Yemen heyeti, Putin’in özel temsilcisi ile görüştü

img
Yemen heyeti, Putin’in özel temsilcisi ile görüştü YDH

Rusya devlet başkanı Orta Doğu ve Afrika ülkeleri temsilcisi ve dışişleri bakan yardımcısı, Umman’ın başkentinde Yemen heyetiyle bir araya geldi.




YDH- Rusya’dan üst düzey bir heyet, ABD’nin Orta Doğu’da önemli bir tehdit olarak gördüğü Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti yetkilileri ile bir araya geldi.

Görüşmenin Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleştiği öğrenildi.

Rus medyasının haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdulselam başkanlığındaki bir heyetle bir araya geldi.

TASS haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki tarafın Yemen'de dokuz yıldır devam eden askeri-siyasi krizin kapsamlı çözümüyle ilgili görüş alışverişinde bulunduğunu duyurdu.

Bakanlık ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Taraflar özellikle Filistin ve İsrail arasındaki çatışma bölgesindeki gelişmelere ve Kızıldeniz'deki mevcut tırmanışa odaklandı. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ihlal edilerek Yemen'e yönelik devam eden ABD ve Birleşik Krallık saldırılarını şiddetle kınadılar.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda Yemen'de kapsamlı bir iç diyalog için uluslararası çabaların arttırılması gerektiğini vurguladı.

Yemen heyeti ise Kızıldeniz’de Filistin halkına destek amaçlı düzenledikleri operasyonların, uluslararası seyrüsefere tehdit oluşturmadığını belirtti.

Sanaa heyeti ayrıca görüşmelerin Suudi Arabistan'la gerilimin azaltılması, Yemen'in Kızıldeniz'deki operasyonları ve Gazze'ye destek üzerinde yoğunlaştığını açıkladı.

Bu arada Rus medyası, Mikhail Bogdonov'un Sanaa heyetiyle görüşmesinden saatler sonra, başta Yemen'deki Ensarullah hareketi olmak üzere, Direniş Eksen’inin yeteneklerini gösteren İngilizce bir video yayımladı.

Sputnik haber ajansı haberinde, savaş uçakları ve diğer askeri yeteneklerin yanı sıra, Direniş Ekseni’nin milyonlarca olduğu tahmin edilen hipersonik füzelere sahip olduğunun altını çizdi.

Maskat’taki görüşme ABD’nin korkularını arttırdı

Öte yandan, Umman’ın ev sahipliği yaptığı Bognadov-Abdulselam görüşmesinin, ABD’nin korkularını artırdığı belirtildi.

Maskat’ta gerçekleşen görüşmeye odaklanan Amerikan medyası, üst düzey Amerikalı yetkililerin açıklamalarına dayanarak, Kızıldeniz'de durumun kötüleştiğini ve Rusya'nın Yemen'e balistik füzeler sağlamaya karar verdiğini iddia etti.

Kaynaklar, toplantının Yemen'de barış şansını azalttığını öne sürerek, Washington'ın Maskat'ta devam eden müzakerelere girişimlerine yönelik her türlü girişimi engellemek için çalıştığını belirtti.



Makaleler

Güncel