İsrail bir yıl içinde Batı Şeria roketlerinin hedefi olabilecek

img
İsrail bir yıl içinde Batı Şeria roketlerinin hedefi olabilecek YDH

Ramallah tarafından toplanan istihbarat, İran'ın Batı Şeria'ya patlayıcı, fon ve stratejik uzmanlık bilgisi kaçırma girişimlerinde yardım etmeye devam ettiğini gösteriyor




YDH-  Filistin Yönetimi güvenlik yetkilileri Perşembe günü İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan News'e bir açıklama yaptı. 

İsrail basınında yer alan haberlere göre üst düzey yetkililer, Batı Şeria'daki Filistinli direniş gruplarının bir yıl içinde İsrail'e roket fırlatabileceğini söyledi. 

Üst düzey yetkililere dayandırılan haberlerde, Ürdün'den yapılan kaçakçılığın mevcut hızıyla devam etmesi halinde İsrail, Batı Şeria'dan atılan roketlerin hedefi olabilecek. 

İsrailli Kan yayın kuruluşuna konuşan yetkililer, Batı Şeria'daki Filistinli gruplar tarafından geliştirilmesi beklenen bu roketlerin, son yıllarda Gazze'den ateşlenen daha gelişmiş mermilere benzer nitelikte olacağını belirtti. 

Hem Hamas hem de Filistin İslami Cihad direniş gruplarının kaçakçılık operasyonuna dahil olduğuna inanıldığını belirten Kan, patlayıcıların, paranın ve bomba yapımına ilişkin bilgilerin İran'ın yönlendirmesiyle Lübnan'dan Ürdün üzerinden Batı Şeria'ya aktarıldığını söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde füzeler ve insansız hava araçları konusunda uzman bir araştırmacı olan Fabian Hinz, 2023 yılının ortalarında The Times of Israel'e verdiği demeçte, Batı Şeria roketlerinin 2001 yılında Gazze Şeridi'nden İsrail'e fırlatılan roket ve füzelerin ilk versiyonlarıyla  karşılaştırılamayacağını söyledi.

Kan Arap işleri muhabiri Elior Levy'ye göre Filistinli direniş gruplarının ellerindeki roketler geçtiğimiz yıl Afula ve Bat Hefer'e atılan mermilerden daha gelişmiş olacak ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nden attıklarına benzer yeteneklere sahip olacak.

El-Meyadin'e göre, Filistin İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları sözcüsü Ebu Hamza, Perşembe günü Telegram kanalı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Tugayların Batı Şeria'nın Cenin kentindeki büyük bir operasyondan sorumlu olduğunu duyurdu. 

Ebu Hamza, Kudüs Tugayları - Cenin Tugayı'nın şehri sekiz saatten fazla bir süre boyunca işgal eden İsrail işgal güçleriyle çatıştığını açıkladı. 

İşgalci güçlere karşı savunma bağlamında tugay en az altı el yapımı patlayıcı (EYP) patlattı ve pusuların kurulduğu olay yerine gelen işgal güçleri ve askeri kurtarma ekipleriyle doğrudan karşı karşıya geldi. 

İsrailli yetkililere göre tugay, Cenin'in kuzeyindeki Sahel Marj Bin Amer bölgesinde iki İsrail askeri aracına iki EYP patlatmış, operasyonlarda bir İsrailli subay ölmüş ve 16 kişi de yaralanmıştı. 

Cenin Tugayı ve işgal altındaki Batı Şeria'daki diğer Direniş gruplarının neredeyse her gün şehir ve kasabalarına yönelik saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını ve işgal güçlerinin ağır saldırılarına maruz kaldıklarını belirtmek gerekir.

Tugayın birçok lider ve savaşçısının kısa süre içinde işgal ordusu tarafından öldürülmesine rağmen, Kudüs Tugayları'nın Cenin oluşumu yine de İsrail ordusuna 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'daki en ağır kayıplarından birini vermenin bir yolunu bulmayı başardı. 

Bu bağlamda Ebu Hamza şöyle söyledi:

 "Çatışmanın tüm alanlarında ve eksenlerinde eşzamanlı ve tırmanan eylemler ışığında, Tugaylar "kararlılığını teyit etti ve cihatta, ezilen Filistin halkımızın hedeflerine ulaşmak için meşru hakkımızı ve adil Direnişini savunma mücadelesinde ilerledi.''

Filistin İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları sözcüsü, Direniş savaşçılarının İsrail işgali sona erene ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yenilgiye uğratılana kadar savaşmaya devam edeceğine söz verdi.
 



Makaleler

Güncel