Biden'dan Netanyahu'ya: Esir takası anlaşmasını nihayete erdir

img
Biden'dan Netanyahu'ya: Esir takası anlaşmasını nihayete erdir YDH

Biden, dünkü telefon görüşmesinde İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşmasına varmanın 'zamanının geldiğini' söyledi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden aylardır bir anlaşma yapılması için baskı yapıyordu. Beyaz Saray yetkilileri, Hamas'ın son teklife olumlu yanıt vermesinden yararlanarak kalan boşlukları kapatmak ve anlaşmaya varmak istediklerini belirtti.

Aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu Gazze'de tutulan esirlerin takasını ve bölgede ateşkes sağlanmasını öngören anlaşma, Donald Trump ile münazaranın ardından yoğun eleştirilere maruz kalan Biden için büyük bir dış politika başarısı olacak.

Hamas, çarşamba günü İsrail'in son önerisine güncellenmiş yanıtını verdi.

Siyonist rejim, Hamas'ın yanıtının önemli bir ilerleme olduğunu ve bir anlaşmayla sonuçlanabilecek daha detaylı müzakerelere kapı açtığını kaydetti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Hamas'ın yanıtının ardından perşembe günü Netanyahu'nun detaylı müzakereler için İsrailli müzakerecilerin gönderilmesini onayladığı belirtildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde müzakerelere devam etmek üzere bir heyet gönderme kararından söz ettiği ve rejimin 'savaşı ancak tüm hedeflerine ulaşıldıktan sonra sona erdirme konusundaki kararlılığını' yinelediği ifade edildi.

Diğer yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, 'Başbakan'ın müzakerecilerine anlaşmayı tamamlamak üzere ABD'li, Katarlı ve Mısırlı arabulucularla temas kurma yetkisi verme kararını memnuniyetle karşıladı'.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Axios'a verdiği demeçte Biden'ın Netanyahu ile yaptığı görüşmeden ve Başbakan'ın ekibine Doha'daki görüşmelere gitme yetkisi vermesinden cesaret aldığını söyledi.

Yetkili, "Şu anda bir fırsat olduğuna inanıyoruz.  Bu fırsat sadece İsraillilerin elinde değil, aynı zamanda arabulucuların ve Hamas'ın da elinde," değerlendirmesini yaptı.

Yetkili, Biden ve ekibinin geçtiğimiz gün Hamas'ın yanıtını incelediklerini ve bunun 'süreci ileriye taşıdığı' ve bir anlaşmaya varılması için bir temel oluşturduğu tespitini yaptıklarını dile getirdi.

Ayrıca yetkili, Hamas'ın yanıtını 'çığır açan bir gelişme' olarak nitelendirdi ve direnişin ilk kez Biden'ın mayıs sonunda yaptığı bir konuşmada ortaya koyduğu çerçeveyi kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, 'müzakerelerdeki kilit anlaşmazlık noktasının' anlaşmanın birinci ve ikinci aşamaları arasındaki geçiş olduğunu ve 'şimdi her iki tarafın da çerçeveyi kabul ettiğini' belirtti.

Bunun yanı sıra yetkili, "Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin detaylar konusunda yapılması gereken daha çok iş var," değerlendirmesini yaptı.

Yetkili, İsrail heyetinin detaylı müzakerelere başlamak üzere yarın Doha'ya gideceği bilgisini verdi. ABD'den bir heyet de müzakereleri kolaylaştırmak üzere sahada olacak.

Telefon görüşmesinde Biden ile Netanyahu, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları yatıştırma çabalarını ele aldı.

Beyaz Saray yetkilisi, Netanyahu'nun Biden'a İsrailli yerleşimcilerin dönmelerine imkan sağlayacak diplomatik bir çözüm bulmak istediğini söylediğini aktardı.

İsrail savaş kabinesi tarafından onaylanan son öneri, Gazze'deki 120 esirin serbest bırakılmasını ve bölgede 'sürdürülebilir sükûneti' sağlayacak üç aşamalı bir anlaşmayı içeriyor.

İlk aşama insani durumlara odaklanıyor ve esir kadınlar, kadın askerler, 50 yaş üstü erkekler ve sağlık durumu kritik olan erkeklerin serbest bırakılması karşılığında 42 günlük bir ateşkesi kapsıyor.

Bunun karşılığında Siyonist rejim, aralarında müebbet hapis cezasına çarptırılmış 150'den fazla mahkûmun da bulunduğu yaklaşık 900 Filistinliyi serbest bırakacak.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, Hamas'ın cevabının, taraflar arasındaki temel boşlukları oluşturan 8. ve 14. maddeler üzerinde anlaşmaya varılmasını mümkün kıldığını söyledi.

Yetkililer, anlaşmanın ilk aşamasının uygulanması sırasında başlayacak müzakereleri özetleyen 8. maddede Hamas'ın 'dahil' kelimesini ABD tarafından önerilen ve İsrail tarafından kabul edilebilir başka bir kelimeyle değiştirmeyi kabul ettiğini dile getirdi.

Yetkililer yeni ifadenin, anlaşmanın ilk aşamasının odağına ilişkin müzakerelerde her iki taraf için de belirsizliğe neden olmaya devam edeceğini vurguladı.

Mossad Başkanı David Barnea'nın anlaşma müzakerelerini sürdürmek üzere beraberindeki heyetle Doha'ya gitmesi bekleniyor.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, Barnea'nın Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ile görüşmesi bekleniyor.



Makaleler

Güncel