ABD Afrika’dan çıkmamak için direniyor

img
ABD Afrika’dan çıkmamak için direniyor YDH

Fransa ile birlikte Eylül ortasına kadar Nijer'den çıkmayı hedefleyen ABD, değişen jeopolitik dinamikler karşısında stratejik ayak izini korumada zorluklarla karşılaşıyor.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Nijer ve Çad gibi önemli Sahel ülkelerinden çekilme emirlerinin verildiği bir ortamda, ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown, ABD'nin Batı Afrika'da “güçlü ortaklıklar sürdürme kararlılığını” vurguladı.

Pazartesi günü Botswana'da Afrikalı savunma şefleriyle yapılacak toplantı öncesinde General Brown gazetecilere verdiği demeçte “bölgesel ortaklarla bağları güçlendirmeyi planladıklarını” ve daha önce Nijer'de konuşlandırılmış olan askeri güçlerin başka ülkelere kaydırılabileceğini söyledi.

Belirli ülkeler açıklanmasa da Reuters Benin, Fildişi Sahili ve Gana'nın gelecekteki ABD askeri varlığı için potansiyel ev sahipleri olarak tartışıldığını bildirdi.

Pentagon'un Nijer'den asker çekme kararı, ülkenin bu yılın başlarında Sahel bölgesinde uzun süredir devam eden “selefi örgütlere karşı etkisiz kontrgerilla faaliyetlerini” gerekçe göstererek ABD ile savunma işbirliğini sona erdirmesinin ardından geldi.

Nijer Başbakanı Ali Mahaman Lamine Zeine, ABD'nin ülkeyi yaptırımlarla tehdit ettiğini ve Nijerli yetkilileri İran ve Rusya ile diplomatik angajmanları konusunda uyardığını kaydetti.

Nisan ayında el-Meyadin'e bir açıklama yapan Nijerli diplomat Ali Tasi, Nijer'in ABD güçlerini topraklarından çıkarmaya kararlı olduğunu söylemişti.

Tasi, "Washington başlangıçta bir hava üssünün devamını müzakere etmek istedi, ancak Nijerya hükümeti bunu reddetti" demişti.

Nijer'in Rusya, Çin, İran ve egemenliğine saygı duyan her ülkeye açık olduğunu vurgulayan Tasi, ülkesinin Moskova ile ilişkilerini güçlendirdiğini de dile getirmişti.

Eylül ayı ortasında Fransa ile birlikte Nijer'den çıkmayı hedefleyen ABD, değişen jeopolitik dinamiklerin ortasında stratejik ayak izini korumakta zorluklarla karşılaşıyor.

Eski Devlet Başkanı Muhammed Bazum'un görevden alınması da dahil olmak üzere Nijer'de son dönemde yaşanan liderlik değişiklikleri, ulusal egemenlikle uyumlu güvenlik ortaklıklarına artan bir odaklanma ile yabancı askeri varlığın yeniden değerlendirilmesine yol açtı.

Sahel'de süregelen "güvenlik tehditlerine" değinen ABD’nin Afrika Komutanlığı Komutanı General Michael Langley de ABD'nin Afrika ülkelerinin güvenlik hedeflerine ulaşmalarında "kolaylaştırıcı" rolünü vurguladı.

AFRICOM ve Botsvana'nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen Afrika Savunma Liderleri Konferansı'ndaki tartışmaların “bölgesel istikrarsızlık” ve “aşırılık yanlısı faaliyetlere” yönelik ortak stratejiler üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.