ABD Dışişleri'nde bir Gazze istifaları sürüyor

img
ABD Dışişleri'nde bir Gazze istifaları sürüyor YDH

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda İsrail-Filistin meselelerine odaklanan en üst düzey yetkili Andrew Miller, Biden yönetiminin Siyonist rejimin soykırım harekatına verdiği destek nedeniyle istifasını duyurdu.




YDH - Washington Post'un konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı JoeBiden yönetiminin Siyonist rejime destek stratejisine katılmayan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi daha istifa etti.

İsrail-Filistin meselelerinden sorumlu bakan yardımcısı Andrew Miller, cuma günü çalışma arkadaşlarına ailevi sebepleri gerekçe göstererek istifa ettiğini bildirdi.

Miller, yönetimin politikasına katılmadığı alanlarda bile kalıp inançlarını savunmaya devam etmek istediğine işaret etti.

Yetkili, bugüne kadar istifa eden ve çalışmaları İsrail-Filistin meselelerine odaklanan en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Dış Politika Direktörü Suzanne Maloney, Miller'ın istifasının 'genel olarak yönetim ve özel olarak Dışişleri Bakanlığı için bir kayıp anlamına geldiğini' vurguladı.

Maloney, kararın 'savaşın ABD ve müttefikleri için güvenlik sonuçlarıyla başa çıkmaya çalışanlar üzerinde yarattığı genel tahribatın anlamlı bir göstergesi' olduğuna dikkat çekti.

Miller, meslektaşları arasında Orta Doğu konularında donanımlı bir gözlemci ve Filistin egemenliği ve haklarını savunan bir isim olarak tanınıyor.

Yetkili, İsrail-Filistin meseleleri üzerinde çalışmadan önce ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi'nin kıdemli politika danışmanıydı ve Barack Obama döneminde, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Mısır ve İsrail askeri işlerinin direktörlüğünü üstlenmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında "Andrew her gün masaya derin bir deneyim ve keskin bir bakış açısı getirdi," değerlendirmesini yaptı.

'Zeki ve yaratıcı bir diplomat'

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi yönetimlere danışmanlık yapmış bir Orta Doğu uzmanı olan Aaron David Miller, Andrew Miller'ı 'zeki' ve 'yaratıcı' bir diplomat olarak tanımladı.

Miller, görevdeki yetkilinin '7 Ekim'den önce ve hatta sonra ABD politikası üzerinde çok az etkisi olan ya da hiç etkisi olmayan iyi niyetli ve yetenekli dışişleri görevlilerinden oluşan bir büroda sıkışıp kaldığını' kaydetti.

ABD'li bir yetkili, Andrew Miller'ın ABD Başkanı'nın İsrail'e dönük stratejisinin risklerini fark ederek 'en başından beri yanlışın karşısında' olduğunu dile getirdi.

Yetkili, "İsrail-Filistin de dahil olmak üzere bölge söz konusu olduğunda yönetim yetkilileri arasında kesinlikle daha ilerici tarafta yer alıyor, ancak hiçbir zaman 'her şeyi yakıp yıkalım ve pragmatizmden vazgeçelim' diyen bir tip olmadı," ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda yetili, "Miller,  her zaman ABD'nin Filistinlilerin haklarını ve devlet olmalarını desteklemesi gerektiğini savundu, fakat hükümetteyken yaptıkları genelde sessiz ve ölçülü oldu," diye ekledi.

Geçtiğimiz ay ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nda (USAID) yüklenici olarak çalışan Alexander Smith ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu'nda üst düzey bir yetkili olan Stacey Gilbert olmak üzere iki ABD'li yetkili görevlerinden ayrılmıştı. 

Miller'ın istifasıyla birlikte ABD'nin Gazze politikası nedeniyle açıkça istifa eden Biden yetkililerinin sayısı 10'a yükseldi.

Ancak ilk ayrılan yetkili olan Josh Paul, en az yirmi yetkilinin daha kamuoyuna açıklama yapmadan gizlice istifa ettiği bilgisini verdi.

Biden yönetimindeki Gazze çatlağı büyüyor

Mayıs ayında da İçişleri Bakanlığı'nda özel kalem müdürü olarak görev yapan Lily Greenberg Call, Biden'ı Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik harekatında kendi politikasını haklı göstermek için Yahudileri istismar etmekle suçlamıştı.

Dr. Annelle Sheline, nisan ayında Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu'ndan istifa ederek Siyasi-Askeri İşler Bürosu'nda üst düzey bir yetkili olan Josh Paul'den bu yana bakanlıktan ayrılan en önemli isim oldu.

Aynı ay, 18 yılı aşkın bir süredir dışişleri bakanlığı görevini yürüten Hala Rharrit, "Artık dayanacak bir zeminimiz kalmadı," diyerek istifa etmiş ve ABD'nin Gazze politikasının 'başarısız' olduğunu söylemişti.

Ocak ayında istifa eden eski politika danışmanı Tariq Habash da Biden'ı rejimin politikasını değiştirmeye çağıran isimsiz mektupların 'artık yeterli olmadığını' ifade ederek diğer yetkilileri kamuoyu önünde olsun ya da olmasın istifa etmeye çağırmıştı.

Pentagon'da Savunma İstihbarat Teşkilatı'nda görevli bir subay, ABD'nin Filistinli sivilleri katletmesine 'olanak sağlayan ve güçlendiren' desteği protesto etmek için bu ay istifa etmişti.

Ayrıca Binbaşı Harrison Mann istifasını duyurmuş ve görevinden ayrılma nedenlerini LinkedIn'de yaptığı bir paylaşımla açıklamıştı.



Makaleler

Güncel