''Gazze'de tüm aileler yok edildi''

img
''Gazze'de tüm aileler yok edildi'' YDH

7 Ekim ve 24 Aralık tarihleri arasında, aralarında en kanlı olanlarının da bulunduğu ve yaklaşık 500 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan on İsrail saldırısının coğrafi konumu tespit edildi ve incelendi.




YDH- El-Meyadin televizyon kanalı, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında Filistinli ailelerin tamamını daha önce görülmemiş sayıda katlettiğini duyurdu.

Bütün bir sülale, çoğu zaman aynı ailenin dört nesli, bombalardan kaçan aynı ailenin üyelerine yönelik tek ya da çok sayıda saldırıda öldürüldü.

El-Meyadin aynı zamanda Associated Press tarafından yapılan bir araştırmayı gündeme taşıdı. 

Araştırmada, Ekim ve Aralık ayları arasında 25 ya da daha fazla bireyin bombalı saldırılarda öldürüldüğü en az 60 Filistinli hane tespit edildi. 

Bu gerçeklik, şu anda dokuzuncu ayında olan savaşın en kanlı ve en zarar verici bölümü olarak adlandırıldı.

Analizden elde edilen temel bulgular, bazı ailelerde kayıpları kaydedecek neredeyse hiç kimsenin kalmadığını, binlercesinin de enkaz altında kalanların sayısının çokluğu nedeniyle tüm akrabalarının hesabını veremediğini gösteriyor.

AP'nin araştırması Mart ayına kadar Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kayıtları, çevrimiçi ölüm ilanlarını, aile ve mahalle sosyal medya sitelerini ve elektronik tabloları, tanık ve hayatta kalanların anlatılarını ve Londra merkezli bir çatışma gözlemcisi olan Airwars'ın istatistiklerini de içeriyor. 

AP, 7 Ekim ve 24 Aralık tarihleri arasında, devam eden soykırımın en kanlıları arasında yer alan ve yaklaşık 500 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan on İsrail saldırısının coğrafi konumunu belirledi ve analiz etti. 

Muğrabi ailesi, Aralık ayındaki tek bir İsrail hava saldırısında yaklaşık 70 kişinin öldürülmesinden en çok etkilenen aileler arasındaydı. 

Bu arada, Ebu Nacas ailesinden 50'den fazla kişi Ekim ayındaki saldırılarda öldürüldü ve bunların arasında en az 2 hamile anne de vardı.

Büyük Doghmush kabilesi bir cami saldırısında en az 44 üyesini kaybetti ve bu rakam haftalar sonra 100'ün üzerine çıktı; ilkbaharda Ebu el-Qumssan ailesinin 80'den fazla üyesi katledildi.

AP tarafından incelenen on saldırı çoğunlukla konutları, evleri ve ebeveynlerin, çocukların ve büyükanne ve büyükbabaların sığındığı ve güvende olduğu sığınakları vurdu. 

Belirgin bir askeri hedef ya da içerideki insanlara yönelik açık bir uyarı yoktu. 

Salim ailesi toplamda en az 270 üyesini kaybetti.

Bir noktada, hiçbir yer güvenli olmadığı için tahliye etmeyi reddederek binalarının üzerinde beyaz bir bayrak dalgalandırdılar. 

Sekiz gün arayla meydana gelen iki patlamada 170'ten fazla aile üyesi katledildi. 

Dört hafta boyunca düzenlenen üç saldırıda 30 el-Ağa üyesi öldürülürken, Aralık ayında bir mülteci kampına düzenlenen bir dizi saldırıda en az dört aileden 106 kişi hayatını kaybetti.

Gazze'nin kuzeyindeki kalabalık Cibaliya mülteci kampına düzenlenen bir saldırıda İsrail bombaları bir yapı bloğunun tamamını yerle bir etti ve Ebu el-Qumssan ailesinin yaklaşık 40 üyesini öldürdü. 

Nesiller boyu süren ailelerin katledilmesi, Uluslararası Adalet Divanı'nın "İsrail" aleyhine açtığı davanın argümanının çok önemli bir yönünü oluşturuyor.

"İsrail'in" askeri avukatlarının işlevini araştıran Newcastle Üniversitesi öğretim görevlisi Craig Jones, işgalin öfkeyle körüklenen sivil kayıplar konusunda standartlarını düşürdüğünü belirtti.

Savaş hukuku, bir kuvvetin hızla ve değişen koşullar altında yanıt vermesi gereken sivil kayıpların arttığı "bir tür aceleye getirilmiş savaş biçimine" izin verir, ancak "İsrail kuralları çok zorladığı için yasayı açıkça ihlal ediyor" dedi.