İsrail, Hizbullah'ın yetenekleri karşısında çaresiz

img
İsrail, Hizbullah'ın yetenekleri karşısında çaresiz YDH

İsrail gazetesi Haaretz, Hizbullah'ın artan kabiliyetlerinin İsrail'in “caydırıcılığını” zayıflattığını söyledi.




YDH- Hizbullah'ın insansız hava araçlarının İsrail için giderek artan bir tehdit oluşturduğunu yazan Haaretz, Direniş’in işgalin hava savunma sistemine meydan okumadaki başarısına dikkat çekti.

Gazete, "neredeyse her gün fırlatılan insansız hava araçlarına karşı tam bir cevabı yok” dedi.

Gazetenin askeri işler muhabiri Yaniv Kubovich kaleme aldığı makalede, "İsrail ordusunun, kuzeyde büyük bir yıkıma yol açan ve geri dönmeye korkan on binlerce yerleşimcinin güvenlik duygusunu yok eden insansız hava araçlarının tehdidiyle başa çıkmanın yolunu hâlâ bulamadığını" kaydetti.

Haaretz, Hizbullah'ın insansız hava araçlarının "düzenli bir orduyla savaşan bir askeri örgüt denklemi" yaratmadaki oynadığı role dikkat çekti.

Makalede, Hizbullah'ın sahip olduğu teknoloji ve hassas silahlar sayesinde "İsrail ordusunu ve hayati altyapısını tehdit edecek şekilde istihbarat toplamasına ve saldırılar gerçekleştirmesine olanak tanıyan düzgün yeteneklere sahip akıllı bir orduya dönüştüğü" vurgulandı.

Bu bağlamda, Hizbullah'ın insansız hava araçları gibi hassas silahlara kitlesel olarak sahip olmasının "klasik savunma kavramını İsrail'in elinden aldığını" belirtti. Bu konsept öncelikle bölgesel savunmaya, coğrafi ve stratejik derinliğe ve düşmana karşı yüksek duvarlar ve fiziksel engellere dayanmakta.

“Hizbullah sürekli öğreniyor”

Haaretz ayrıca, Hizbullah'ın şu anda sahip olduğu yeteneklerin "İsrail'in düşmanlarına karşı stratejik güç dengesini çaresiz bir duruma soktuğunu" vurguladı.

Hizbullah'ın "savaşın başından beri sürekli bir öğrenme yeteneği sergilediğini" söyleyen Kubovich, Hizbullah'ın İsrail ordusunun radarlarının hatalı olduğunu, yani fırlattıklarını tespit etmekte zorlandığı pozisyonları nasıl belirleyeceğini bildiğine dikkat çekti.

Hizbullah'ın ilk günden bu yana Suriye savaşı boyunca edindiği kapsamlı deneyimi sergilediğini belirten gazete, Hizbullah'ın bu sayede kabiliyetlerini geliştirdiğini ve insansız hava araçları sistemi için organize bir operasyonel konsept oluşturduğunu belirtti. İsrail ordusunun hava savunma sistemine meydan okumada başarılı olduğunu bildirdi.

İsrail gazetesinin üst düzey bir İsrailli güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Hizbullah'ın ateş gücü, insansız hava araçları ve seyir füzeleriyle birlikte ani ve hassas saldırılar gerçekleştirme kabiliyeti "hava savunma sistemi için gerçek bir tehdit" oluşturuyor.

Sonuç olarak, Hizbullah'ın İsrail’in sivil ekonomik altyapısına ve askeri hedeflerine hassas mühimmatlarla saldırmaya daha fazla odaklanacağını savunan gazete, yerleşimcilerin kuzeyden toplu olarak tahliye edilmesinin İsrail askerlerinin girdiği boş yerleşim yerlerini Hizbullah için meşru hedefler haline getirdiğini de ekledi.



Makaleler

Güncel