Seyyid Nasrullah: Direniş sınır tanımayacak

img
Seyyid Nasrullah: Direniş sınır tanımayacak YDH

Nasrullah, Hizbullah'ın kararlılığını, konumunun sağlamlığını ve bu tarihi, insani ve ahlaki duruşu zafere kadar sürdürmeye hazır olduklarını teyit etti.




YDH- Lübnan merkezli el-Meyadin kanalı, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın Çarşamba günü televizyonda yayımlanan konuşmasını aktardı.

Nasrullah, geçen hafta Lübnan'ın güneyinde İsrail saldırısında şehit olan üst düzey komutan Talib Abdullah'ın (Ebu Talib) anma töreninde konuştu.

Hizbullah Genel Sekreteri, İsrail işgali karşısında Gazze'ye yönelik savaşta Lübnan destek cephesinin oynadığı önemli rolün altını çizdi.

İsrail medyası tarafından geçtiğimiz Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana yapılan en sert konuşma olarak nitelendirilen televizyon konuşmasında Seyyid Nasrullah, Lübnan'a bir savaş dayatılması halinde Hizbullah'ın "kuralsız ve kırmızı çizgisiz" savaşacağını vurguladı.

Nasrullah, günler önce Lübnan'ın güneyinde İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Hacı Talip Abdullah ve arkadaşlarının anma töreninde yaptığı konuşmada, "Lübnan cephesindeki savaş, düşmana maddi, manevi ve psikolojik kayıplar verdirerek çok önemli bir rol oynadı" dedi.

Güney cephesindeki olayların tasvirini sorgulayarak İsrail'in tepkilerinin yoğunluğunun daha ciddi bir duruma işaret ettiğini söyledi. 

Hizbullah Genel Sekreteri "Eğer güney cephesinde yaşananlar rutin bir mesele olsaydı, o zaman bunu durdurmak için bu yoğun çabalar ve tüm bu çığlıklar, korkutmalar, feryatlar ve tehditler neden?" diye sordu.

Seyyid Nasrullah ayrıca, gerilimin daha da tırmanma potansiyelinden bahsederek "Çatışmanın tırmanması halinde el- Celil'i işgal etme olasılığı masada duruyor" dedi.

İsrail'in kayıplarına da değinen Direniş lideri, İsrail işgalini kuzeydeki kayıplarını gizlemekle suçladı. 

Genel Sekreter "Düşman kuzey cephesindeki kayıplarını gizliyor ama yerleşim yerlerinden tahliye edilenlerin sayısını gizleyemiyor" dedi.

Küresel medyanın savaşı yansıtış biçimini de eleştiren Nasrullah, "Aksa Tufanı operasyonunun başlangıcından bu yana, görevi Gazze'deki destek cephelerinin ve direnişin eylemlerini küçümsemek olan küresel bir medya makinesi var" dedi.

Seyyid Nasrullah, İsrail işgalinin daha fazla baskıdan kaçınmak için kuzeydeki kayıplarını kasıtlı olarak gizlediğini yineledi. Tahliyelerle ilgili kesin rakamlar vererek "42 yerleşim yerinin tamamen boşaltıldığını ve diğer bazılarında da hayatın kesintiye uğradığını" vurguladı.

Ayrıca İsrail'in askeri ve güvenlik imajının kötüleştiğini belirtti. "Düşmanın caydırıcı askeri-güvenlik imajı halkının, toplumunun ve dünyanın önünde çöküyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Artan kayıplar

Hizbullah lideri "İsrail gemilerini koruyamadılar, bu da başta Amerikan filosu olmak üzere dünyanın en önemli iki deniz filosu için büyük bir başarısızlıktır" dedi.

Seyyid Nasrullah Yemen cephesinden iki sonuç çıkardı: "Birincisi Amerikan-İngiliz başarısızlığı, ikincisi ise İsrail'in bu cephede savaşma konusundaki yetersizliği."

İşgalci İsrail'in sahte zaferler peşinde koşmasını eleştiren Nasrullah, "Düşman, gerçekte hiçbir dayanağı olmayan sahte ve uydurma bir zaferin peşinde koşuyor, sırf bunu kendi kitlesine zafer olarak sunmak için." dedi.

Hizbullah lideri İsrail işgalinin Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra Lübnan, Yemen ve Irak'ta da önemli kayıplar verdiğini vurguladı.

"Düşman 8 Ekim'den bu yana mevzilerinin hedef alınacağını ve onlar, tahkimatları, teçhizatları ve sayıları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumuzu anladı" dedi. "Düşman mevzilerini belirli bir program dahilinde vurmaya devam ediyoruz" dedi.

Seyyid Nasrullah Direniş'in İsrail işgalini "körleştirme" ve "sağırlaştırma" stratejisini detaylandırdı. "Direniş teknik ekipmanları, radarları, balonları ve daha fazlasını hedef alarak düşmanı kör etme ve kulaklarını sağır etme stratejisi izledi" dedi.

''Hüdhüd'ün Getirdiği'' Operasyonu

Lübnan'daki İslami Direnişin Askeri Medyası’nın salı günü yayımladığı, Kiryat Şimona, Nehariya, Safed, Karmiel, Afula ve Hayfa ile limanına kadar işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde uçan keşif uçaklarını gösteren görüntülerle ilgili olarak Nasrullah şöyle dedi:

"Elimizde çok, çok, çok büyük miktarda bilgi var ve dün yayımlananlar Hayfa üzerinde geçirilen saatler arasından seçildi."

Videoda ilk olarak Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri'ne ait, başta Demir Kubbe ve David's Sling olmak üzere hava savunma sistemlerinin bileşenlerinin üretildiği ve monte edildiği çok sayıda fabrika, depo ve test alanını içeren bir askeri-sanayi kompleksi üzerinde uçtuğu görülüyor.

Videoda Demir Kubbe ve David's Sling platformları, roket motoru test tüneli ve deposu, hava savunma füzesi deposu, füze bileşenleri üretim tesisleri, kontrol ve güdüm sistemleri fabrikaları, şirket idari binaları ve füze test radarları yer alıyor.

Seyyid Nasrullah, "Hayfa'nın kuzeyini, Hayfa'nın ötesini ve Hayfa'nın ötesini de kapsayan Hayfa ve çevresinin uzun saatler süren görüntülerine sahibiz" dedi.

"Topraklarımızı, halkımızı ve Lübnan'ın egemenliğini savunmak için silahlarımızı geliştirdik, yenilerini kullandık ve önümüzdeki günler için başka silahlar da bulunduruyoruz" dedi.

Seyyid Nasrullah "Şimdiye kadar silahlarımızın sadece bir kısmıyla savaştık ve açıklamayacağımız yeni silahlar elde ettik; bunlar savaş alanında ortaya çıkacaktır." diye ekledi. 

Seyyid Nasrullah ayrıca Direniş'in eşi benzeri görülmemiş bir insan gücüne sahip olduğunun altını çizdi.

İsrail işgalinin Suriye'deki eylemlerine de değinen Nasrullah, bunların başarısız olduğunu da vurguladı:

"Düşman Suriye'de savaşın ortasında bir savaş yürüttü ve başarısızlıkla karşılaştı. Lübnan'a ulaşması beklenen her şey ulaştı" dedi.

İyi donanımlı Hizbullah

Seyyid Nasrullah, "Düşman en kötü günler için hazırlandığımızı ve kendisini neyin beklediğini iyi biliyor, bu yüzden son 8-9 aydır caydırıldı" dedi.

Nasrullah işgal altındaki Filistin'de hiçbir yerin Hizbullah'ın füzeleri ve insansız hava araçları karşısında güvende olmadığını vurguladı.

Nasrullah "Düşman, füzelerimiz ve insansız hava araçlarımızdan güvenli bir yer olmayacağını ve saldırılarımızın rastgele bombalamadan ibaret olmayacağını biliyor." dedi. 

Nasrullah, Hizbullah'ın tüm hedeflere ulaşma kabiliyetine sahip kapsamlı ve gerçek bir hedef bankasına sahip olduğunu ve İsrail işgalinin temelini istikrarsızlaştırdığını vurguladı.

Nasrullah ayrıca "düşman Akdeniz'de kendisini bekleyen şeyin de çok önemli olduğunu biliyor" uyarısında bulundu.

"Düşman bizi karada, havada ve denizde beklemesi gerektiğini biliyor ve eğer savaş dayatılırsa, direniş hiçbir kısıtlama, kural ya da sınır olmaksızın savaşacaktır" dedi.

Keskin bir ifadeyle, Kıbrıs hükümetini havaalanlarının ve üslerinin İsrail işgali tarafından kullanılmasına izin vermesi konusunda uyardı.

Uyarısında "Kıbrıs hükümeti, Lübnan'ı hedef alması için havaalanlarını ve üslerini düşmana açmasının savaşın bir parçası haline geldiği anlamına geldiği konusunda uyarılmalıdır." dedi. 

Seyyid Nasrullah devam etmekte olan çatışmayı 1948'den bu yana bölgenin çehresini değiştirecek ve geleceğini şekillendirecek açık ve parlak bir ufka sahip en büyük savaş olarak nitelendirdi.

Şehit komutan Ebu Talib

Seyyid Nasrullah konuşmasına komutan Ebu Talib'in şehadeti dolayısıyla taziye ve tebriklerini sunarak başladı ve şehit ailelerini sabırları ve direniş yolundan ayrılmamaları dolayısıyla selamladı.

Bu bağlamda, İslami anlamdaki şehitliğin yenilgi ya da ölüm olmadığını belirtti.

Nasrullah anma konuşmasında "Şehitlik direniş cepheleri için bir güç noktasıdır. Düşmanın karşı karşıya olduğu en tehlikeli şey, şehitliği bir yaşam kültürü olarak gören savaşçılarının ruhudur. Direniş ortamı bu kültür sayesinde zayıflamaz." dedi.

Şehit komutan Ebu Talib'i saygıyla anarak, üst düzey komutanın "herkes gibi sıradan bir savaşçı olarak direniş saflarına katıldığını ve ruhu ve adanmışlığı sayesinde hızla ilerlediğini" söyledi.

Nasrullah, Komutan Ebu Talib hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

"Şehit Ebu Talib, 20. yüzyılın doksanlı yıllarında Bosna halkını savunan Hizbullah grubu arasındaydı. Şehit Ebu Talib dindarlığı, imanı, ahlakı ve alçak gönüllülüğü ile tanınırdı. Yüksek vasıflara sahipti ve sıkıntılı zamanlarda bile yüksek bir morale sahipti. Ebu Talib'in şehadetiyle kaybımız büyüktür. Ancak mücahitlerimizin şehadeti benimsemiş olmaları ve arkalarında bu yolu devam ettirecek komutanlar ve savaşçılar bırakmış olmaları bizim için yeterlidir. Şehit Ebu Talib, Gazze'ye destek için güney cephesini açan ilk saha komutanıydı."

Nasrullah, Hizbullah'ın kararlılığını ve zafere kadar bu tarihi savaşa katılmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit ederek sözlerini tamamladı ve son olarak şunları söyledi: 

"Konumumuzun sağlamlığını ve bu tarihi, insani ve ahlaki duruşu zafere kadar sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz."



Makaleler

Güncel