gece güvenlik kabinesine, savaş kabinesinin resmen dağıldığını söyledi.




YDH- İsrail kamu yayın kuruluşu Kan'ın Pazartesi günü bildirdiğine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu savaş kabinesini feshetti.  

Muhalefetin kilit ismi Benny Gantz'ın kabineden ayrılmasından günler sonra bu haber geldi. 

Jerusalem Post'ta bir İsrailli bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkezci eski general Benny Gantz'ın hükümetten ayrılmasının ardından beklenen bir hamleyle İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiğini söyledi.

Haaretz'e göre Netanyahu, hassas kararlar için sınırlı bir "foruma" danışmaya devam edeceğini söyledi. 

Pazar günkü toplantıda Netanyahu,"Hamas'ın ortadan kaldırılmasını sağlamak için askeri kademeler tarafından her zaman kabul edilmeyen kararlar aldım" demişti.

Bu açıklamasından sonra Netanyahu, Ben-Gvir tarafından ''aptal'' denilerek kınandı. 

Times of Israel, Netanyahu'nun Pazar günü siyasi-güvenlik kabinesi ile yaptığı toplantıda savaş kabinesinin sona erdiğini açıkça söylediğini aktardı. 

Netanyahu, "Kabine, Ulusal Birlik milletvekili Benny Gantz'ın isteği üzerine koalisyon anlaşmasında yer alıyordu. Gantz ayrılır ayrılmaz artık kabineye ihtiyaç kalmadı," diye ekledi.

Netanyahu'ya göre, daha önce bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir tarafından ortaya atılan koalisyon partilerinin liderlerinden oluşan yeni bir kabine kurulmayacak.

Netanyahu, koalisyonundaki milliyetçi-dindar ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil olma talepleriyle karşı karşıya kalmıştı ki bu hamle ABD de dahil olmak üzere uluslararası ortaklarıyla arasındaki gerginliği arttıracaktı. 

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in foruma dahil olmak için lobi faaliyetlerinde bulunması nedeniyle bu dağılma bekleniyordu. 

Times of Israel'e göre, Netanyahu'nun savaşla ilgili kritik kararları Ben Gvir'in yer almadığı küçük ve geçici toplantılarda alması ve nihai onayı daha geniş bir güvenlik kabinesinden alması bekleniyor.


 

 



Makaleler

Güncel