Küresel denizcilik devlerinin endişeleri artıyor

img
Küresel denizcilik devlerinin endişeleri artıyor YDH

Dünyanın önde gelen deniz taşımacılığı şirketleri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin “gerilimin dördüncü aşamasını” başlatmasının sonuçları konusunda artan endişelerini dile getirdiler.




YDH- El-Mesire’nin bildirdiğine göre, İsrail rejimini destekleyen Danimarkalı Maersk şirketi, küresel üretimin son on yılların en düşük seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Şirket yaptığı açıklamada, Avrupa ve Asya'daki üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 20 ya da üçte bir oranında azalmasını beklediğini belirtti.

Maersk, Yemen saldırılarının daha ileri bölgelere ulaşmasıyla birlikte İsrail bağlantılı gemicilik karşısında tehlikenin büyüdüğünü vurguladı.

Maersk Shipping CEO'su, şirketin bir daha Kızıldeniz'de sefer yapmayacağını söyledi.

Nakliye seferlerinin uzun mesafeli olmasına ve kapasitedeki düşüşün konteyner fiyatlarında önemli bir artışa yol açtığına işaret eden söz konusu yetkili, "Kızıldeniz'deki bu kriz ne kadar uzun sürerse, maliyetlerimiz de o kadar derinleşecek" diye ekledi.

Maersk'in uyarıları, Alman Hapag-Lloyd şirketinin Yemen'den gelen tehditlerin artması nedeniyle bölgedeki operasyonlarını askıya aldığını duyurmasından bir gün sonra geldi.

Yemen, İsrail rejiminin geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik vahşi saldırısını başlatmasından bu yana Filistin direnişinin İsrail'e karşı mücadelesine açıktan destek vermeye devam ediyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin saldırıları, dünyanın en büyük gemicilik ve petrol şirketlerinden bazılarını, dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından birinden geçişlerini askıya almaya zorluyor.

Tankerler Süveyş Kanalı'ndan geçmek yerine Afrika kıtasının etrafından dolaşarak uluslararası nakliye rotalarına binlerce mil ekliyor.



Makaleler

Güncel