12 ülkeden vatandaşlarına uyarı

img
12 ülkeden vatandaşlarına uyarı YDH

7 ülke vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları ve ülkeyi tahliye etmeleri çağrısında bulunurken, diğer 5 ülke de vatandaşlarından belirli bölgelerden uzak durmalarını ve dikkatli hareket etmelerini istiyor.




YDH- El-Meyadin'e göre İsrail ile Lübnan arasında geniş çaplı bir savaş çıkmasından endişe eden yedi ülke var. 

Bu yedi ülke vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmeye çağırırken, diğer beş ülke de vatandaşlarını şu anda Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Halihazırda Lübnan'da bulunan Suudi vatandaşlarından Cumartesi günü Beyrut'taki Suudi Büyükelçiliği tarafından "Lübnan topraklarını derhal terk etmeleri" istendi.

Suudi vatandaşlarına "herhangi bir acil durumda büyükelçilikle irtibatta kalmaları" hatırlatıldı.

Avustralya, vatandaşlarına bölgeye seyahat etmemelerini "şiddetle tavsiye etti" ve Lübnan'da bulunan vatandaşlarını ticari uçaklar hala faaliyetteyken derhal ayrılmaya teşvik etti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemelerini ve mevcut ticari havayolları aracılığıyla tahliye edilmelerini tavsiye etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı "İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda durumun çok gergin olduğunu" vurgulayarak Lübnan'da yaşayan vatandaşlarına evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

Kanada hükümeti de Lübnan'da yaşayan vatandaşlarından evlerine dönmelerini istedi.

 Dışişleri Bakanı Melanie Joly tarafından yapılan açıklamada "Kanadalıların yurtiçinde ve yurtdışında emniyet ve güvenliği Kanada'nın en önemli önceliğidir" denildi. 

Kuzey Makedonya da aynı şekilde vatandaşlarından mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmelerini isterken, Kuveyt de vatandaşlarından "bölgede meydana gelen güvenlik durumu göz önünde bulundurularak" ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

'Dikkatli hareket edin'

Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği Lübnan'da ikamet eden Amerikan vatandaşlarından Lübnan-Filistin sınırına yakın bölgeleri ziyaret etmemelerini istedi. 

İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi de vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunarak, "FCDO, İsrail ile İşgal Altındaki Filistin Toprakları arasındaki çatışmayla ilgili riskler nedeniyle Lübnan'a seyahat edilmemesini tavsiye etmektedir" açıklamasını yaptı. 

Öte yandan Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi Alexander Rudakov Ruslara durumu beklemeleri çağrısında bulundu ve "ciddi panik için hiçbir neden olmadığını" vurgularken diplomatik misyonun normal bir şekilde çalıştığını ve personeli için gerekli güvenlik önlemlerini uyguladığını belirtti.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı da Lübnan'daki vatandaşlarından dikkatli davranmalarını ve bölgedeki belirli bölgelerden uzak durmalarını istedi. 

Ürdün Cuma günü vatandaşlarını Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

Filistin sınırında "İsrail" ile Lübnan Direnişi arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde Lübnan'da bulunan büyükelçilikler tarafından yapılan uyarılara bir yenisi daha eklendi. 

Son haftalarda Lübnan ile "İsrail" arasındaki gerilim tırmanmış, İsrailliler Lübnan topraklarına yönelik saldırılarını daha da arttırmış ve ülkeyi "Taş Devri'ne geri döndürmekle" tehdit etmişti.

Sonuç olarak, dünya medyası geniş çaplı bir savaş olasılığı üzerinde spekülasyon yapıyor.

Biden Yönetimi "İsrail "e Lübnan'la savaşa girmemesi yönünde güçlü bir çağrıda bulundu zira böyle bir savaş her iki taraf için de felaket olur ve özellikle de ABD'nin müdahalesi söz konusu olursa bölgesel bir savaşın fitilini ateşleyebilir.

Ayrıca, ABD'nin "İsrail "e verdiği destek Biden'ın başkanlık kampanyasını büyük ölçüde etkileyecek, Arap Amerikalıların ve ilericilerin oylarını azaltacaktır. 



Makaleler

Güncel