Gallant, Genelkurmay Başkanı'nın istifasını istemiyor

img
Gallant, Genelkurmay Başkanı'nın istifasını istemiyor YDH

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye desteğinin devam ettiğini bildirdi.




YDH - Siyonist rejimde Başbakan Netanyahu ile ordu arasındaki gerilim sürerken Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Herzi Halevi'yi görevden alacağı yönündeki iddiaları yalanladı.

Halevi'ye desteğinin devam ettiğini eden Gallant, kuzey yerleşimlerinde Hizbullah'ın operasyonları devam ederken Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma gibi bir niyeti olmadığını belirtti.

Israel Hayom gazetesinin içeriğine eriştiği, kapalı kapılar ardında yapılan son görüşmelerde Gallant'ın, "Genelkurmay başkanına güveniyorum ve ona itimat ediyorum. Kuzeyde açık bir cephe varken onu değiştirmeyi düşünmüyorum," dediği aktarıldı.

Gazete, "Gallant'ın bu açıklamaları önemli ve Lübnan'da uzun süreli bir harekâtın gelişmesi halinde Halevi'nin orduyu daha aylarca hatta daha uzun süre yönetmeye devam etmesiyle sonuçlanabilir. Bunun yanı sıra Başbakan Netanyahu, Gallant ve siyasi kademenin geri kalanı 7 Ekim'deki başarısızlıktaki sorumlulukları nedeniyle istifa seçeneğini düşünmüyor bile," değerlendirmesini yaptı.

Basında yer alan haberlere göre Halevi, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonuna soruşturmalarının tamamlanmasını istifa edebileceği zaman olarak işaret etmişti ve tahminler eylül ayı civarını gösteriyordu.

Pek çok kişi, Halevi ve iç istihbarat kurumu Şin Bet başkanı Ronen Bar'ın başarısızlığın sorumluluğunu üstlendiklerini açıklamalarının ardından görevlerinden istifa etmelerini bekliyor.

Halevi'nin istifa edip görevine son vermeyi talep edebileceği kesin ancak bu Gallant'a bağlı gibi görünüyor zira kuzeydeki durumun nasıl gelişeceği belirsiz olduğu sürece genelkurmay başkanının kalmasını isteyebilir.

Gazeteye konuşan askeri kaynaklar, "Genelkurmay Başkanı kuzeyde neler olduğu netleşmeden şimdi istifa ederse, bu onun altındaki başarısızlıkla bağlantılı tüm üst düzey yetkililerin istifasına yol açacak ve orduyu sarsacaktır. Bunun profesyonelce yönetilmesi gerekir. Kuzeyde hala topyekûn bir savaş ihtimali varken ordu bir çalkantı yaşayamaz," ifadesini kullandı.

Ancak bu iki ismin istifasının kamuoyunda Başbakan ve tüm hükümetin de istifa etmesi yönünde bir talep yaratması bekleniyor.

Öte yandan muhalefet ve protesto liderleri, Genelkurmay Başkanı ve Şin Bet şefinin istifa etmesi halinde hükümetin kalacağından ve yerlerine kendi adamlarını atayacağından, yani siyasi atamalar yapmasından endişeli.

Genelkurmay Başkanlığı konusunda ise Halevi'nin yerine geçecek adayların başında Savunma Bakanlığı Müsteşarı Eyal Zamir geliyor.



Makaleler

Güncel