İsrail ve BM, Gazze'ye Starlink hizmeti sağlamayı görüşüyor

img
İsrail ve BM, Gazze'ye Starlink hizmeti sağlamayı görüşüyor YDH

İsrail ve BM, Gazze Şeridi'ndeki BM görevlilerinin güvenliğini artırma planı dahilinde bölgeye Elon Musk'ın Starlink uydu sisteminden tedarik edilmesini müzakere ediyor.




YDH - İsrail ve Birleşmiş Milletler (BM), soykırımın devam ettiği Gazze Şeridi'ndeki yardım görevlilerinin güvenliğini artırma amacıyla Amerikalı milyarder Elon Musk'a ait olan ve uydu üzerinden internet erişimi sağlayan Starlink sisteminin gönderilmesini gönderilmesini müzakere ediyor.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, BM'nin sistemin Gazze Şeridinde yardım dağıtımına tamamen devam edebilmek adına mecburi olduğunu söylediğini aktardı.

Fakat rejim, Siyonist rejimin sistemin 'Hamas'ın eline geçmesinden' ve İsrail istihbaratının direniş güçlerinin arasındaki iletişime erişmesini zorlaştırmasından korkuyor.

BM, yardım görevlilerinin İsrail'in hava saldırıları nedeniyle tehlikeye girmesinin ardından Haziran ayında Gazze'deki operasyonlarını azaltmıştı.

BM'nin güvenlik değerlendirmeleri, kurumun çalışanlarına yönelik güvenlik riskleri konusunda sınırları zorladığı kanaatine vardı ve dolayısıyla Gazze'deki yardım dağıtımının büyük kısmının askıya alınmasına karar verildi.

Bu durum Gazze'de ihtiyaç sahibi Filistinlilere ulaşan yardım miktarında keskin bir düşüşe yol açarak bölgedeki insani krizi daha da derinleştirdi.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, Siyonist rejimmin BM'nin yardım dağıtımını askıya alma kararını BM liderliği tarafından yönlendirilen ve savaşı sona erdirmesi için İsrail üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlayan siyasi bir hamle olarak gördüğünü belirtti. BM yetkilileri ise bu iddiayı yalanladı.

Washington, Biden yönetiminin taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığını, İsrail'e BM'nin güvenlik endişelerinin gerçek olduğunu bildirirken bir yandan da bir çözüm üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında "BM'nin insani yardım ulaştırmak için karşı karşıya olduğu bazı güvenlik sorunlarını aşmaya çalışmak için son birkaç gündür çeşitli Birleşmiş Milletler kuruluşları ve İsrail hükümetinin çeşitli bileşenleri arasında bir dizi görüşmeye katıldık," dese de özel olarak Starlink'ten bahsetmedi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, konunun İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geçen hafta Washington'a yaptığı ziyaret sırasında gündeme geldiğini kaydetti.

İsrailli ve BM makamları, bunun sonucunda Gallant'ın BM'ye rejimin  Gazze'deki BM personelini hedef almaktan kaçınmak için adımlar atmaya kararlı olduğunu söylediğini ifade etti.

Yetkililer, İsrail hükümetinin Batı Şeria ve Gazze Koordinatörü Gassan Alyan'ın geçen hafta New York'taki BM merkezinde konuyla ilgili bir toplantı düzenlediğini de sözlerine ekledi.

İsrailli yetkililer, görüşmeler sırasında BM'nin Starlink sistemini Gazze'deki merkezine yerleştirmek istediğini söyledi.

Yetkililer, aynı zamanda BM'nin Gazze'deki personeline daha iyi telsiz ve cep telefonu iletişimi sağlamak için uydu internet sistemine ihtiyaç duyduğunu da aktardı.

İsrail, Starlink sisteminden istihbarat kurumlarının izlemesinin daha zor olduğu ve direnişin tespit edilmeden saldırıları koordine etmesini kolaylaştırabileceği gerekçesiyle endişe duyuyor.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, rejimin BM'den sistemin Gazze'de nereye yerleştirileceği ve çalınması durumunda terminalin uzaktan devre dışı bırakılabileceği konusunda garanti istediğini ifade etti.

Miller, "İsrail'in meşru güvenlik kaygılarının olduğu bazı talepler söz konusu ve yapmaya çalıştığımız şey, BM personeline, İsrail'in meşru güvenlik kaygılarını korurken güvenli bir şekilde çalışabileceklerine dair ihtiyaç duydukları teminatı veren anlaşmalara aracılık etmek," değerlendirmesini yaptı.

Axios'a konuşan üst düzey bir BM yetkilisi de "BM güvenlik dairesinden bir ekip, kurumun Gazze'deki operasyonlarıyla ilgili güvenlik konularında devam eden angajmanımızın bir parçası olarak İsrail'e gidiyor," bilgisini verdi.



Makaleler

Güncel