İsrail ordusunun Netanyahu ile kavgası büyüyor

img
İsrail ordusunun Netanyahu ile kavgası büyüyor YDH

Haaretz gazetesi, İsrailli generallerin Amerikan yardımlarının kesintiye uğraması ve savaşın gidişatının kötüleşmesi nedeniyle Netanyahu'dan 'stratejik netlik' talep ettiklerini yazdı.




YDH - Haaretz gazetesinden Amos Harel, İsrail Genelkurmayının Gazze Şeridi'ndeki soykırım harekatını sürdürmelerine rağmen Başbakan Benyamin Netanyahu'dan harekatın mevcut haliyle durdurulmasını istediklerini belirtti.

Harel, "Ordu, Mısır sınırı boyunca uzanan Selahaddin Koridoru'nda ve bölgenin merkezindeki diğer koridorda faaliyet gösteren halihazırda sınırlı sayıdaki birliklerin azaltılmasını ve Hamas'ın ilave hedeflerine yönelik baskınlara odaklanılmasını ve diğer hamlelere yeniden fırsat verilmesini önerecek," dedi.

Generallerin hamleleri arasında esir takası ve ateşkes için temasları yeniden başlatma girişimlerinin de yer aldığı kaydedilen makalede, "Eğer bu işe yararsa, ki şu an için ihtimaller pek yüksek görünmüyor, askerlere bir tazelenme dönemi vermek için zamandan faydalanmak mümkün olacak ve bu sırada ABD, Lübnan'da Hizbullah güçlerini İsrail sınırından uzaklaştırmaya yönelik diplomatik bir anlaşma yapmak için son bir çaba gösterecek," ifadelerine yer verildi.

Aksi taktirde kuzeyde olası bir topyekûn savaş için hazırlıklara başlanacağına dikkat çekilen makalede, "Eş zamanlı olarak, ulusal güç inşası sürecinin, yani çok arenalı bir çatışmayla karşı karşıya bulması durumunda iç cepheyi hazırlamak için büyük bir yatırımın da başlaması bekleniyor," değerlendirmesi yapıldı.

'Hükümet ve ordu, düştükleri derin stratejik tuzaktan kurtulmayı başaramıyor'

Bununla beraber makalede, her Lübnan sınırı ve Gazze'de son zamanlarda kayda değer bir değişim olmadığına işaret edilerek "Hükümet ve ordu 7 Ekim'den bu yana içine düştükleri derin stratejik tuzaktan kurtulmayı başaramıyor. Ufukta ne esirlerin iadesi, ne Hamas'ın çöküşü (ulaşılması neredeyse imkânsız bir hedef) ne de kuzey sınırı boyunca yaşayan İsraillilerin evlerine dönmesi için bir hedef tarih görünüyor," diye kaydedildi.

Ordunun görüşünün farkında olan Netanyahu'nun ise bu görüşe katılma eğiliminde olmadığı belirtilen makalede, Netanyahu'nun Filistin direnişine karşı topyekûn savaşın gerektiği kadar süreceğini ilan etmeye devam ettiği vurgulandı.

Makalede, "Netanyahu'nun en büyük hedefi hayatta kalmak: Knesset'in yaz dönemini atlatmak ve Donald Trump'ın kasım ayında ABD başkanı seçileceği umuduyla beklemek," denildi.

Makalede, "Savaş ruhunu ve sahadaki savaşçı ve komutanların adanmışlığını küçümsemeden, Genelkurmay Başkanlığı İsrail'in stratejisinde acil bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun farkında," anımsatması yapıldı.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin 'sabrının giderek tükendiği' yorumu yapılan makalede, "Genelkurmay Başkanı diken üstünde yürüyor ama bazı subaylar onun daha da cesur olmasını istiyor. Zor zamanlar keskin açıklamalar gerektirir: Refah için bir sonuç mekanizması sunun, esir takası konusunda ilerleme talep edin, kuzeyde genel bir savaş durumunda neler beklenebileceği konusunda kamuoyuyla koordinasyon sağlayın," ifadeleri kullanıldı.

Washington ile ilişkilerin gerilmesinin rejimin aleyhine olduğu belirtilen makalede, şöyle devam edildi:

"Dar siyasi gerekçelerle İsrail'in ABD ile olan özel ilişkilerine stratejik zarar verildiği izleniminden kaçmak zor. İsrail Amerikalılara son derece bağımlı. Bu sadece mühimmat, yedek parça ve stok meselesi değil. ABD, Lübnan'da ya da Gazze'de bir İsrail saldırısını engellemek istediğinde hangi düğmeye basacağını çok iyi biliyor. Netanyahu gerekirse tek başına, tırnaklarıyla savaşacağına söz veriyor. Ayrıntılara indiğinizde bu pek de iç açıcı bir düşünce değil."