'İsrail ile Hizbullah arasında savaş için geri sayım başladı'

img
'İsrail ile Hizbullah arasında savaş için geri sayım başladı' YDH

Jerusalem Post gazetesi, son birkaç hafta içinde Hizbullah ile savaşın 'kaçınılmaz' olduğunun ortaya çıktığını ve bunun 'an meselesi' olduğunu yazdı.




YDH - Jerusalem Post gazetesinde yer alan makalede, Hizbullah ile Siyonist rejim arasındaki gerilimin topyekun savaş aşamasına geçmesinin 'an meselesi' olduğu öne sürüldü.

Olası bir savaştan kaçınılması yönünde çağrı yapılan makalede, "Hizbullah, kuzey sınırına 5 binden fazla roket, tanksavar füzesi ve patlayıcı yüklü insansız hava aracı fırlatarak kuzeydeki 60 bin İsrailliyi evlerinden çıkmaya zorladı ve onları ne zaman evlerine dönecekleri belli olmayan, kendi ülkelerinde yerinden edilmiş insanlar haline getirdi," ifadelerine yer verildi.

Rejimin üst düzey yetkililerine göre Hizbullah ile olası bir savaş için geri sayımın başladığı belirtilen makalede, "İsrailli yetkililer aylardır Hizbullah'a geri çekilmesini, aksi takdirde bunu yapmak zorunda kalacaklarını söylüyor," denildi.

İsrail'in şimdi statükoyu değiştirmek isteyip istemediğine karar vermek zorunda olduğu bir pozisyona sokulduğuna işaret edilen makalede, "Yine de gerçek şu ki İsrail 7 Ekim saldırılarından bu yana buna hazırlanıyordu. İsrail, Gazze savaşının çok erken dönemlerinde Hizbullah'a karşı (1967'de Mısır'a karşı yaptığı gibi) önleyici bir saldırı başlatmanın eşiğine gelmişti," anımsatması yapıldı.

İsrail'de ve dışarıda pek çok insanın 'topyekun savaştan' endişeli olduğu kaydedilen makalede, "Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın saldırısından sadece birkaç gün sonra, 11 Ekim civarında hazırlıksız bir Hizbullah'a saldırmaya hazırdı, ancak saldırı savaş kabinesi toplantısında son anda iptal edildi. Eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot önleyici saldırıya karşı çıkarak böyle bir saldırının 'stratejik bir hata' olacağını ve muhtemelen bölgesel bir savaşı tetikleyeceğini söyledi," bilgisi paylaşıldı.

Makalede, İsraillilerin hiçbir şekilde Hizbullah ile savaş istemediklerine dikkat çekilerek, "Bunun sonuçları yıkıcı olacaktır. Uzmanlar Hizbullah'ın roket kapasitesinin çoğunun kısa menzilli olduğunu, bunun da tüm kuzey sınırının ve yıllardır kuzeyde yaşayan çiftçilerin evlerinin tamamen yok olacağı anlamına geldiğini belirtiyor," değerlendirmesi yapıldı.

Hayfa ve Tel Aviv gibi büyük kentlerin de Hizbullah'ın ateşiyle hedef alınıp vurulacağı ve en kalabalık bölgelerde yıkımın yaşanacağına vurgu yapılan makalede, "Hizbullah ile savaş, örgütün saldırılarından kaynaklanabilecek kaos ve yıkımdan kaçınmak için sığınaklarda kalmak zorunda kalacağımız ve potansiyel olarak dünyanın geri kalanıyla ilişkimizi keseceğimiz anlamına geliyor," yorumuna yer verildi.



Makaleler

Güncel