ABD özel temsilcisi: İsrail ile Hizbullah arasında savaşı önlemek istiyoruz

img
ABD özel temsilcisi: İsrail ile Hizbullah arasında savaşı önlemek istiyoruz YDH

Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein, Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant ile bir araya  gelerek, Siyonist rejim ile Hizbullah arasında 'daha büyük bir savaşı' önlemek istediklerini söyledi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein, pazartesi günü İsrail'in savaş kabinesi üyeleriyle görüştü.

Toplantı öncesinde bir Beyaz Saray yetkilisi, Hochstein'ın Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yapacağı görüşmelerde İsrail ile Lübnan arasındaki 'Mavi Hat' boyunca çatışmaları dizginleme çabalarını ilerletmeye çalışacağını söyledi.

Netanyahu'ya Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Genelkurmay Başkanı Tzachi Braverman, Askeri Danışman Roman Gofman ve Siyasi Danışman Ophir Falk eşlik etti. ABD Büyükelçi Yardımcısı Stephanie Hallett de Hochstein'a katıldı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada görüşmenin içeriğine ilişkin herhangi bir ayrıntı yer almadı. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gallant ve Hochstein'ın profesyonel ekipleriyle birlikte müzakerelerden önce Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı merkezinde 'genişletilmiş bire bir toplantı' yaptıkları belirtildi.

Günün erken saatlerinde Hochstein, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre ikili, 'kuzey sınırında güvenliğin yeniden tesis edilmesi ve bölge sakinlerinin evlerine dönmesi için duyulan acil ihtiyacı' ele aldı.

Lübnan sınırında yaşayan on binlerce İsrailli yerleşimci, Hizbullah'ın operasyonları nedeniyle bölgeden tahliye edilmişti.

Herzog, Hochstein'a Filistin direnişinin Gazze'de tuttuğu esirlerin acilen serbest bırakılmasının kuzeydeki çatışmayı çözmenin 'anahtarı' olduğunu söyledi.

Hochstein, ayrıca pazartesi akşamı Ulusal Birlik partisi başkanı ve eski savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile görüşecek ve muhalefet lideri Yair Lapid ile ayrı ayrı görüştü.

Bu, Hochstein'ın 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yaptığı dördüncü ziyaret.