Hamas, esir takası müzakereleri başarısız olursa savaşmaya devam edecek

img
Hamas, esir takası müzakereleri başarısız olursa savaşmaya devam edecek YDH

Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Ahmed Abdül Hadi, direnişin müzakerelerde esneklik gösterdiğinin altını çizerek görüşmelerin aksaması halinde savaşmaya devam edeceklerini vurguladı.




YDH - Hamas'ın Lübnan'daki temsilcisi Ahmed Abdül Hadi, el-Meyadin televizyonuna yaptığı açıklamada, Hamas'ın devam eden müzakerelerde resmi bir öneri ya da yanıt sunmadığını, aksine görüşmelerde esneklik gösterdiğini belirtti.

Abdül Hadi, Hamas'ın şartların çerçevesini çizmeyi amaçladığını vurgularken, gösterdikleri esnekliğin teklifin içeriğinden ziyade diliyle ilgili olduğunu belirtti.

Yetkili, "Teklifteki temel konular olduğu gibi duruyor," ifadesini kullandı.

Arabulucuların müzakerelerde olumlu bir hava olduğunu ve bir anlaşmaya varılabileceğini belirttiğini aktaran Abdül Hadi, "Netanyahu'ya baskı uygulamaya devam etmek için top artık işgalcilerin ve ABD'nin sahasında," diye konuştu.

Netanyahu ister geri adım atsın ister anlaşmayı sürdürsün, direnişin tüm olasılıklara hazırlıklı olduğunu belirten yetkili, "Bu konuya tarafsız yaklaşıyoruz ve herhangi bir anlaşmaya varılmaması halinde direnmeye devam edeceğiz. Eğer bir anlaşmaya varılırsa şahane olur," diye ekledi.

Direnişin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya ya da ABD'ye değil, ancak direnişin kendisine, halka ve destek cephelerine güvendiğini vurgulayan Abdül Hadi, şöyle devam etti:

"Netanyahu ateşkes istemiyor ve Amerikan yönetimi ciddi değil ve bugün inceleme altında. Netanyahu'nun açıklamalarını izleyen herkes çelişkileri fark edebilir, bu da Netanyahu'nun bir anlaşmaya varma konusunda ciddi olmadığını doğruluyor."

İsrailli gazeteci Barak Ravid'in haberine göre Mossad, arabulucular Katar ve Mısır'ın Hamas'ın önerilen esir takası ve ateşkes anlaşmasına verdiği güncel yanıtı İsrail müzakere ekibine ilettiğini duyurdu ve rejimin şu anda yanıtı incelediğini ve yanıtını yakında arabuluculara ileteceğini de ekledi.

Ravid, üst düzey bir İsrailli yetkilinin Hamas'tan gelen yanıtın yapıcı olduğunu ve geri kalan konularda ayrıntılı müzakerelerin önünü açabileceğini ifade ettiğini vurguladı.

Bir rejim yetkilisine göre kayda değer ilerlemeler sağlanmış olsa da ciddi zorluklar devam ediyor.

Ravid, ayrıca detaylı müzakerelerin zorlu ve uzun süreceğini, bir anlaşmaya varmanın birkaç hafta alabileceğini belirtti.

İsrailli müzakere heyetinin önümüzdeki birkaç gün içinde Netanyahu ve Güvenlik Bakanı Yoav Gallant ile Hamas'ın yanıtına ilişkin bir politika belirlemek üzere görüşmelerde bulunmasının beklendiğini belirten yetkili, bu politika çerçevesinde İsraillilerin daha detaylı görüşmelerde bulunmak üzere Katar ya da Mısır'a gidebileceğini aktardı.

İsrailli yetkili, Hamas'ın güncellenmiş yanıtının anlaşmazlığın temelinde yatan ve bugüne kadar bir anlaşmaya varılamamasına neden olan kilit konuları ele aldığının altını çizdi.

Ravid'e göre yetkili, kaydedilen ilerlemeye rağmen, nihai bir anlaşmaya varılabilmesi için hala kat edilmesi gereken önemli bir yol olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Ravid ayrıca, Netanyahu tarafından ana hatları çizilen ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından desteklenen anlaşmanın ikinci aşamasında, işgal güçlerinin Selahaddin Koridoru da dahil olmak üzere Gazze'den tamamen çekileceğine işaret etti.



Makaleler

Güncel