Canbolat’ın iddiasına tepkiler

img
Canbolat’ın iddiasına tepkiler YDH

SAAF-Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ın Hizbullah’la ilgili iddiası sert tepkilere




SAAF-Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ın Hizbullah’la ilgili iddiası sert tepkilere neden oldu.

 

Refik Hariri cinayetinde ve Lübnan’da daha sonra işlenen cinayetlerde Hizbullah’ın parmağının olduğunu söyleyen Dürzi lider Velid Canbolat’a yönelik tepkiler büyüyor.

 

Lübnan’ın eski Enformasyon Bakanı Mişel Semahe, Canbolat’ın son Lübnan saldırısında İsrail’i mağlup eden Hizbullah’a saldırarak ABD ve İsrail’in bölgede kurmaya çalıştığı hakimiyet planına hizmet ettiğini söyledi.

 

Hizbullah’la Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketinin ittifak kurmasının ve diğer siyasi grupların da buna katılmasının Lübnan’daki ulusal birliğin en büyük göstergesi olduğunu söyleyen Semahe, Canbolat’ı etnik ve mezhebi kesimler arasında fitne çıkarmakla suçladı.

 

“İsrail’in saldırısı sırasında Lübnan’ın koruyucusu olan Hizbullah’ı yok edemeyecekleri ABD ve İsrail tarafından anlaşılmıştır” diyen Mişel Semahe, Velid Canbolat’la el-Mustakbel Pertisi Lideri Sad Hariri’yi hariri grubuna bağlı el-Mustakbel televizyonu aracılığıyla fitne çıkararak ABD ve İsrail planına hizmet etmekle suçladı.

 

Hizbullah’ın enformasyon sorumlusu Hüseyin Rehal ise Canbolat’ın, iddialarının ancak düşmana hizmet ettiğini belirterek Hizbullah’ın ülkede barış ve güvenlik istediğini bu tutumunu da gerek İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırı sırasında ve gerekse daha sonra en iyi şekilde sürdürdüğünü söyledi.

 

Canbolat’ın iddialarını ülkeye ve millete ihanet olarak niteleyen Hizbullah yetkilisi, düşmanların  kullanım tarihi geçmiş bu gibi şahsiyetleri Lübnan’da huzursuzluk çıkarmak için kullanmalarının da üzüntü verici olduğunu söyledi.

 

Hizbullah’ın parlamentodaki grup başkanı Hüseyin Hac Hasan ise Canbolat’ın iddiasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Düşmanla işbirliği yapan bazı siyasiler şimdi tutup Lübnan’ı savunan bir hareketin konumunu sarsmaya çalışıyorlar; ama bunu başaramazlar zira Hizbullah gücünü halktan almaktadır. Onlar gibi dışarıdan almamıştır. Eğer Canbolat iddiasında samimi ise buyursun delillerle ortaya koysun” ifadesini kullandı.

 

Hizbullah yetkilisi, Direniş Hareket’lerinin geçmişinin ve bu zamana kadar geldiği merhalelerin Lübnan’da  düşmanlara ve iç savaşa karşı verdiği mücadele ile tanındığını hatırlatarak “ama ömrü Lübnan’da iç savaş, terör ve düşmanlarla işbirliği yapmakla geçmiş Canbolat gibilerin durumu da Lübnan halkı tarafından bilinmektedir. Halkımız bizi ve hainleri çok iyi biliyor” dedi.