AB Gücü’nden Ensarullah itirafı

img
AB Gücü’nden Ensarullah itirafı YDH

AB'ye bağlı ASPIDES'İN komutanı, deniz misyonunun Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarına karşı koyabilecek savaş gemilerinden yoksun olduğunu açıkladı.




YDH- AB Deniz Kuvvetleri'nin (EUNAVFOR) ‘ASPIDES’ deniz misyonunun operasyonel komutanı Yunan Tuğamiral Vasileios Gryparis, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin artan saldırıları nedeniyle mevcut deniz gücünün iki kattan fazla büyütülmesi gerektiğini belirtti.

Şubat ayından bu yana dört AB gemisi Yemen yakınlarındaki sularda devriye geziyor.

Bloomberg'in aktardığına göre, Gryparis, bu süre zarfında 164 gemiye "yakın yardım" sağladıklarını, bir düzineden fazla insansız hava aracını durdurduklarını ve dört gemisavar balistik füzeyi etkisiz hale getirdiklerini iddia etti.

Bloomberg, ocak ayında başlayan AB operasyonu ve ABD ile İngiltere'nin bombardımanına rağmen Ensarullah’ın operasyonlarının küresel deniz taşımacılığını altüst ettiğini ve pek çok gemiyi Afrika'nın güneyinde binlerce mil yol kat etmeye zorladığını kaydetti.

Gryparis, Ensarullah’ın geçtiğimiz ay İsrail'e tek bir gemi yanaştıran şirketlere ait gemileri hedef alacağı yönündeki uyarısının ticari nakliyeciler için riski artırdığını söyledi.

Bloomberg, Gryparis’in bu hafta ek kaynak için lobi yapmak üzere Brüksel'de olduğu bilgisini verdi.

"O kadar çok varlığımız yok ve kapsamamız gereken alan çok büyük" diyen Gryparis "Tüm üye ülkelere daha fazla varlık sağlamaları için baskı yapıyorum." diye ekledi.

Haberde, ABD ve İngiltere'nin saldırılarının Yemen’in operasyonlarını durdurmakta etkisiz kaldığı ve bunun yerine bu ülkelerle bağlantılı gemilerin daha sık hedef alınmasına neden olduğu bildirildi.

Ayrıca, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin, Akdeniz'deki gemileri hedef alacak genişletilmiş bir operasyon için planlar yaptığı hatırlatıldı.

Gryparis, AB'nin Kızıldeniz'deki misyonunun savunma amaçlı olduğunu ve filosundaki herhangi bir genişlemenin daha çatışmacı bir yaklaşım benimsemekten ziyade operasyonel erişimini artırmaya yönelik olacağını iddia etti.

Gryparis, "Husileri vurmanın sorunu çözebileceğine inanmıyoruz" dedi.

"Diğer bazı ülkeler birkaç yıl önce benzer eylemleri denedi ve bazı diğer ülkeler hâlâ deniyor ve bunun sorunun çözümüne katkıda bulunmadığını görüyoruz." diyen Gryparis sözlerine şöyle devam etti: "Boğazda her gün yaklaşık 40 ya da 50 gemi inip çıkıyor, dolayısıyla bu yakın korumayı sağlayabilmek için önemli miktarda gemiye ihtiyaç var. Bu yakın korumayı sağlayamadığımız durumlar oluyor ama hacimle başa çıkmaya çalışıyoruz."

Gryparis, Aspides Operasyonu'nun mevcut görev süresinin Şubat 2025'te sona ermesine rağmen, bu sürenin uzatılacağını tahmin ettiğini belirtti.



Makaleler

Güncel