Hamas: İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü açlık politikasından ABD sorumlu

img
Hamas: İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü açlık politikasından ABD sorumlu YDH

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Üsame Hamdan, Biden yönetiminin hareketi ateşkes anlaşmasını engellemekle suçlayarak "hala küstah tutumunda ısrar ettiğini" söyledi.




YDH- El-Meyadin kanalının aktardığına göre, Hamas'ın üst düzey yetkilisi Üsame Hamdan Cumartesi günü bir açıklama yaptı. 

Gazze'deki durumun trajik bir hal aldığını vurgulayan yetkili, gıda kıtlığı nedeniyle can kayıplarının yakın olduğu ve bunun da Gazze Şeridi'ni kıtlığa sürüklediği uyarısında bulundu.

Hamdan, İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürdüğü savaşla ilgili gelişmelere de değindi.

BM tahminlerine göre Gazze nüfusunun %70'inin kıtlık riski altında olduğunu belirtti.

Hamas yetkilisi, İsrail'in geçişleri engelleyerek uyguladığı kuşatma politikasının Gazze'deki kıtlık krizini daha da kötüleştiren bir nakit krizine yol açtığını söyledi.

Hamdan, İsrail işgal güçlerinin sistematik olarak yolları, su şebekelerini ve kanalizasyon sistemlerini tahrip ettiğini ve Gazze halkının içme suyuna erişimini engellediğini vurguladı.

Filistinli yetkili, İsrail hükümetinin insani yardım kuruluşlarından gelen bildirimleri görmezden geldiğine ve bunun da yardım çalışmalarını son derece tehlikeli hale getirdiğine dikkat çekti.

Hamas yetkilisi, İsrail işgalinin aldığı önlemlerin "Nazi gözaltı ve imha kamplarının gelişmiş bir biçimine, hatta daha kötüsüne" benzediğini vurguladı.

Hamdan, "İsrail'in" Gazze'deki aç bırakma politikasını, masum sivilleri hedef alan acımasız savaş yöntemlerinden biri olarak değerlendirdi.

Yaşananları soykırımla eşdeğer tuttu ve "İsrail'in" elektrik ve suyu kesme politikalarının Gazze'deki Filistin halkına karşı soykırım eylemleri oluşturduğunu ekledi.

Dünya liderlerinin Gazze halkının açlıktan ölmesini engelleyememesini utanç verici ve yüz kızartıcı olarak niteleyen Hamas yetkilisi, İsrail Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir'in övündüğü bu politika nedeniyle Filistinli tutukluların kilo kaybettiğine dair görüntülerin tüm dünya tarafından görüldüğünü de sözlerine ekledi. 

Washington aç bırakma politikasını destekliyor

İsrail'in Gazze halkını aç bırakma politikasının desteklenmesinde Amerika'nın rolüne de değinen Hamdan, Filistin halkına karşı soykırımını sürdüren "İsrail "i destekleyerek Biden yönetiminin bu politikanın devam etmesinde sorumluluk taşıdığının altını çizdi.

Yetkili, ABD tarafından Gazze'de inşa edilen yüzer iskelenin kötü propagandadan başka bir şey olmadığını ve yardımların ulaştırılmasına yardımcı olmadığını vurgulayarak, kurulduğu günden bu yana yardımların azaldığına dikkat çekti.

Hamdan, uluslararası toplumu soykırımı durdurma sorumluluğunu üstlenmeye çağırarak, İsrail işgal güçlerinin çekilmesinin ardından geçişlerin açılması ve yardımların Refah sınır kapısından girmesi çağrısında bulundu.

Hamdan ayrıca dünya çapında, Arap ve İslam dünyasında Filistin'i destekleyen hayır kurumlarına şükranlarını sundu.

'İsrail' her türlü anlaşmayı engelliyor

Hamdan, Amerika'nın ateşkes ve esir takası anlaşması teklifleriyle ilgili olarak, İsrail işgalinin Gazze'de ateşkes taahhüdünden kaçmaya devam ettiğini söyledi.

Hamdan, "Biden yönetiminin, İsrail'den olumlu bir tavır gelmemesine rağmen, Hamas'ı anlaşmayı engellemekle suçlayan küstah tutumunda ısrar ettiğini" belirtti.

Filistinli yetkili, Hamas'ın "ateşkes, işgalin geri çekilmesi ve adil bir takas anlaşması sağlayan herhangi bir anlaşmaya olumlu bir şekilde katılmaya hazır olduğunu" teyit etti.

Hamdan "açlık savaşının Gazze'deki Filistin halkının iradesini kıramayacağını" açıkça ifade etti.

Üst düzey Hamas yetkilisi "Direnişimizi ve cihadımızı sürdüreceğiz ve düşmanı yeneceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

El-Meyadin, işgalci İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçen hafta Gazze'deki savaşın sona ermesini öngören herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylemesini ve sadece Filistin Direnişi'nin elindeki esirlerin geri dönüşünü kolaylaştıracak "kısmi" bir anlaşmaya açık olduğunu belirtmesinin dikkat çekici olduğunu vurgulayarak haberini sonlandırdı. 

 

 

 



Makaleler

Güncel