Mısır ve Emirlikler, göreve hazır

img
Mısır ve Emirlikler, göreve hazır YDH

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgeye yaptığı son ziyarette mevkidaşlarına Mısır ve BAE'nin savaş sonrası Gazze'de kurulacak olan askeri güce katılmaya hazır olduğunu bildirdi.




YDH - Konuyla ilgili bilgi sahibi üç yetkilinin Times of Israel gazetesine verdiği bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yaptığı son ziyarette mevkidaşlarına Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) savaş sonrası Gazze güvenlik gücüne katılmaya hazır olduğunu açıkladı.

ABD, esir takası ve ateşkes sağlanamasa da Gazze'deki savaş sonrası planlarını geliştirirken Arap rejimlerini de yanına çekmeye çalışıyor.

Gazeteye konuşan bir Arap, bir Amerikalı yetkili ve konuya aşina üçüncü bir kaynağa göre Blinken iki hafta önce Katar, Mısır, İsrail ve Ürdün'e yaptığı ziyaretlerde muhataplarına ABD'nin bu konuda ilerleme kaydettiğini ve yerel Filistinli subaylarla birlikte çalışacak bir gücün oluşturulması için Kahire ve Abu Dabi'den destek aldığını bildirdi.

Ancak yetkililer, Mısır ve BAE'nin katılımları için, girişimin gelecekteki bir Filistin devletine giden yolun oluşturulmasına bağlı olması talebi de dahil bir dizi şart öne sürdüklerini belirtti.

Konu hakkında bilgi sahibi üçüncü bir kaynak ise Mısır'ın aynı zamanda Siyonist rejim güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini de talep ettiğini söyledi.

Bu şart, Netanyahu'nun savaştan sonra Gazze Şeridi'nde genel kontrolünü sürdürme taahhüdünün aleyhine.

Bu arada bir Arap yetkili, BAE'nin kurulacak askeri güce ABD'nin de dahil olmadığını talep ettiği bilgisini verdi.

Blinken'in muhataplarına ABD'nin güvenlik gücünün kurulmasına ve eğitilmesine yardımcı olacağını ve geçici bir yetkiye sahip olmasını sağlayacağını, böylece sonunda tamamen Filistinli bir organla değiştirilebileceğini söylediğini belirten üçüncü kaynak, amacın Filistin Yönetimi'nin sonunda Gazze'yi devralması olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak kaynağa göre Blinken, Washington yönetiminin kendi askerleriyle katkıda bulunmayacağını açıkladı.

12 Haziran'da Doha'da düzenlenen basın toplantısında Blinken, ABD ve ortaklarının Gazze'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin planlarını yakında açıklayacaklarını dile getirmişti.

Bakan, "Önümüzdeki haftalarda, yönetim, güvenlik ve yeniden inşanın nasıl yönetileceğine dair somut fikirler içeren, savaş sonrasının temel unsurlarına ilişkin önerilerimizi ortaya koyacağız," demişti.

Gazeteye konuşan yetkililer, ABD'nin bu konuların her birine ilişkin üç kavram notu üzerinde çalıştığını ve Washington'un Suudi Arabistan'ın yeniden inşa çabalarına öncülük etmesini umduğunu ifade etti.

Yetkililer, yönetim konusunda Blinken'in muhataplarına Gazze'de bölge ülkeleriyle yakın işbirliği içinde çalışacak bir geçiş hükümeti kurulmasının hedeflendiğini söylediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, gazeteye yaptığı açıklamada, "Filistin Yönetimi, kilit ortaklar ve İsraillilerle Gazze'nin ertesi gün planlaması konusunda, yönetim, güvenlik ve yeniden inşayı da kapsayacak şekilde görüşmelere devam ediyoruz," dedi.

Sözcü, "Gazze'ye yönelik ertesi gün planı, çatışmanın kalıcı bir şekilde sona erdirilmesinin yanı sıra savaşın sona erdirilmesini adil ve kalıcı bir barışa dönüştürmek ve bu barışı daha entegre, daha istikrarlı ve daha müreffeh bir bölge inşa etmek için bir temel olarak kullanmak açısından kilit önem taşıyacaktır," diye ekledi.



Makaleler

Güncel