İsrailli general: Hamas'ın tünellerini yok etmemiz yıllar alacak

img
İsrailli general: Hamas'ın tünellerini yok etmemiz yıllar alacak YDH

İsrailli tuğgeneral Amir Avivi, direnişin inşa ettiği tünellerin büyük kısmını henüz keşfedemediklerini ve bunlar 'imha etmenin' yıllar alacağını söyledi.




YDH - İsrail Savunma ve Güvenlik Forumu Başkanı Tuğgeneral Amir Avivi, Gazze savaşının başlamasının üzerinden neredeyse dokuz ay geçmesine rağmen Filistin direnişinin inşa ettiği tünellerle baş edememesine dair değerlendirmede bulundu.

Arutz Sheva'ya mülakat veren Avivi, "Hamas'ın büyüklüğü ve gücü IŞİD'in zirvedeki haline benziyor. O dönemde Hamas'tan çok daha az yetenekli, çok daha az önemli bir altyapıya sahip yaklaşık 35 ila 40 bin IŞİD militanı vardı," dedi.

Direnişi ortadan kaldırmanın zaman alacağını anlamaları gerektiğini vurgulayan Avivi, "Sabırlı olmalı ve her şeyden önce koşulların gelecekte Gazze'de böyle bir canavarın tekrar ortaya çıkmasına izin vermemesini sağlamalıyız. Bu dersi içselleştirmeli ve etrafımızda bu orduların yükselmesine olana tanıyan çılgınlığı durdurmalıyız," ifadelerini kullandı.

Tünel inşasının Oslo döneminin başında başladığını ve İsrail'in bu bölgelerden çekilmesiyle tünellerin kendi güçlerini kazandıklarını savunan Avivi, "Oslo'dan üç yıl sonra, 1997'de Gazze Tümeni'nin mühendis subaydım ve o zaman bile Gazze'deki Refah ile Mısır'daki Refah arasındaki sınırda 35 tünel ortaya çıkarmıştık. Bu da Oslo'dan hemen sonra tünel kazmaya başladıkları anlamına geliyor," diye konuştu.

Direnişin Aksa Tufanı operayonunu 20 yıl önceden öngördüğünü iddia eden Avivi, "7 Ekim'den sonra bile ordudaki yorumcuların ve karar alıcıların hala hiçbir şey öğrenmediklerini ve hala geri çekilmeden bahsettiklerini duyuyorum," değerlendirmesini yaptı.

Rejim ordusunun tünelleri 'yok etmek' için ne kadar zaman harcaması gerektiği yönündeki soruya yanıt veren Avivi, şunları söyledi:

"Henüz tünellerin çok büyük bir kısmını keşfetmiş değiliz. Bu, temizlenmesi yıllar alacak bir süreç. Çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Bu tür savaşlarda düşmanı kırmamız ve kontrolü ele almamız gereken ilk aşama vardır. Ancak sürecin uzun kısmı bölgeyi temizlemek ve altyapıyı sökmektir. Bu yıllar alacak ve bununla başa çıkmak için sabırlı olmamız gerekecek."



Makaleler

Güncel