ABD'den esir takası için yeni hamle

img
ABD'den esir takası için yeni hamle YDH

ABD, son günlerde Gazze'de esir takası anlaşması ve ateşkes anlaşmasının bazı bölümleri için yeni bir dil sunarak aradaki 'uçurumları kapatmaya' çalışıyor.




YDH - Konuyla doğrudan ilgili üç kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi son günlerde İsrail ve Filistin direnişi arasındaki esir takası ve ateşkes anlaşmasının bazı bölümlerine yönelik yeni bir dil sunarak aradaki 'uçurumları kapatmaya' ve anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Anlaşmaya yönelik müzakereler, bu ayın başlarında suya düşmüştü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin direnişinin cevabında önceki tutumlarının ötesine geçen 'çok sayıda değişiklik' sunduğunu iddia etti.

Biden yönetiminin yeni hamlesi, İsrail'in savaş kabinesi tarafından onaylanan ve Başkan Biden tarafından geçen ay bir konuşmada sunulan yol haritasını baz alıyor.

Biden yönetimi halen direnişin elinde kalan 120 esirin serbest bırakılmasını ve yerel sağlık yetkililerine göre 37 bin 700'den fazla Filistinlinin İsrail tarafından öldürüldüğü Gazze'de 'sürdürülebilir sükûneti' sağlayacak üç aşamalı bir anlaşmada ısrarcı.

Bu hafta başında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu önerisini geri çekti ve Kanal 14'e verdiği demeçte direniş ile 'kısmi bir anlaşma' ile ilgilendiğini bildirmişti.

Bir gün sonra ABD, Katar ve esirlerin ailelerinden gelen baskılar üzerine Netanyahu yorumlarını düzeltti ve öneriyi yeniden gündeme getirdi.

Üç kaynak, ABD'nin Katarlı ve Mısırlı arabulucularla birlikte gösterdiği çabanın önerideki 8. Maddeye odaklandığını vurguladı.

Anlaşmanın bu kısmı, Gazze'de 'sürdürülebilir sükûnete' ulaşılmasını içeren ikinci aşamanın koşullarını tam olarak belirlemek üzere anlaşmanın ilk aşamasının uygulanması sırasında İsrail ile Hamas arasında başlaması gereken müzakerelerle ilgili.

Kaynaklar, direnişin bu müzakerelerin sadece Gazze'de tutulan her canlı İsrail askeri ya da erkek esir karşılığında İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinli mahkûmların sayısı ve kimliğine odaklanmasını istediğini kaydetti.

İsrail ise bu müzakerelerde direnişin silahsızlandırılması seçeneğini açık tutma niyetinde.

Kaynaklar, ABD'li yetkililerin İsrail ile direniş arasındaki 'uçurumu kapatmak' için 8. Madde için yeni bir dil hazırladığını ve Katar ile Mısır'ı Hamas'a yeni öneriyi kabul etmesi için baskı yapmaya zorladığını dile getirdi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Axios'a yaptığı açıklamada "ABD bir anlaşmaya varılmasını sağlayacak bir formül bulmak için çok çalışıyor," dedi.

Bir başka kaynak ise direnişin ABD tarafından sunulan yeni dili kabul etmesi halinde 'anlaşmaya varılabileceğini' ifade etti.



Makaleler

Güncel