İngilizler, İsrail ordusu ile savaş suçları bölgesinde

img
İngilizler, İsrail ordusu ile savaş suçları bölgesinde YDH

Hamza Yusuf, Consortium News'da İngiltere vatandaşlarının Gazze'de cephede savaşarak İsrail ordusunun milyonlarca Filistinli üzerindeki "topyekûn kuşatmasına'' yardımcı olduğunu yazıyor.




YDH- Consortium News'dan araştırmacı gazeteci Hamza Yusuf, ''British-Israeli Soldiers in the War-Crimes Zone'' başlıklı makalesinde, İngiliz- vatandaşlarının İsrail ordusu ile yıkıcı operasyonlara katıldıklarına dair kanıtlarla Gazze'deki savaş suçlarına dahil olduklarını vurguluyor ve  çeşitli kaynaklar ve tanıklıklar tarafından da aktarıldığı üzere insani krize ve savaş suçlarına katkıda bulunduklarını bildiriyor. 

İngiliz vatandaşları, Filistinli savaşçıları "fareler" ve "hayvanlar" olarak gördükleri Gazze'de İsrail'in "en barbar" savaş birimlerinde görev yapıyor. İngiliz ve İsrail askerleri "bu fahişe çocuklarını öldüreceklerine" ve "onları sürekli döveceklerine söz verdi. Araştırmacı habercilik portalı Declassified ise yakın zamanda İsrail için savaşmış 15 Britanyalının isimlerini ve fotoğraflarını topladı ve diğer 10'unun kimliğini kısmen tespit etti. Bu kişiler, Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail ordusuna katıldığını bildiği ancak durdurmak için hiçbir şey yapmadığı en az 80 Birleşik Krallık vatandaşı arasında yer alıyor.

Askerlerden biri olan başçavuş Sam Sank, Aralık 2023 ile Ocak 2024 arasında Gazze'de savaşırken kendini filme bile almış. Declassified bu görüntüleri açık kaynak istihbarat analisti Alysia Alexandra'ya gösterdi. Alexandra görüntülerin çekildiği mahalleyi tespit etti. Görüntülerde Sank, İsrail ordusu tarafından dümdüz edilen Gazze'nin sınır yerleşimi Khuza'a'da görülüyor. İsrail'in önde gelen insan hakları grubu B'Tselem, İsrail ordusunun o dönem boyunca Khuza'a'da bir tampon bölge oluşturma operasyonunu "savaş suçu" olarak nitelendirdi.

"Ordu, konutlar ve camiler de dahil olmak üzere tüm kasabayı yıktı" diyen B'Tselem, yıkım seviyesinin orantısız olduğu ve "uluslararası insancıl hukukun temel bir ilkesini ihlal ettiği" uyarısında bulundu. Khuza'a'da yıkılan bir mahalleyi Sank ve ekibi gülerek hatta alkışlayarak filme aldı. Sank, Londralı bir gazeteciye şunları söyledi: "İsrail askerleri tam o noktada öldürüldü, böylece haftalar süren çatışmalardan sonra tünel girişlerinin yerini tespit edebildik." Sank, adamlarının yıkımı izlerken "bir başarı duygusu" hissettiklerini ve "tünelin altında hala saklanan Hamas teröristlerini öldürdüklerini bildiklerini" söyledi.

Ölüm bölgesi

Aynı bölgede başka askerler tarafından çekilen görüntüler, bu bölgede iki ya da üç kez daha büyük kontrollü patlamaların meydana geldiğini gösteriyor. Bellingcat tarafından izlenen bu videolarda askerler nargile içiyor, sigara yakıyor ve yıkımlar sırasında kameraya poz veriyor. Temizlemelerde görev alan bir yüzbaşı Facebook'ta "Patlamalara bağımlı hale geldik" diye yazdı.

Paylaşımı, Khuza'a'daki operasyonun toprak ilhak etmek ve "katillerin köyünü yok etmek" için tasarlanmış cezalandırıcı bir kampanya olduğunu gösteriyor. Sam Sank, defalarca havaya uçurulan Khuza'a'daki bir yıkımı da filme aldı. Khuza'a, 7 Ekim'de yaklaşık 20 sakininin öldürüldüğü Nir Oz İsrail kibbutzunun karşısında yer alıyor. The New York Times'a göre İsrail ordusunun misillemesi Khuza'a'da yaklaşık 200 evi yerle bir etti. Associated Press tarafından analiz edilen uydu görüntüleri Khuza'a'nın altı kilometrekarelik alanında "önemli bir yıkım" olduğunu gösteriyor.

Sank, Ocak ayı sonunda Gazze'den ayrıldıktan sonra The Times of London'a şunları söyledi: "Yaptığım hiçbir şeyden dolayı kendimi suçlu hissetmiyorum. Yaptığım hiçbir şey ahlaka aykırı değildi".

Sank, Kasım 2023'teki altı günlük ateşkesi küçümseyerek kişisel sosyal medya hesabında şöyle yazdı: "Bu hayvanlara güvenemeyiz ve onları tekrar pataklamaya başlamanın zamanı geldi."

Gazze'de geçirdiği zamanı anlatırken, insani yardımın "tehlikeye atıldığını" ve "sadece bu farelerin yeraltında saklanabilecekleri süreyi uzattığını" söyledi.

Sank insanları öldürmediğini iddia etse de, "görüş alanımıza giren herkes, fiilen bir ölüm bölgesi olan yerde etkisiz hale getirildi" itirafında bulundu.

PBS NewsHour, Sank'ın video günlükleriyle ilgili haberi için X kullanıcılarından 181 yanıt aldı ve bunu Gazze'deki savaşa "nadir bir bakış" olarak nitelendirdi.  Londra'nın kuzey batısındaki Stanmore'da doğup büyüyen Sank, Declassified'ın yorum talebine yanıt vermedi. Geçen ay "Filistin'e karşı soykırıma dahil olduğunu" söyleyen bir paylaşımı da retweetledi.

Sank 2009 yılında 18 yaşındayken İsrail'e taşındı ve bir paraşütçü birliğine katıldı.  Bir İsrail ordusu yedek askeri olarak, İsrail'in 7 Ekim'den sonra Hamas'la savaşmak üzere çağırdığı "yüzlerce çift uyruklu İngiliz" arasındaydı. Eski Başbakan Boris Johnson geçtiğimiz Kasım ayında Kudüs'teki Lone Soldier Center'da Sank ve diğer sekiz İngiliz-İsrailli savaşçıyla bir araya gelerek onlara övgüler dizdi.

Yalnız askerler

Bu grubun geri kalanının kimliği belirsizliğini korurken, Lone Soldier Center'ın sosyal medya paylaşımları İsrail için savaşan diğer İngiliz gurbetçilere ışık tutuyor. Bu Nisan ayında merkezin Instagram hesabı Manchester'lı genç bir kadın olan Hani Volker'in İsrail ordusuna katılma "hayalini" gerçekleştirmesini kutladı. Paylaşımda Volker'in muharebe mühendisliği eğitmeni olduğu ve geçtiğimiz Temmuz ayında İsrail'e göç ettiği belirtiliyordu. "Yalnız asker" terimi İsrail'de ailesi olmayan İsrail ordusu üyelerine atıfta bulunur, çünkü genellikle yurt dışından gönüllü olmuşlardır.  

Bu kişiler arasında "zorlu devriye eğitiminden" geçen İngiltere'den Daniel Menczer de bulunuyor. Menczer Kasım 2023'te TikTok'ta İsrail ordusu üniformasıyla göründü ve Golani tugayındaki hizmetinden bahsetti:

"Tüm arkadaşlarım şu anda Gazze'de ve tüm gün eğitim görüyorlar ve bir buçuk aydır evlerini görmediler ama yine de güçlüyüz, biz Golanchik'leriz, en çılgınları biziz.Çok sayıda insan kaybetmiş olsak da moralimiz yüksek ve birlikte gerçekten güçlüyüz."

Yabancıların israil ordusuna katılmasını teşvik eden bir başka kuruluş da İsrail hükümeti tarafından kısmen finanse edilen Garin Tzabar.

Finchley'de bir ofisi bulunan grup, iki yıl önce bir Facebook gönderisinde Londralı Gabriel Knopf'un askere alındığını duyurmuştu.

Harrow'daki Jewish Free School'da (JFS) okuyan Knopf, The Jewish Chronicle'a şunları söyledi "Beş kelime İbranice ile İsrail'e taşındım ve mükemmel bir asker olduğum için ödül aldım."

Donanmanın "hornet filosunda" Gazze çevresinde İsrail'in yasadışı ablukasını uygulayan "adrenalin yüklü" devriyelerde görev yaptı. 

Knopf, Linkedin hesabına göre Ekim ayında İsrail ordusundan ayrıldı ve Gazze'ye yapılan son saldırıya katılıp katılmadığı belli değil.

Bu Mart ayında Garin Tzabar, Noam Shelley olduğu düşünülen bir başka Londralının İsrail özel kuvvetler birimi Sayeret Nahal'e alındığını Instagram'da paylaştı. 

Shelley'nin "gururla babasının izinden gittiğini" yazıyordu. Gazze'den gelen görüntülerde birliğin Filistinli esirleri soyduğu görülüyor.

Çocuk mezarlığı

Son sekiz ay boyunca Gazze'de savaşan İngiliz vatandaşları savaş suçlarına iştirak etmekle suçlanabilirler.

Sank'ın Khuza'a'ya özel olarak konuşlandırılmasının ötesinde, İsrail ordusu Gazze'yi kuşatma altına alarak sivil nüfusa temel insani yardımların ulaştırılmasını ciddi şekilde kısıtlıyor.

Daha Kasım ayında BM Genel Sekreteri António Guterres şu uyarıda bulunmuştur: "Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor. Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor."

Uluslararası Adalet Divanı Ocak ayında İsrail'i soykırım suçundan soruşturmaya başladı ve geçtiğimiz ay Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emri talep etti.

UCM savcısı Kerim Han şunları söyledi: 

"İsrail kasıtlı ve sistematik olarak Gazze'nin tüm bölgelerindeki sivil halkı hayatta kalmak için vazgeçilmez olan gereksinimlerden mahrum bırakmıştır.

Bu, Gazze'ye tam bir kuşatma uygulayarak...gıda ve ilaç da dahil olmak üzere temel malzemelerin transferini keyfi olarak kısıtlayarak gerçekleşti.

Bu durum, gıda kuyruğunda bekleyenler de dahil olmak üzere sivillere yönelik diğer saldırılar, insani yardım kuruluşlarının yardım ulaştırmasının engellenmesi ve birçok kuruluşu Gazze'deki faaliyetlerini durdurmaya ya da sınırlandırmaya zorlayan yardım çalışanlarına yönelik saldırılar ve öldürmelerle birlikte gerçekleşmiştir.

Bu eylemler, Gazze'deki sivil nüfusu toplu olarak cezalandırmak için açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmaya yönelik ortak bir planın parçası olarak gerçekleştirilmiştir."

İsrail ordusu askerleri Gazze'deki kordonun uygulanmasının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu da onları kuşatmanın suç ortağı haline getirmektedir.

Kamu Yararı Hukuk Merkezi Hukuk Direktörü Paul Heron şu yorumu yaptı:

"Declassified UK tarafından hazırlanan bu rapor, İsrail ordusuna bağlı birlik ve taburların savaş suçlarına, uluslararası insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karıştığını açıkça ortaya koymaktadır. 

Çok sayıda İngiliz vatandaşının İsrail ordusu için gönüllü olmakla kalmayıp Gazze'de aktif olarak görev yaptığını ve savaş suçlarının işlenmesine neden olan muharebe operasyonlarına katıldıklarından şüphelenildiğini belirtmek rahatsız edicidir. Bu doğru değildir. Cezasızlıkla hareket edemezler. 

Gazze'de savaş suçlarına karıştığı düşünülen tüm Birleşik Krallık vatandaşları hesap vermeli ve yargılanmalıdır. Ortaklarımızla birlikte bu raporu ve yasal işlem başlatmak amacıyla diğer bilgileri yakından inceleyeceğiz." 

 

''Fahişelerin oğulları''

Bazı askerler savcıların özellikle ilgisini çekebilir. Bu Mart ayında Oren Anish'in savaş kıyafetleri giydiği bir video ortaya çıktı. Kayıtta genç İsrail ordu askeri İngiltere'den geldiğini ve 74 gündür Gazze'de olduğunu söylüyordu. Anish açıkça "bu fahişe çocuklarını öldüreceğine" yemin ediyordu.  Anne ve babası aslen Cambridgeshire'lı olan Anish'in çocukken ailesini İsrail'e taşıdığı anlaşılıyor. İsrail ordusundaki diğer gurbetçiler de geçen yılın sonlarında Gazze'de savaştıktan sonra İngiltere'ye döndüler. 

Bunlar arasında Middle East Eye tarafından Instagram paylaşımları bulunan ve kendisini "evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinli kadınların iç çamaşırı çekmecelerini karıştırırken" gösteren Levi Simon da bulunuyor. Bir başka paylaşımında Levi, "Gazze'nin içinde, İsrail bayrağı sallayarak, terörizmi öğrettikleri okullardan birinde olduğunu, bu yüzden İsrail hakkında bir şeyler öğretme zamanının geldiğini" söyledi.

Şöyle ekledi: "Biz buradayız, burada kalacağız. Hiçbir yere gitmiyoruz, terörünüzü almayacağız ve yakında burada İbranice öğretmeye başlayacağız." Simon bu Ocak ayında Londra'da bir Yahudi çocuk hayır kurumunda "özel yıldız konuk" olarak konuşma yapmak üzere davet edilmiş ancak protestolar üzerine geri çekilmişti.

Kamuoyunun tepkisini çeken bir diğer asker de Leeds Üniversitesi'nde din görevlisi olan Haham Zecharia Deutsch.

Geçtiğimiz sonbaharda İsrail ordusunda yedek asker olarak görev yapmak üzere İsrail'e gitmek üzere Yorkshire'dan ayrıldı. Whatsapp'ta paylaşılan bir videoda diğer askerlerle dans ederken görülüyordu. Deutsch o zamandan beri, öğretim görevlilerinin "kampüsteki varlığının savunulamaz olduğundan" şikayet ettiği üniversitedeki görevine devam ediyor.

Yüksek yerlerdeki arkadaşlar

Ancak İsrail ordusunda görev yapan bazı İngilizler medyada eleştirel olmayan bir şekilde yer aldı ve hatta üst düzey siyasetçilerden destek gördü. Eski bir Muhafazakar Adalet Bakanı olan Tredegar Lordu Wolfson, Ekim ayında Parlamento'ya yaptığı açıklamada Sam Wolfson olduğuna inanılan oğlunun "artık hayatını İsrail'de kurduğunu" ve İsrail ordusunda görev yaptığını söyledi.

Eşkaline uyan bir LinkedIn profilinde oğlunun üç yıl önce Londra'daki Haberdashers' Boys' okulundan ayrıldığı belirtiliyor.

Sağcı basın diğer İngiliz İsrail ordu üyelerine de ulaşarak onlara olumlu haberler yaptı. Times, Londra'nın kuzey batısında yaşayan ve kimliğinin sadece 'Joe' olarak açıklanmasını isteyen 30 yaşındaki bir adamla konuştu. Chelsea kombine bilet sahibi olan bu kişi, Ekim ayında Lübnan sınırında görevlendirilmiş bir yedek paraşütçü. 

Kendisi İsrail'in 2014 yılında Gazze'ye düzenlediği ve binlerce Filistinlinin ölümüne yol açan bombardımanın gazilerinden biri.

Daily Mail gazetesi Hendonlu 20 yaşındaki tank komutanı 'Tamara' hakkında övgü dolu bir fotoğraf yayınladı ve onu 'Çölün Dişi Aslanları'ndan biri olarak nitelendirdi. 

Tamara yaklaşık iki yıldır İsrail ordusunda görev yapıyor ve Gazze'de savaşmanın "gerçekleşen bir rüya" olduğunu söyledi

Tamamı kadınlardan oluşan Caracal Taburu'nun bir parçası olan Caracal'ın, ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze içinde "özel bir gizli operasyon" için çağrıldığı bildirildi. 

''Burası benim ülkem''

Londra'daki büyükelçiliğe göre, 7 Ekim'in hemen ardından İngiltere'deki en az 100 İsrail ordu gazisi İsrail'e geri döndü. Hepsi İngiltere vatandaşı olmasa da bazıları kesinlikle öyleydi. Üç çocuk babası Alex Moeller, 10 Ekim'de Sky News'e verdiği demeçte savaşmak için İsrail'e döneceğini söyledi.

21 yaşındaki Moriah Menczer de zorunlu askerlik görevini kısa süre önce tamamladıktan sonra gönüllü olarak savaşa katılan bir başka İngiliz-İsrail gazisiydi. 

Menczer, The Daily Mail'e verdiği demeçte İsrail ordusunun bir gözetleme birimine katıldığını söyledi: "Kendimi ne kadar İngiliz hissediyorsam o kadar da İsrailli hissediyorum ve burası benim ülkem."

Bazı İngiliz gurbetçiler İsrail için savaşırken hayatlarını kaybetti. Eski bir JFS öğrencisi olan 20 yaşındaki Londralı Nathaniel Young, 7 Ekim'de Hamas tarafından öldürüldüğünde Gazze yakınlarındaki İsrail ordusunun 13. Taburunda görev yapıyordu. 

Benzer şekilde, Muharebe Mühendislik Kolordusu'nun 601. Taburu'ndan 19 yaşındaki çavuş Binyamin Needham da Aralık ayında Gazze'de öldürüldü. Needham 8 yaşındayken ailesiyle birlikte Londra'dan İsrail'e taşınmıştı.

Diğerleri de tartışmalara karıştı. Onbaşı Lian Harush, 2021 yılında 17 yaşındaki Attallah Mohammad Harb Rayan adlı Filistinli bir çocuğun saldırısına uğradığı iddia edildiğinde 22 yaşında yalnız bir askerdi. 

Harush, yasadışı olarak işgal edilen Batı Şeria'daki bir İsrail yerleşiminin yakınındaki bir kavşağı korurken Rayan'ın kendisine bıçakla yaklaştığını iddia ediyor.

Rayan daha sonra Harush'un komutanı tarafından vurularak öldürüldü ve ikili İsrail'in o zamanki cumhurbaşkanından övgü aldı.

Harush'un ailesi kızlarıyla "sonsuz gurur" duyduklarını söyledi ve onu "Siyonizm'den vazgeçmeyen" bir "rol model" olarak nitelendirdi.

Bir insan hakları grubu olan Defense for Children International, Rayan'ın ölüm koşullarıyla ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi: "İsrail güçleri uluslararası hukuk tarafından haklı görülmeyen durumlarda sıklıkla ölümcül güce başvurmaktadır."

İngiliz İsrail ordusu üyelerinin kendilerini sık sık ölümcül durumların içinde bulmalarına rağmen, gönüllü sıkıntısı çekmedikleri görülüyor.

Willesden Green'den Charlotte Feld-Davidovici, 2018 yılında İsrail'in ilk tank komutanlarından biri olarak kutlandı. JFS'nin eski bir öğrencisi olan Feld-Davidovici 18 yaşında İsrail'e taşındı.

Jewish Chronicle'da yayınlanan bir makalede, İsrail ordusunda iki yıl paraşütçü olarak görev yapan erkek kardeşi Greg'in de adı geçiyor.

Greg, büyükbabalarının "tutkulu Siyonizminin" İsrail ordusuna katılmaları için onlara ilham verdiğini söyledi:

"İsrail'i çok severdi... Elinden geldiğince İsrail'i her zaman ön planda tuttu ve bu değerleri kız kardeşimle bana da aktardı."

Meşru hak

İngiliz vatandaşlarının Gazze'nin kuşatılmasındaki rolünün büyüklüğü Birleşik Krallık hükümetini endişelendirmiyor gibi görünüyor. Aslında, bu hizmetlere fiilen yeşil ışık yakmış durumda. Hint-Pasifik'ten sorumlu devlet bakanı Muhafazakar Anne-Marie Trevelyan Parlamento'ya şunları söyledi:

"Birleşik Krallık, ek uyruklara sahip İngiliz vatandaşlarının, diğer uyruklarının ülkesinin meşru olarak tanınan silahlı kuvvetlerinde hizmet etme hakkını tanımaktadır. İsrail ordusunda tanınmış bir ordudur ve İngiliz vatandaşları hem İsrail Savunma Kuvvetlerine gönüllü olarak katılabilmekte hem de ulusal hizmet için uygun bulunmaktadır. İsrail'de, İsrail ordusunda görev yapmak için İsrailli olmak gerekmiyor."

Trevelyan, 2021 yılında İsrail'deki Birleşik Krallık Büyükelçiliği, ülkeyi ziyaret eden bir Kraliyet Donanması fırkateyninde İsrail ordusundan "İngiliz yalnız askerleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu" söyledi.

Ancak eski Muhafazakâr Parti Başkanı Barones Sayeeda Warsi, İngiliz vatandaşlarının İsrail ordusuna katılmaları halinde yargılanmaları çağrısında bulundu. Warsi, İngiliz Yahudilerinin İsrail ordusuna katılmasına izin verirken yabancı direnişçi olan Müslümanları suçlu ilan eden İngiltere'nin çifte standart uyguladığına inanıyor.

Middle East Eye'a verdiği demeçte ''Müslümanlar arasında Britanya kimliği konusu, genellikle diğer topluluklar dikkate alınmadan sıkça tartışılmaktadır. Diğer grupların birden fazla kimliğe sahip olabileceğini kabul etmekle birlikte, bu açığı kapatmanın zamanı gelmiştir. Eğer Britanya için dövüşmüyorsanız gerçekte hiçbir şey için dövüşmüyorsunuzdur.''



Makaleler

Güncel