Soykırımın kapıkulları liberal siyonistlere bir eleştiri

img
Soykırımın kapıkulları liberal siyonistlere bir eleştiri YDH

Yoav Litvin, Counter Punch'taki yazısında medya ve akademinin İsrail'in zulmünü gizleme ve propagandasını desteklemedeki rolüne değindi.




YDH- Bağımsız çevrimiçi dergi Counter Punch'ta ''Liberal Zionism: Gatekeeping Criticism of Genocide'' başlıklı makalenin yazarı davranışsal nörobilim doktoru Yoav Litvin, İsrail rejiminin ajanları olarak hareket eden liberal Siyonistleri boykot etmenin ve yaptırım uygulamanın önemini vurguluyor.

İsrail'in devam eden soykırımı, Siyonist projenin gerisine doğru bir eğrinin uzantısıdır. Ünlü tarihçi Profesör Ilan Pappe'nin sözleriyle ifade etmek gerekirse: ''Siyonizmin çöküşüyle sonuçlanması muhtemel bir tarihsel sürece ya da daha doğru bir ifadeyle, bu sürecin başlangıcına tanıklık ediyoruz.''

Ancak Siyonizm'in kalıcı yerleşim arzuları sadece "nefsi müdafaa" kisvesine bürünmüş soykırımcı saldırganlık eylemleri ve ardından destekçileri için abartılı ödüller olarak toprak gaspı yoluyla değil, aynı zamanda propagandada hayati bir rol oynayan "liberal" fraksiyonu yoluyla da gelişmiştir. Bu hizip kendisini yardımsever ve insancıl olarak sunuyor hakikatte ise Amerikan emperyalizminin güdümündeler.

İsrail'in hedeflerine ulaşamaması ve acımasız saldırganlığının küresel çapta kınanması karşısında liberal Siyonist savunucular, Siyonizm'in soykırım eylemlerini sterilize etme çabalarını artırıyor. Siyonizm'in soykırımını aklarken de liberal Siyonist cepheyi revize ediyor, projenin çöküşünü engellemek için uğraşıyor, periyodik "çim biçme" ile işgal yönetimine geri dönülmesini sağlamaya çalışıyorlar. 

Liberal Siyonizm nedir?

Siyonizmin liberal kanadı, hareketin gerici, yerleşimci-sömürgeci ve beyaz üstünlükçü özünü sterilize ve revize eder. Apartheid ve soykırım yoluyla yayılmacılığa yönelik gerçek strateji ve güdüsünü maskelemek Siyonizmin liberal kanadının işidir. 

Siyonist liberaller, aldatıcı bir şekilde insan haklarıyla uyumlu, demokratik ve ilerici değerler ile barış ve adalet arzusu içeren sağdan sola bir Siyonist siyasi spektrumu servis eder. İsrailli müteahhitler ve buldozerleri, ABD'de sinagoglardaki Siyonist arazi satışlarında pazarlanan Filistin topraklarını sömürgeleştirmeye devam ederken, bu cephe de beyhude müzakerelerden oluşan bir "barış sürecini" kutsar durur.

Siyonizmin liberal propaganda aygıtı, İsrail ve Filistin anlatılarını paralel gerçekler olarak sunup her iki halkı da ikiyüzlü bir şekilde uzun müzakereler ve tavizler gerektiren meşru talepleri olan mağdurlar olarak resmediyor. Bu revizyonist anlatı, küresel ABD hegemonyası tarafından desteklenen İsrailli yerleşimci sömürgeci saldırganların eylemleriyle, yerli Filistinli hedeflerini eşitlemektedir.

Medya ve akademi

Liberal Siyonist medya, STK'lar, akademi ve çeşitli kuruluşlar, 7 Ekim'de yaşananları ve ardından İsrail'in vahşet propagandası yaymak ve Hannibal Direktifini uygulamak gibi alçakça eylemlerini örtmekle meşgul.

Siyonist soykırım, liberallere göre Siyonizm'in "aşırı" bir versiyonu. Liberaller, sömürgeciliği ve işgali, tasfiyeci ajandanın temel bir unsuru olarak kabul etmeyip bir istisna olarak değerlendiriyorlar. Onlara göre tek bir suçlu var, o da Başbakan Netanyahu ve koalisyonu. Üstelik, Netanyahu giderse Siyonizm daha kabul edilebilir bir hale gelir sanıyorlar.

İsrail'in "demokratik" yasaları uyarınca askeri gözetim ve sansüre tabi olan, İsrail'in en uzun soluklu gazetesi ve liberal Siyonizmin kalesi Haaretz, Siyonizm ve Yahudiliği birbirine karıştıran İslamofobik söylemlerin yanı sıra, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin hedef alınması ve yağmalama gibi savaş suçlarını aklama girişimleri de dahil olmak üzere, vahşet propagandası yapmış, siyasi ve askeri gündemler için stenografi hizmeti vermiştir.

Haaretz ve yayın kurulu "sol" ve "liberal" gündemleri savunduklarını iddia etseler de aslında ayrıcalıklı sınıf (Siyonistler) için sivil özgürlükleri desteklemekte ve yetmiş yılı aşkın bir süredir yerli Filistinlileri terörize eden Siyonizm'in beyaz üstünlükçü doğasını ele almayı reddetmektedirler.

Gerçekten de, birkaç düzenli köşe yazarı dışında, Siyonizm karşıtı yazarların burada yayınlanma şansı yoktur. Benzer şekilde İsrail, "İsrail Devleti'nin Yahudi ve demokratik bir devlet olarak varlığını" reddeden partilerin seçimlere katılmasını yasaklayarak kabul edilebilir tartışmanın sınırlarını açıkça çiziyor.

İsrail akademisi de İsrail'in gerici Siyonist gündemine hizmet etmiştir. Yakın zamanda yayınlanan Towers of Ivory and Steel (Verso, 2024) adlı kitabında Maya Wind, İsrail akademisi ve üniversitelerinin İsrail toplumunun tipik apartheid'ını ve Siyonist yerleşimci sömürgeciliğinin ve Filistin halkına yönelik süregelen baskının araçları olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu amaçla, İsrailli üniversiteler ve hukuk akademisyenleri sık sık İsrail ordusuyla işbirliği yaparak Siyonist zulmü ve Filistinlilerin toplu cezalandırılmasını meşrulaştırırken, ihraç edilmek üzere polis ve askeri metodolojiler ve silahlar geliştirmekte ve pazarlamaktadır.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Yair Golan ve Shin Bet eski Şefi Ami Ayalon gibi politikacılar ve Yuval Noah Harari gibi akademisyenler de dahil olmak üzere tanınmış liberal Siyonistlerin hepsi, diğer liberal Siyonist safsataların yanı sıra "çatışmanın" "her iki tarafının" da suçlu olduğu iddialarını kusarak Siyonist tabakaya yükseltildiler. 

Yeni siyasi hareket Standing Together, liberal Siyonist çerçeveyi normalleştirme çabalarının bir örneğidir. Siyonizm'in Yahudilikle birleştirilmesini sürekli olarak güçlendiren Standing Together, son zamanlarda homofobik grafiklerle "her iki taraftaki aşırılık yanlılarını" suçluyor.

Filistinlilerin öncülüğündeki Boykot, El Koyma ve Yaptırımlar tarafından da ifade edildiği gibi: "İsrail'i hoşgörülü, çeşitli ve normal bir devlet olarak göstermeye çalışan ve sorun olarak baskı yerine "nefrete" odaklanan bu örgüt, entelektüel açıdan dürüst değil ve düpedüz suç ortağıdır. Şu anda İsrail'in uluslararası propaganda stratejisinde kilit bir rol oynamaktadır."

Yaşamımız boyunca

Demokrasilerde halk protestoları, seçilmiş temsilciler üzerinde siyasi baskı oluşturarak politikalarda önemli değişiklikler yaratmayı amaçlar. Protesto, genellikle protesto edenlerin protestonun hedefini oylayarak iktidardan düşürebilecek güce sahip olmaları halinde etkili olur.

Yakın zamanda, 2015 yılından bu yana New York'ta Filistinlilerin öncülüğünde faaliyet gösteren bir toplum kuruluşu olan Yaşamımız boyunca (Within Our Lifetime, WOL) liberal Siyonistlerin, ilericilerin ve Demokrat Parti yanlılarının güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

İlerici Kongre üyeleri Bowman, Ocasio-Cortez ve Sanders'ın Biden yönetimini desteklemeye devam ettikleri bir mitingde protesto gösterisi düzenleyerek "Filistin yanlısı" siyasetçilerden Biden'ı desteklemekten vazgeçmelerini; Siyonizm karşıtlığının antisemitizm olmadığını ilan etmelerini ve Filistinlilerin direnme hakkını savunmalarını talep ettiler. 

WOL'ün protestosunun ardından WOL organizatörlerinden Nerdeen Kiswani şunları söyledi: "Eylemimiz Demokrat Parti içindeki ikiyüzlülükle yüzleşme ve soykırıma karşı mücadele edenlerin şeytanlaştırılmasının normalleştirilmesine izin vermeme amacına ulaşmıştır."

Haaretz, WOL'un protestosunu tipik liberal Siyonist söylemlerle eleştirerek, sadece Filistinlilerin uluslararası hukuk tarafından belirlenen işgale karşı her türlü meşru müdafaa hakkını yineledikleri için onları "sertlik yanlısı bir grup" olarak karaladı ve seçilmiş temsilcilerinden haklı olarak hesap sorulmasını talep ettikleri için gruba yönelik eleştirileri yineledi.

Haaretz'in kapıkulluğu, İsrail hükümetinin Gazze'deki soykırımla ilgili ABD söylemini şekillendirmeye yönelik geniş çaplı çabalarını gösteren son bulgularla uyumludur.

Liberal Siyonistler, insani ve sol değerlerle uyumlu olarak tasvir edilmelerinin aksine, Siyonist projeyi sterilize etmekte, meşrulaştırmakta, sürdürmekte ve bekçiliğini yapmaktadırlar. Liberal Siyonist alan içindeki medya, akademi ve siyasi figürler Siyonist gündemlerin ilerletilmesinde ve muhalefetin susturulmasında suç ortağıdır.

Devam eden saldırganlığı ve Filistin halkına yönelik soykırımı etkin bir şekilde durdurmak ve İsrail'in Akademik ve Kültürel Boykotu için Filistin Kampanyası (PACBI) doğrultusunda, İsrail rejiminin ajanları olarak hareket eden ve Siyonizmin gerici savunucuları olan liberal Siyonistleri tanımak ve boykot, elden çıkarma ve yaptırımlarını savunmak çok önemlidir.

Çeviri: YDH