Batı Asya'da askeri bir devrim: Yemen'in hipersonik füzeleri

img
Batı Asya'da askeri bir devrim: Yemen'in hipersonik füzeleri YDH

Halil Nasrallah, The Cradle'da, Yemen'in askeri ilerlemelerinin Batı Asya'daki güç dengelerini etkilediğini ve bölgedeki çatışmaların rotasını değiştirdiğini yazıyor.




YDH- Batı Asya kapsamlı dijital haber organı The Cradle'da yayınlanan makalenin yazarı gazeteci Halil Nasrallah,  Sana'a'nın hipersonik füzelerin entegrasyonuyla düşmanlarına caydırıcılıkla meydan okuduğunu ve askeri kabiliyetlerinin Direniş Ekseni lehine bir bölgesel denklem yarattığını vurguluyor. 

Bu yılın başlarında Yemen'in hipersonik füze denemeleri yaptığına dair haberler ortaya çıkmıştı. Sana'a hükümeti o dönemde sessizliğini korurken, son olaylar bu gelişmeyle ilgili tüm belirsizlikleri ortadan kaldırdı.

Haziran ayı sonunda Yemen, Umman Denizi'nde bir İsrail gemisi olan MSC Sarah'ı vurmak için "Hatem-2" hipersonik balistik füzesini kullandığını resmen açıkladı. Bu açıklama Yemen'i bu tür gelişmiş silahlara sahip elit bir grup devlet arasına sokarken, Sana'a'nın neredeyse on yıllık savaşa rağmen askeri teknolojide beklenmedik bir ilerleme kaydettiğinin altını çizdi.

Hatem-2 füzesinin konuşlandırılması sadece teknolojik hünerin bir göstergesi değil, aynı zamanda çeşitli uluslararası aktörlere verilen karmaşık bir sinyaldir. Yemen'in eylemleri Batı Asya'nın daha geniş Direniş Ekseni ile uyumludur ve kuşatma altındaki Filistin bölgesine yönelik ABD destekli İsrail savaşının ortasında Gazze'ye devam eden desteği yansıtmaktadır.

Bu destek sadece retorikten ibaret değildir; gelişmiş silahların konuşlandırılması gibi somut eylemlerle de fazlasıyla kanıtlanmıştır. Daha da önemlisi, hipersonik füzelerin geliştirilmesi ve kullanılması ABD'nin bölgedeki askeri caydırıcılığının erozyona uğradığının altını çizmektedir ki bu da son dönemdeki başarısızlıklar ve Filistin'deki potansiyel tırmanışla daha da kötüleşen bir endişe kaynağıdır.


Bölgesel gücün yeniden tanımlanması

Yemen'de böylesine ileri bir teknolojinin varlığı, artık daha yetenekli ve öngörülemez bir düşmanla mücadele etmek zorunda olan ABD ve müttefiklerinin stratejik hesaplarını zorlaştırmaktadır.

Daha da önemlisi, bu eylemler dokuz yıldır devam eden ve birçok faktöre bağlı olan Suudi-Emirlik saldırganlığına bir cevap niteliğindedir. Bunlar arasında ABD ve İngiltere'nin doğrudan askeri müdahalesi ve yabancı aktörlerin stratejik siyasi hedeflerine ulaşmayı amaçlayan milis destekli bir başkanlık konseyinin kurulması yer alıyor. Dolayısıyla Sana'a'nın askeri ilerlemeleri, siyasi duruşu ve ulusal/bölgesel stratejik hedefleriyle derinden iç içe geçmiş durumda.

Ensarullah'a bağlı silahlı kuvvetlerin bir İsrail gemisini hipersonik bir füzeyle hedef alması Batı Asya'nın askeri dinamiklerinde önemli bir değişime işaret ediyor. Durağan hedefler üzerinde yapılan deneysel testlerin aksine, bu operasyon Yemen'in hareketli hedefleri hızla vurma kabiliyetini ortaya koydu.

Mach 5'i aşan hızlarda hareket eden ve olağanüstü manevra kabiliyetine sahip olan hipersonik füzelerin mevcut hava savunma sistemleri tarafından engellenmesinin oldukça zor olduğu bilinmektedir. Bu kabiliyet bölgesel çatışmaya yeni bir tehdit seviyesi getirerek Yemen'in düşmanlarının savunma stratejilerini karmaşıklaştırmakta ve hatta işe yaramaz hale getirmektedir.

Hatem-2, gelişmiş akıllı güdüm sistemleri, yüksek manevra kabiliyeti, hipersonik hızlar, katı yakıt tahriki ve farklı menzillere sahip çoklu versiyonlara sahip yeni nesil Yemen balistik füzelerini temsil etmektedir. Bu da Hatem-2'yi hassas ve hızlı saldırılar yapabilen müthiş bir silah haline getirmektedir. Yaklaşık on yıldır ağır abluka ve sürekli saldırı altında olan Yemen'de böylesine ileri bir teknolojinin geliştirilmesi kayda değerdir. Bu, yerli askeri teknoloji ve stratejik kabiliyette önemli bir sıçramayı yansıtmaktadır.


Suudi-Emirlik saldırganlığına yanıt

Hipersonik füzelerin kullanımı Suudi Arabistan ve BAE'ye de güçlü bir mesaj gönderiyor. Sana'a, Riyad'ı ABD'nin kendi topraklarından başlattığı askeri eylemleri kolaylaştırmaması konusunda defalarca uyardı. Yakın zamanda Kızıldeniz'de ABD uçak gemisi USS Eisenhower'ın hedef alınması buna bir örnektir.

Bunun Suudi Arabistan açısından sonuçları çok ağır: Yemen'e yönelik saldırıların devam etmesi daha yıkıcı misilleme saldırılarına neden olabilir. Sana'a'nın yüksek değerli hedefleri vurmaya hazır olması, gerekirse askeri yollarla ablukayı kaldırma niyetini gösteriyor. Dahası, askeri çatışmalar yoğunlaştıkça barışçıl bir çözüm şansı da azalıyor.

İsrail topraklarının derinliklerine giren ABD donanması ve müttefiklerinden korkmayan Sana'a, ablukayı kaldırmak için Suudi Arabistan'a acı verici saldırılar düzenlemekten çekinmeyecektir. Hipersonik füze mesajı, Direniş Ekseni'nin "Cephelerin Birliği" bayrağı altında geniş bir coğrafi alanda yıkıcı saldırılar gerçekleştirebilen entegre ve birleşik operasyonlarını göstererek bölgedeki direniş cephesinin nelere sahip olduğuna dair bir fikir vermektedir.


Sana'a statükoyu paramparça ediyor

Yemen'in dayanıklılığı aynı zamanda ülkenin zorlu koşullar altında uyum sağlama ve yenilik yapma becerisinin de bir kanıtıdır. Kızıldeniz'de Tutor gemisini hedef alıp batıran Tufan-1 drone botu gibi hipersonik füzeleri ve diğer sofistike teknolojileri entegre ederek Sana'a sadece kendini savunmakla kalmıyor, aynı zamanda düşmanlarına caydırıcılıkla meydan okuyabiliyor.

Sana'a'dan gelen askeri mesajlar, ister Direniş Ekseni içindeki hizalanmayla ilgili olsun, ister Yemen'in saldırı ve abluka karşısındaki gerçekliğiyle ilgili olsun, bölgedeki değişen dinamiklerin bir parçasıdır ve düşmanla herhangi bir anlaşmada -eğer gerçekleşirse- göz ardı edilemeyecek güç dengelerini yeniden şekillendirmektedir. Bu da Yemenli güçlerin askeri çatışmayı istedikleri gibi sürdürmelerine ve hatta yeni alanlara doğru tırmandırmalarına olanak sağlıyor.

Hatem-2 füzesinin ilk çıkışı bölgesel güç dinamiklerinde çok önemli bir değişimi temsil ediyor ve Yemen'in askeri ilerlemeleri Batı Asya'nın stratejik gerçekliğini yeniden şekillendiriyor. Çatışma ister mevcut yoğunluğunda devam etsin isterse daha da tırmansın, Yemen'in hipersonik füze kabiliyetinin sonuçları şimdiden bölge genelinde yankılanmaya başladı.

Yemen'in hipersonik füzeleri Sana'a için sadece teknik bir başarı değil; güç dengesini Direniş Ekseni lehine değiştiren ve bölgedeki savaşın gelecekteki yörüngesini yeniden şekillendiren stratejik bir manevra olarak anlaşılmalıdır.

Çeviri: YDH
 



Makaleler

Güncel